Brutális beavatkozás! A Red Bull lenyeste az angyalok szárnyait New Yorkban

Az INABA által tervezett új 1500 négyzetméteres iroda New Yorkban kissé zavarba ejtő, mert szárnyakat nem ad, ellenben teljesen leszedálja a látogatót. Mintha egy pár napos alváshoz készült volna a belső tér, a fehér színárnyalatok uralta térben valóban megállt az idő. Jól érezzük azonban, hogy ez nem valami végzetes balfogás eredménye, hanem a Red Bullnál […]

Az INABA által tervezett új 1500 négyzetméteres iroda New Yorkban kissé zavarba ejtő, mert szárnyakat nem ad, ellenben teljesen leszedálja a látogatót. Mintha egy pár napos alváshoz készült volna a belső tér, a fehér színárnyalatok uralta térben valóban megállt az idő. Jól érezzük azonban, hogy ez nem valami végzetes balfogás eredménye, hanem a Red Bullnál ejtették az új trendeket, és messze kerülték a kliséket.

Nem akarták az energiaital-gyártó cég értékeit és történetét csilli-villi díszletek között ünnepelni, és az alaprajzi elrendezést sem inspirálták a legújabb munkakultúrák. Ehelyett a dizájn meglehetősen egyszerű és a kúlnak mondott high-tech stílus sem érintette meg a cégvezetőket, inkább a nagy léptékű gesztusokra, a játékos nappali zónákra és az urbánus hangulat ad hoc dekorációira összpontosítottak.

Ha a brandépítés egyik kitűnő eszköze az új típusú munkahely, akkor a Red Bull abszolút antitézisben gondolkodott a tervezők szerint, és ezt sikeresen abszolválták is. Nincs olyan grafikus fali ábrázolás, amely a céghez kapcsolódó történetet mesélne el, vagy a márka egyik emblematikus szimbólumára hívná fel a figyelmet.

A tervezők és belsőépítészek ugyanis abból indultak ki: fogalmunk sincs arról, hogy a villámgyorsan fejlődő technológia mire képes majd holnapután, így azt sem tudjuk, hogy a munkakörnyezet a jövőben milyen kívánalmaknak fog megfelelni, ezért biztos ami biztos, három fő funkciót hoztak létre: nagyteres funkció, közepes méretű zárt helyiségek és kis szobák, amelyekről valóban tudják is, hogy mire fogják használni. Két szinten rendezkedett be a Red Bull egyébként, ahol a munkatársak kötöttségek nélkül foglalhatnak helyet az open space viszonylag színes tereiben.

Pedig régebben ilyen extrém irodákat hoztak össze Amszterdamban, Londonban és Vancouverben is. Ezek a toalett-mozaikok például Hollandiában “tanították meg” repülni a helyi alkalmazottakat.

SOCIAL BOX