Egységes jelzés a defibrillátoros épületeken

Az Országos Mentőszolgálat, a Magyar Nemzeti Szívalapítvány, a Magyar Bevásárlóközpontok Szövetsége és az Ingatlanfejlesztői Kerekasztal Egyesület (IFK) összefogása eredményeként ma már közel 40 automata defibrillátor található a budapesti irodaházakban, bevásárlóközpontokban. A szervezetek grafikai pályázatot írtak ki egységes piktogramra, amely segítségével könnyen felismerhetővé válnak ezen épületek a rászorulók számára. A mai Ingatlanfejlesztés Napján a szervezetek együttműködési megállapodást írtak […]

Az Országos Mentőszolgálat, a Magyar Nemzeti Szívalapítvány, a Magyar Bevásárlóközpontok Szövetsége és az Ingatlanfejlesztői Kerekasztal Egyesület (IFK) összefogása eredményeként ma már közel 40 automata defibrillátor található a budapesti irodaházakban, bevásárlóközpontokban. A szervezetek grafikai pályázatot írtak ki egységes piktogramra, amely segítségével könnyen felismerhetővé válnak ezen épületek a rászorulók számára. A mai Ingatlanfejlesztés Napján a szervezetek együttműködési megállapodást írtak alá arról, hogy a közösen kiválasztott jelzést az általuk képviselt épületeken és tömegközlekedési csomópontokon használni fogják.

Az Ingatlanfejlesztői Kerekasztal Egyesület (IFK), a Magyar Nemzeti Szívalapítvány és a Magyar Bevásárlóközpontok Szövetsége 2013 novemberében az Országos Mentőszolgálat támogatásával elhatározta, hogy minden „A” kategóriás irodaházban, bevásárlóközpontban elhelyeznek egy automata életmentő készüléket, azaz defibrillátort.

 „Évente 25 ezer ember kap szívinfarktust, ebből körülbelül 7 ezer halálos kimenetelű. Az ő túlélésük attól is függ, elérhető-e a közelükben defibrillátor. Ezen az arányon szeretett volna javítani a mozgalmat kezdeményező IFK a maga eszközeivel” – mondja Takács Ernő, az IFK elnöke a programról, amely része a második alkalommal megrendezett Ingatlanfejlesztés Napja eseménysorozatnak. A tavalyi felhívásnak köszönthetően jelentősen javult e készülékek elérhetősége; napjainkban összesen 37 defibrillátor érhető el; ebből 19 az irodaházakban, 15 a bevásárlóközpontokban és 3 darab logisztikai parkban.”

A szervezetek idén azt a célt tűzték ki, hogy egységes jelzést biztosítsanak azon irodaházak, bevásárlóközpontok, logisztikai központok, kórházak, tömegközlekedési csomópontok, metró aluljárók bejáratánál, homlokzatán, ahol ezek a készülékek megtalálhatóak.  

Egységes nemzetközi jelzés hiányában idén ősszel grafikus pályázatot írtak ki piktogramra, amely egyértelműen és könnyen felismerhetőn jelezni tudja a készülékek helyét, sőt, színtévesztők számára is felismerhető lenne. A mai Ingatlanfejlesztés Napján bejelentették a pályázat győztesét; Petrók György grafikus által tervezett piktogram lesz látható azon épületeken, amelyek rendelkeznek defibrillátorral. „A kiválasztott piktogram jelentőségét az országosan egységes használat, és az a nemes cél adja, hogy minél több helyen lehessen szívbeteg embereken segíteni.”- tette hozzá Takács Ernő.

Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat kommunikációs igazgatója szerint, évente több ezer ember hal meg közterületen; azaz utcán vagy kereskedelmi központokban hirtelen szívmegállás következtében. Az ő túlélésük attól is függ, elérhető-e a közelükben defibrillátor, illetve könnyen felismerhető-e mindenki számára; hol van ilyen életmentő készülék.

„Mivel a szívinfarktusos esetek jelentős hányada kórházon kívül következik be, nagyon fontos, hogy felkészülve óvjuk magunkat és egymást. Döntő fontosságú, hogy minél többen ismerjék és alkalmazzák is az újraélesztés alapvető módszereit” – mondta el dr. Nagy András, a Magyar Nemzeti Szívalapítvány elnöke. Az egyik legfontosabb szempont a túlélési lánc pontos követése és betartása. A túlélési lánc 4 elemből áll: gyors és szakszerű segélyhívás, alapszintű elsősegély-nyújtási technikák ismerete és alkalmazása, korai defibrillálás akár laikus által, gyors szaksegítség.

Az alapítvány egyébként bárki számára hozzáférhető, internetes térképes adatbázisban tartja nyilván a harmadik láncszemhez szükséges automata defibrillátorokat az országban. (http://www.mnsza.hu/hirtelen/aed_db_lista.php)

Gyalay-Korpos Gyula, a Magyar Bevásárlóközpontok Szövetségének elnöke hozzátette, hogy jelenleg 15 bevásárlóközpontban van már életmentő készülék.

SOCIAL BOX