Párizsban újabb kultikus csodaépület születik

A Pierre Dufau által tervezett Vandamme Nord nevezetű ingatlanegyüttes a hetvenes évek egyik legnagyobb párizsi projektje volt, anno mérföldkőnek számított az építészetben, de ahogy az már lenni szokott, nem állta ki az idők próbáját, és az új igényeknek az akkori struktúra már nem felel meg. Így ma egy befelé forduló, introvertált épület képét mutatja, amelynek […]

A Pierre Dufau által tervezett Vandamme Nord nevezetű ingatlanegyüttes a hetvenes évek egyik legnagyobb párizsi projektje volt, anno mérföldkőnek számított az építészetben, de ahogy az már lenni szokott, nem állta ki az idők próbáját, és az új igényeknek az akkori struktúra már nem felel meg. Így ma egy befelé forduló, introvertált épület képét mutatja, amelynek nincs kapcsolata a várossal, a gyalogos közlekedést gátolja, és szinte semmiféle identitással nem rendelkezik.

Az épület számos funkciónak ad otthon, így van itt bevásárlóközpont, iroda, közkönyvtár, hotel és mélygarázs is, azonban ezek nem alkotnak szerves egységet, hiányzik közülük a „szellemi” habarcs. Most a tervek szerint egy nyitott, integrált és sokszínű komplexum jön létre, amely majd illeszkedik a belvárosi atmoszférához, és intenzívebb dialógust folytat az urbánus környezetével is.

Az épület összes funkcióját újraszervezik annak érdekében, hogy az új dizájn passzoljon a környező széles körutakhoz és a monolitikus struktúrákhoz. Ráadásul az új homlokzat, a könnyebb megközelíthetőség, illetve az egyes funkciók identitásának újragondolása támogatja majd a komplexum belső tereinek újraszervezését is. Az új térszerkezet nyomán bővülnek a kiskereskedelmi és irodaterületek, nagyobb lesz a könyvtár, új óvoda és konferenciaközpont épül, mindemellett szociális lakásokat is kialakítanak majd.

Az új projekt nagy lehetőséget kínál arra, hogy ezt a formátlan megalomán épületet emberi léptékben újraformálják, hiszen minden oldalról bejárható lesz, és az aktívabb funkciók miatt valódi kommunikáció jöhet létre a komplexum és a városlakók között. A homlokzatot is megnyitják a külső szemlélődő számára, minél több természetes fényt szeretnének a belső terekben, valamint az egyes funkciók szinte „egymásba folynak” majd – mondta el Winy Maas, az MVRDV egyik társalapítója.

SOCIAL BOX