Miért éppen ők lettek a legjobb hazai irodák? Kulisszatitkok nyomában

Gőzerővel fejlődünk Az Év Irodája versenyre évről évre több irodát neveznek a cégek, idén a pályázó munkahelyek összesen több mint ötezer dolgozónak biztosítanak munkaállomást, vagyis igazán reprezentatív jelleggel tudtak a zsűritagok betekintést nyerni a hazai munkaerőpiacon az innovatív és a gazdasági élet élvonalába tartozó vállalatok életébe. Az idei pályázatokat értékelve is markánsan megfigyelhető az új […]

Gőzerővel fejlődünk

Az Év Irodája versenyre évről évre több irodát neveznek a cégek, idén a pályázó munkahelyek összesen több mint ötezer dolgozónak biztosítanak munkaállomást, vagyis igazán reprezentatív jelleggel tudtak a zsűritagok betekintést nyerni a hazai munkaerőpiacon az innovatív és a gazdasági élet élvonalába tartozó vállalatok életébe. Az idei pályázatokat értékelve is markánsan megfigyelhető az új munkakultúrák terjedése, a digitalizáció és a mobilizáció nyomán felértékelődik az együttműködés, a kommunikáció, és előtérbe kerülnek a közösségi-rekreációs zónák, amelyek a kikapcsolódás, feltöltődés mellett az informális meetingek, ötletelések színhelyei is. Természetesen az adott vállalkozás tevékenységétől is függ, hogy a munkahely reprezentatív célokat szolgál, vagy valóban a nagybetűs munka terepe, illetve, hogy mennyire kreatív belsőépítészeti megoldások jellemzik, avagy mennyire konzervatív a kialakítási struktúra. 

„Örömteli fejlemény, hogy tapasztalataim szerint a nagyobb irodákban ma már nem kérdés, hogy bevonják az alkalmazottakat az új iroda, az új munkakörnyezet kialakításába, ahol egyre nagyobb szerepet kapnak az új típusú munkavégzési formák, valamint ma már a technológiai újdonságoknak és a mobilizációnak köszönhetően sokféle ülő-álló munkahelyeken dolgoznak a munkavállalók. Az irodaház üzemeltetőknek köszönhetően az új irodák kialakításánál a fizikai környezet „személyre/irodára” szabható, hiszen a cégek igényeit figyelembe véve alakítják ki a klímát, a világítást és az egyéb műszaki paramétereket, így megfelelő környezetben dolgozhatnak az irodisták. A dolgozók komfortérzetét a személyre szabottság mellett az is növeli, hogy a nevezett irodákban a munkaszékek magas ergonómiai minőséget képviselnek, amelyek pozitív egészségügyi hatásait nem is kell ecsetelnünk” – mondja Dr. Németh Edit egyetemi adjunktus, a BME Ergonómia és Pszichológia Tanszékének tanszékvezető-helyettese.

Az Év Irodája: Dentsu Aegis

Az Év Irodája  idén a Dentsu Aegis Network Hungary lett, amely a Károly körútról költözött a budai Residence Irodaházakba, ahol 1700 négyzetméteren mintegy 150 alkalmazott dolgozik a bővülésnek köszönhetően. „A vállalat folyamatosan változásban van, amely egy reklámügynökség esetében természetes állapot, és ez a rugalmasság az új munkahelyük kialakításánál is egyértelműen visszaköszön. Az új irodában egyenletes minőséget szerettek volna biztosítani a tervezők minden egyes sarokban, szobában. A dolgozók flexibilis, otthonos körülmények között tevékenykedhetnek, miközben a munkastílusuk is rugalmas, hiszen az új projektek új csapatokat igényelnek, így gyakran változik a felállás. A nagybetűs csapat itt kulcseleme a sikeres munkának, hiszen „a sok kis betű együtt, feltöltődve teremtő ötletekké érhet”, ahogy a cég is fogalmaz – jellemzi a győztes irodát Dr. Németh Edit.

„Ma már csak a munkahelyek ergonomikus kialakításával nem lehet nyerni, lényeges az alaprajzi struktúra tudatossága, illetve annak munkafolyamatokhoz illesztése. A győztesnél a nagylégterű iroda – ahol mindenki ül – a munkatér 50%-át foglalja el, ez mégsem érezhető az épület adottságai és a kommunikációs terek, telefonszobák elhelyezése miatt. A kommunikációs terek a munkavállalók hatékony projektmunkáját, kommunikációját, kreatív gondolkodását egyaránt serkentik, mindemellett külön kiemelhető a ma „divatos” indusztriális design (látszó gépészet) felhasználóbarát kialakítása, ahol még az indirekt világításokra, a munkaállomások elhelyezésére is odafigyeltek egészen a padlózat kialakításáig” – teszi hozzá a zsűri felelős tagja.

Az Év Design Irodája: Viacom

A díjat idén a Viacom érdemelte ki, amely a cégcsoporton belül a világ harmadik legnagyobb munkahelyét alakította ki Budapesten a Dorottya-udvarban. Az ipari épületegyüttest a revitalizáció során szinte újjávarázsolták, miközben a modern belső terek mellett megőrizték az indusztriális jelleget, így egy igazán unikális ingatlan jött létre. Az irodaház egyediségéhez kitűnően illik a Viacom friss, könnyed és nagyvonalú munkahelye, amely telis-tele van ötletekkel, váratlan megoldásokkal és fiatalos lendülettel. „Az irodák értékelésénél fontos szempont volt az irodában megjelenő design elemek újszerűsége, eredetisége, a kivitelezés minősége, a komplex szemlélet, a felhasználó-barát kialakítás, a környezettudatos kialakítás és a design elemek fenntarthatósága. Ezek a szempontok végül a Viacomnál érvényesültek leghatékonyabban és legeredményesebben, miközben persze roppant nehéz választani, hiszen más munkahelyeknél is hihetetlenül magas színvonalat tapasztalhattunk. Továbbá az első három helyezet iroda esetében az is megfigyelhető, hogy már az irodát befogadó épület is szinte egyfajta design elem. Valamint az is nagyon fontos, hogy ne csak a beépített elemek design minősége határozza meg az iroda jellegzetességeit, vagyis ne öncélú legyen a design elemek használata, hanem illeszkedjen a vállalat arculati elemeihez, és valóban a cég identitását hangsúlyozza, illetve erősítse” – elemzi a kategóriát Dr. Németh Edit.

Az Év Irodája Különdíj: Nitrogénművek

Az Év Irodája verseny különdíjában részesült a Nitrogénművek új irodája a MOM Park Irodaházában. A zsűri az irodák nagysága alapján két csoportba osztotta a nevezőket, a kisebb irodák 1-100 fős munkaszervezettel rendelkeznek, míg a nagyobbak értelemszerűen ennél nagyobb létszámot foglalkoztatnak. A kisebb irodák kategóriájában a Nitrogénművek irodája részesült idén a különdíjban. „A szélesedő szolgáltatásaiknak köszönhetően egy új budapesti irodát hoztak létre, amely egyfajta találkozási pont lett. Az elmélyült munkavégzést biztosító munkahelyek mellett a  formális- és informális kommunikációs terek is nagy szerepet kaptak az irodában. Pozitívumként értékelhettük, hogy a vállalati arculathoz illeszkedő, azt megidéző design és színhasználat jellemzi a belsőépítészeti megoldásokat. Emellett az egész irodatérre a nagy tömegű növényzet jellemző, amely koncentráltan jelenik meg az  irodán belül, ez pedig mindenképpen eredeti jelleget biztosít a Nitrogénművek új munkahelyének” – összegez Dr. Németh Edit.

SOCIAL BOX