A világ 10 legjobb munkahelye

5. Airbnb – San Francisco Az Airbnb San Franciscóban található székháza igazi unikum, ahol a 70-es évek hippiszíneivel felturbózott épület a 21. század igényeit maximálisan kielégíti. Ha körbenézünk az épület gigantikus belső terében, több szintes átriumában, akkor nem egy tőlünk idegen, hatalmas létesítményt érzékelünk, hanem a vibráló színek keresztmetszetében valóban egy otthonos légkört tapasztalhatunk, ahol […]

5. Airbnb – San Francisco

Az Airbnb San Franciscóban található székháza igazi unikum, ahol a 70-es évek hippiszíneivel felturbózott épület a 21. század igényeit maximálisan kielégíti. Ha körbenézünk az épület gigantikus belső terében, több szintes átriumában, akkor nem egy tőlünk idegen, hatalmas létesítményt érzékelünk, hanem a vibráló színek keresztmetszetében valóban egy otthonos légkört tapasztalhatunk, ahol a kisebb-nagyobb helyiségekben kényelmesen és jól érezhetjük magunkat. A térben szembetűnő, hogy számtalan stílusú helyszín áll a munkatársak rendelkezésére, így azok szabadon eldönthetik – noha van saját asztaluk is –, hogy aznap éppen milyen díszletek között kívánnak tevékenykedni. Még a tulajdonosok sem rendelkeznek cellás irodával, mindent a nagyteres alaprajzi struktúra határoz meg. A hatalmas átriumot a tetőablakok világítják meg, vagyis az életet adó fényből sincs hiány. A fullra felszerelt konyhában ráadásul van reggeli, ebéd, vacsora, és amit akarunk. Az épület tetejéről pedig kellemes látványt nyújt a városkép, amelyben esténként is gyönyörködhetünk. Az egyik alapító, Joe szerényen csak így nyilatkozott: „ megépítettük a világ legkreatívabb helyét.”

4. Twitter – San Francisco

A Twitter globális központját egy 1937-ben épült art deco stílusú irodaházban rendezte be San Franciscóban. A 11 emeletes épületben két emeletet foglal el a közösségi médiacég, központjukat az IA interior architects és a Lundberg Studio tervezte és kivitelezte. A belsőépítészeti megoldások szervezőelveként a cég brandelemeit is felhasználták, így a vállalat logójára is jellemző kék szín tónusai mindenütt megjelennek, amelyeket fa- és gallymotívumok egészítenek ki a falakon. A falakat egyénként helyi művészek grafikai megoldásai töltik meg, így egy igazán dinamikus és fiatalos irodában tölthetik az idejüket az Y-generáció tagjai. A látványos étkezőhöz kapcsolódnak a  rekreációs közösségi terek, a kisebb-nagyobb konferenciatermek, szóval egy igazi multifunkcionális termet kell elképzelnünk magunk körül. A hatalmas kantin és kávézó a szabadba is nyílik, így egy pazar félhektáros tetőkertbe léphetnek ki a munkatársak egy-egy szép napon, az éjszaka pedig mesés kilátással jutalmazza a kertben pihenőket.

3. IDEO – San Francisco

A Jensen Architects tervezte a tanácsadással foglalkozó IDEO új irodáját San Franciscóban a kikötő közelében. Az 1920-as években épül ipari épületben a tárgyalóterek széles választéka eklektikus atmoszférát biztosít, miközben a telefonfülkék és a közösségi helyiségek egészséges egyensúlya támogatja az eredményes munkavégzést. Az indusztriális hatás és a loft egyik újabb mintapéldánya ez az egészen kreatív belső terekkel megáldott csarnok. Ha pedig kilépünk az ajtón, akkor az alkalmazottak fölött szinte lebeg a híd, amely annyira valószerűtlenné és különlegessé teszi a helyszínt.

2. Lowe Campbell Ewald – Detroit

A Neumann/Smith Architecture tervezte a Lowe Campbell Ewald reklámügynökség irodáját Detroitban. A tervezők egy közel 100 éves épületet támasztottak fel tetszhalott állapotukból, ahogyan stílszerűen egész Detroitra ráférne egy újjászületés. Szinte precedensértékű a projekt, hiszen azt bizonyítja, hogy a kreatív ipar lehet a hajdan dicső város egyik megújítója, kvázi motorja, hogy a történelmi épületeket ismét élettel töltsék meg. A loftos hangulatnak megfelelően az újrahasznosított anyagok jelenléte hangsúlyos, miközben az indusztriális jellegnek megfelelően a hatalmas nyitott terek erősítik a kollaborációt. A gigantikus átriumban elhelyezett 4 emeletnyi nagyságú LED-képernyő pedig egyértelműen uralja a teret, a vizuális hatása lenyűgöző.

1. Drogba5 – New York

ROGERS PARTNERS Architects és az Urban Designers tervezte a Droga5 új főhadiszállását New Yorkban. A dinamikusan fejlődő, nemzetközi reklámügynökség 2014-ben költözött a Wall Streeten egy közel 10 ezer négyzetméteres új irodába. Három szinten mintegy 250 alkalmazottat helyeztek el úgy, hogy lehetőség van a bővülésre is. A négy osztály különböző igényeire szabva hozták létre a nyitott terek, a privát irodák és a tárgyalótermek egészséges kombinációját. A közösségi terek prioritást élveztek, így nagy hangsúlyt fektettek a konyhára, az étkezőre, a recepcióra és az alkalmi tárgyaló terekre.

SOCIAL BOX