Így épült fel az Európai Központi Bank székháza

Az Európai Központi Bank új épülete, amely 1,3 milliárd euróba, vagyis csaknem 400 milliárd forintba került, a Majna partján helyezkedik el, mintegy 185 méteres magasságával a város új ikonikus épülete. A korábbi székházat a belvárosban béreltek, amely hatalmas eurójelével Frankfurt egyik szimbóluma volt. „Az EKB új otthona modern épület egy modern központi bank számára” – […]

Az Európai Központi Bank új épülete, amely 1,3 milliárd euróba, vagyis csaknem 400 milliárd forintba került, a Majna partján helyezkedik el, mintegy 185 méteres magasságával a város új ikonikus épülete. A korábbi székházat a belvárosban béreltek, amely hatalmas eurójelével Frankfurt egyik szimbóluma volt. „Az EKB új otthona modern épület egy modern központi bank számára” – nyilatkozta az új épületről Mario Draghi, az EKB elnöke. Ez amúgy nem különösen jó hír azoknak, akik még a 21. században is hisznek az esztétika hatalmában, hiszen meglehetősen arctalan és személytelen épületről van szó, ami úgy hiányzott a frankfurtiaknak, mint púp a hátukra. Legalábbis sokan ezt mondják, mások pedig csodálják a különleges építészeti megoldásokat, ahogy a két tornyot és a régi vásárcsarnok újjávarázsolt épületét egyetlen komplexumba integrálták. Ráadásul a belső terek monumentalitása és szerkezeti elemei igazán nagyvonalú és látványos tereket biztosítanak a munkatársak és az ügyfelek számára.

A helyszín a Großmarkthalle, azaz Frankfurt egykori nagyvásárcsarnokának épülete, ahol  az új székházat 2014 novemberében vették birtokba, illetve most márciusban tartották meg a hivatalos átadót, ahol ugye az antikapitalista tüntetők meglehetősen nagy ramazurit csaptak. De menjünk vissza a kezdetekhez! Talán el sem hinnénk, de 1998-ban kezdődött maga a projekt, és mintegy 16 évnek kellett eltelnie ahhoz, hogy az álomból valóság legyen. Mondhatnánk rosszmájúan, hogy ez az irdatlan hosszú idő kiválóan szimbolizálja az európai gazdaság versenyképességét, ahogy lajhártempóban képes reagálni a nagyvilágban zajló folyamatokra. Egyébként az új székház építését számok igazolták, hiszen költséghatékonyabbnak bizonyul hosszú távon fenntartani egy saját ingatlant, mint a belvárosban bérelni egy irodaházat. Bár a korábbi épületet továbbra is megtartják, hiszen a nagy költözés után bankfelügyeleti divíziók foglalták el.

A projektindulást követően számtalan épület felmerült, mint lehetséges helyszín, mintegy 35 helyszínt vizsgáltak meg a bank munkatársai Frankfurtban, végül az 1920-as években épült Großmarkthalle-ra esett a választás, amely egykoron a város nagyvásárcsarnokaként üzemelt. A tervek kidolgozását nagy mértékben befolyásolta, hogy számos speciális és biztonsági igénynek kellett megfelelni, legalábbis a hivatalos magyarázat szerint. A nemzetközi építészeti pályázat győztese a bécsi illetőségű Coop Himmelb(l)au lett, és a hivatalos magyarázat szerint a tervük jól kifejezi az EKB értékeit, mint az egység, a hatékonyság és a transzparencia. A győztes cég vezérigazgatója, Wolf D. Prix szerint már a megfelelő helyszín megtalálása kihívás volt az EKB számára, de a valódi kihívás mégis csak az volt: hogyan lehet egy háromdimenziós szimbólumot alkotni az Európai Unió számára.

Az alapkőletételre végül 2010 májusában került sor, vagyis a projektcsapat megalakulása után eltelt vagy 12 év. Elkezdődött végre a régi nagyvásárcsarnok felújítása, amely a székház részeként ma már látogatóközpontot, kávézót és konferenciatermet rejt magában. Aztán egyenesbe jött a kivitelezés, hiszen hetente felhúztak egy-egy emeletet, amely közel 70 társaság és 1400 dolgozó összehangolt munkájának eredménye volt, miközben a világ valamennyi tájáról 200 építész, tervező és mérnők segítette a projektet. Az ingatlanegyüttes két toronyból áll, amelyet különleges módon egyesülnek. 2012 nyarán érték el végül a komplexum legmagasabb pontját, amelyet meg is ünnepeltek, ez egyébként Németországban hagyománynak is számít.

Jöjjenek a kötelező adatok! A 120 ezer négyzetméteres telken az épület eléri a 185 méteres magasságot, a Großmarkthalle hossza pedig 250 m. A projekt során 700 fát ültettek el, az irodatorony homlokzatán elhelyezett üvegtáblák száma 6000, a homlokzaton felújított fugázat hossza 73 km. 2014 októberében kezdődött a mintegy 2400 munkahely kialakítása, és november végére végeztek is a fitout tevékenységgel. Werner Studener, az Igazgatási Főigazgatóság vezetője, a székházépítési projekt koordinátora elégedetten nyilatkozott az átadást követően: „Olyan épületet álmodtam meg, amely a régi idők és napjaink építészetének jegyeit egyaránt magán viseli. Ám célunk nem csak az volt, hogy a bank dolgozóit funkcionális, kényelmes irodákban és tárgyalókban helyezzük el, hanem szerettünk volna egyfajta találkozási pontot is létrehozni itt Frankfurtban, Európa szívében. Meggyőződésem, hogy ez sikerült.”

 

SOCIAL BOX