Kődobozban egy üvegdoboz

Zamora történelmi városa 250 km-re a spanyol fővárostól észak-nyugatra fekszik, közel a portugál határhoz. A Rio Duero partján elterülő település egyik nevezetessége a 12. században épület Santa Iglesia katedrális. A katedrálissal szemben, a kolostor konyhakertje mellett húzódik a tervezési terület. A projekt Pablo Fernández Lorenzo, Pablo Redondo Díez, Alfonso González Gaisán és Francisco Blanco Velasco közreműködésével […]

Zamora történelmi városa 250 km-re a spanyol fővárostól észak-nyugatra fekszik, közel a portugál határhoz. A Rio Duero partján elterülő település egyik nevezetessége a 12. században épület Santa Iglesia katedrális. A katedrálissal szemben, a kolostor konyhakertje mellett húzódik a tervezési terület. A projekt Pablo Fernández Lorenzo, Pablo Redondo Díez, Alfonso González Gaisán és Francisco Blanco Velasco közreműködésével valósult meg.

Egy masszív kőfallal körülvett, az ég felé nyitott létesítményt hoztak itt létre. Falai és padlója egyaránt, a katedráliséhoz nagyon hasonló kőburkolatot kaptak. Az épület sarka a katedrálisra néz, melyen 250x150x50 cm-es karakteres sarokkő került elhelyezésre. a kőbe a következő szöveget vésték: HIC LAPIS ANGULARIS MAIO MMXII POSITO (Ez a sarokkő 2012 májusában lett elhelyezve). A kődobozban egy üvegdoboz található, mely első látásra úgy fest akár egy üvegház. A kéthéjú homlokzat a trombe falakhoz hasonlóan elven épült. Az épület külső határoló szerkezete teljes egészében üvegből készült, 600x300x1,2 cm-es üveglapok felhasználásával. A fugák is csak szilikonnal vannak kitöltve, egy érve el azt a hatást mintha az egész levegőből épült volna.

                                                                                  Fotók: tervlap.hu

Az épület tetején lévő háromszög alakú táblák is üvegből készültek, beteljesítve az épület teljes átláthatóságát. Pontosan úgy, ahogy azt Mies van der Rohe elképzelte a Friedrichstrasse tornyánál. A sarokelemként elhelyezett üvegtáblán a következő maratott szöveg olvasható: HOC VITRUM ANGULARIS MAIO MMXII POSITO (Ez a saroküveg 2012 májusában lett elhelyezve).
Az épület három szinttel rendelkezik. A terepszint alatt mélygarázs került kialakításra, melynek lejárata a telek katedrálissal átellenben lévő oldaláról nyílik. A földszinten és az emeleten egyaránt irodák helyezkednek el. A járható tetőre az épület tömegéből kiemelkedő lépcsőházi kubusból léphetünk ki. Mivel az épületet körülvevő kőfal a második szint zárófödémének szintjéig nyúlik, a tetőről jó kilátás nyílik a városra. Az épületet és legfőképpen az anyaghasználatot tekintve kétfajta érzés tölti el a szemlélőt. A kődoboz az emlékezetből épült fel, mely sarokkövével mélyen a földben gyökerezik. Az üvegdoboz a jövőnek készült, és az üvegsarok egybeolvad az éggel.

SOCIAL BOX