Őrületes tervek! Biotornyok uralják majd Párizst

Mivel a klímapolitika globálisan és a legtöbb országban jelentős üvegházkibocsátás-csökkenést irányoz elő az elkövetkezendő évtizedekben, ezért a Vincent Callebaut Architectures „2050 Párizs Smart City” néven különleges projektet dolgozott ki, amely 8 különböző fenntartható torony tipológiáját vázolta fel Párizsban. Az épülettípusok mindegyike integrálja a metropolisz urbánus adottságait és meglévő épületeit a megújuló energia és a természet […]

Mivel a klímapolitika globálisan és a legtöbb országban jelentős üvegházkibocsátás-csökkenést irányoz elő az elkövetkezendő évtizedekben, ezért a Vincent Callebaut Architectures „2050 Párizs Smart City” néven különleges projektet dolgozott ki, amely 8 különböző fenntartható torony tipológiáját vázolta fel Párizsban. Az épülettípusok mindegyike integrálja a metropolisz urbánus adottságait és meglévő épületeit a megújuló energia és a természet elemeivel. A tanulmányt már elküldték a párizsi városházára, hogy szakértők segítségével a gyakorlatba is átültethessék a jövőben a terveket.

A Montain Towers névre hallgató típust Párizs híres kereskedelmi utcájába, a Rue de Rivoliba tervezték, amelyek valójában ún. bioklimatikus csúcsok, ahol a megújuló energiákat összekombinálják a jelenlegi utcakép adta lehetőségekkel. Az Antiszmog Tornyok pedig szélturbinák és napelemek segítségével termelnének elektromos áramot. Ez a projekt amúgy meglehetősen nagyszabású, hiszen mintegy 23 kilométeren keresztül Párizs régi vasútvonalait zöldiesítenék. A kör alakú tornyokat konyhakertekkel vennék körbe, amelyek megszűrnék a várost fojtogató szmogot is.

A további tervek is meglehetősen futurisztikusak egyelőre, de a technológia fejlődését látva, ami tegnap a távoli jövő volt, ma már kézzelfogható közelségbe került. A Fotoszintézis Tornyok például zöld alga bioreaktorokat integrálnának az önellátás érdekében. A negyedik terv a Bamboo Nest Towers, amelyek valójában termodinamikus tornyok, hiszen bambusz biohálóba lennének becsomagolva, vagyis vertikális élelmiszerkertek képeznék az épületek külső burkolatát.

A Honeycomb Towers a potenciális élettereket akarja felturbózni Párizs belvárosában, ezért a már meglévő épületek magasságát duplázná meg a projekt. A Farmscraper Towers három épületet egyesítene, amelyek mindegyike helyi élelmiszertermelővé lépne elő, miközben a várost friss oxigénnel is ellátnák. A Mangrove Towers pedig különleges formavilággal rendelkezne, mintegy buja trópusi ártéri erdőt képezve a francia fővárosban, amelyekben hotel-, lakó- és irodafunkciót egyaránt kialakítanának. Az utolsó terv a Bridge Towers névre hallgató zöld ikerhíd, ahol az egyes szárnyakat hatalmas tölcsérformájú képződmény kötne össze, és amelynek a szükségleteit kinetikus energia biztosítana.

 

SOCIAL BOX