A hazai építőipar fellendülésének titkai

– A GDP növekedése idén elérte a 3%-ot, a feldolgozó- és építőipar is pozitív statisztikákkal büszkélkedhet. Minek köszönhető a fellendülés a sok éve tartó mélyrepülés után? – A raktárak, gyárak és részben más kereskedelmi ingatlanok építése erősen összefügg az európai uniós támogatásokkal, vagyis bár jelentős az állami infrastrukturális fejlesztések aránya a beruházások között, a magasépítések […]

– A GDP növekedése idén elérte a 3%-ot, a feldolgozó- és építőipar is pozitív statisztikákkal büszkélkedhet. Minek köszönhető a fellendülés a sok éve tartó mélyrepülés után?

– A raktárak, gyárak és részben más kereskedelmi ingatlanok építése erősen összefügg az európai uniós támogatásokkal, vagyis bár jelentős az állami infrastrukturális fejlesztések aránya a beruházások között, a magasépítések terén is jelentős fellendülést tapasztalhattunk. Éppen az EU-s pályázatok miatt azonban az építőipari aktivitás egyfajta szezonalitást mutat a számok tekintetében, hiszen amíg 2014-ben a lehető legtöbb forrást használták fel a megrendelők, hogy a ciklus végi hajrát meglovagolják, addig a következő hétéves időszaknak még nagyon az elején járunk. Új pályázatok már jelentek meg, azok azonban egyelőre viszonylag kis volumenűek, így majd január-februárban várható a nagyobb léptékű beruházásokhoz nyújtott támogatások kiírása. Egyébként a következő pályázati ciklusban a források közel 60%-át fordítják a hazai munkahelyek bővítésére, ezért most a megrendelők és az építőipari szereplők körében is pozitív várakozást tapasztalhatunk.

– Az Önök cégében hogyan jelentkezett a fellendülés?

– A hazai építőipar fellendülésének pozitív trendjét mi is éreztük a munkánk során, hiszen 2014-ben a korábbi évi 8 milliárd forintról 10 milliárd forintra nőtt az árbevételünk, és eközben hatalmas kapacitásszükséglet jelentkezett. Még az országhatáron túl is terjeszkedtünk, Romániában építettünk két gyárat egy nyugati konszern részére. Alapvetően az autóipari beszállító vállalkozásokhoz kapcsolódóan dolgozunk, de széles a repertoárunk, például gombatermesztő és bútoripari üzemet is kiviteleztünk idén. Ezek mellett irodaház- és szállodaprojektekben is szívesen részt veszünk generálkivitelezőként. Tapasztalataink szerint jó lokációban elhelyezkedő, igényes ingatlanberuházásokra folyamatosan van igény a hazai piacon. Jelenleg a legnagyobb projektünk Nyírbátorban van, ahol a Coloplast csoport 22 ezer négyzetméteres gyárbővítésén dolgozunk.

– Az autóiparban milyen típusú beruházások zajlanak most, hiszen a nagy üzemek már korábban megépültek?

– Alapvetően a beszállítói körrel vagyunk munkakapcsolatban, akik számára gyártóüzemeket építünk. A gyárakhoz logisztikai bővítések is kapcsolódnak, 20-30 ezer négyzetméteres raktárfejlesztésekről jelenleg azonban nem nagyon beszélhetünk, hiszen ebben a szegmensben jelentős kapacitások állnak rendelkezésre országszerte. A trendek alapján most a meglévő gyárak bővítése van napirenden, vagyis ha egy cég már letelepült Magyarországon, és megtalálta a számítását, akkor további fejlesztésekben gondolkodik. A bővítések egyébként nagy feladat elé állítják a kivitelezőket, hiszen a zöldmezős beruházásokkal ellentétben úgy kell megvalósítanunk a projekteket, hogy a meglévő gyár közben zavartalanul működjön, és a folyamatos termelés biztosított legyen.

– Mi várható jövőre? Folytatódhat a fellendülés vagy stagnálásra kell berendezkednünk?

– 2015 első fél éve az építőipari cégeknek  átmeneti termelés-visszaesést jelenthet majd addig, amíg a már említett új ciklus forrásai segítségével elindulhatnak az új projektek. Ez az időszak a tenderekről szól majd, mi is számos kivitelezői tenderen veszünk részt, az átmeneti visszaesés időszakában is szeretnénk munkát biztosítani a közel 90 fős szervezetünknek. A kevesebb induló munka miatt ilyenkor nagyobb a verseny a kivitelező cégek között, de várhatóan az év második felében ismét fellendülést tapasztalhatunk.

– Az uniós pályázatokon kívül van élet?

–  Saját tapasztalataink alapján a legtöbb projekt uniós forrásokhoz kötődik, függetlenül attól, hogy egy hazai cég fejlesztéséről vagy egy nemzetközi nagyvállalat beruházásáról van-e szó. A megrendelők inkább kivárnak, amíg európai pénzeket sikerül a beruházásaikhoz becsatornázni, hiszen a támogatások segítségével kevesebb önrészt kell biztosítaniuk, amellyel saját versenyképességüket növelhetik a piacon.

 

SOCIAL BOX