Fejlődnek a magyar-spanyol gazdasági kapcsolatok

 Az államtitkár, aki kétnapos látogatáson tartózkodik Spanyolországban – kiemelte: Spanyolországnak mindenképpen érdekes befektetési célpont Magyarország, és komolyan gondolják, hogy tovább tudjuk fejleszteni a kereskedelmi kapcsolatainkat. Tavaly meghaladta a hárommilliárd eurót a két ország kereskedelmi forgalma, és Magyarország mintegy kétszer annyi árut exportált Spanyolországba, mint amennyit importált – közölte.  Szabó László arra is kitért, hogy a […]

 Az államtitkár, aki kétnapos látogatáson tartózkodik Spanyolországban – kiemelte: Spanyolországnak mindenképpen érdekes befektetési célpont Magyarország, és komolyan gondolják, hogy tovább tudjuk fejleszteni a kereskedelmi kapcsolatainkat. Tavaly meghaladta a hárommilliárd eurót a két ország kereskedelmi forgalma, és Magyarország mintegy kétszer annyi árut exportált Spanyolországba, mint amennyit importált – közölte. 

Szabó László arra is kitért, hogy a befektetéseket tekintve éppen fordított a helyzet: a spanyolok komoly befektetéseket hoztak létre Magyarországon a járműiparban, az ingatlanfejlesztésben és az elektronikában. Összességében nagyon dinamikusan fejlődnek a gazdasági kapcsolatok, és a két ország sok tekintetben hasonlít: az autóipar, az innovatív technológiák, az IT, a gyógyszeripar mindkét országnak erőssége, így keresik a lehetőségeket a további együttműködésre – magyarázta.

Az államtitkár beszámolt arról, hogy megbeszélést folytatott Ignacio Ybánez Rubio újonnan kinevezett külügyi államtitkárral, akivel elsősorban külpolitikai ügyeket tekintettek át. A spanyol államtitkár elismerését fejezte ki, hogy Magyarországon a külügy és a külgazdaság egy minisztérium égisze alá tartozik – mondta. Közölte: a tárgyaláson szó volt az energiaügyekről, Spanyolország ugyanis szeretné, ha minél több interkonnektor lenne, hogy a felesleges szél- és napenergiát át tudják adni Európának. Mindkét ország célja az egységes energiapiac létrehozása az Európai Unió belül – mutatott rá.

Szabó László továbbá egyeztetett a Spanyol Kereskedelemfejlesztési és Befektetés-ösztönzési Intézet igazgatójával, a Spanyol Kereskedelmi Kamara vezetőivel és a Spanyol Egyéni Vállalkozók Szövetségének elnökével. Úgy vélte, e szervezetek több tekintetben a magyarországihoz hasonló problémákkal küzdenek, így sokat tanulhatnak egymástól. Az államtitkár ezt követően Bilbaóban részt vesz a Spanyol Vállalkozói Konföderációval közösen szervezett üzleti fórumon és a Bilbaói Kereskedelmi és Iparkamarában tartandó gazdasági fórumon. A cél a lehetőségek keresése magyarországi kis- és közepes vállalatoknak, valamint a spanyol befektetők érdeklődésének felkeltése Magyarország iránt – mondta Szabó László.