Pörög a város! Eladták a Váci út ikonikus épületét!

Az egykori Volga szálló helyén felépített Vision Towers már az új idők jegyében BTS-típusú beruházás során valósult meg, hiszen az egyik tornyot a KPMG számára fejlesztették. De a Váci út új ikonikus ingatlankomplexuma további sikereket is elért, hiszen egyrészt esztétikai és műszaki tartalma miatt dicsérik, másrészt a kiemelkedő projektet – részben a nemzetközi könyvvizsgáló cég […]

Az egykori Volga szálló helyén felépített Vision Towers már az új idők jegyében BTS-típusú beruházás során valósult meg, hiszen az egyik tornyot a KPMG számára fejlesztették. De a Váci út új ikonikus ingatlankomplexuma további sikereket is elért, hiszen egyrészt esztétikai és műszaki tartalma miatt dicsérik, másrészt a kiemelkedő projektet – részben a nemzetközi könyvvizsgáló cég jelenlétének hatására – a bérlők is díjazták, és ma már 90%-os kihasználtsággal működik, harmadrészt pedig az Erste Ingatlan Alap megvásárolta az északi és déli tornyát is.

A nagyszabású sajtótájékoztatón dr. Tóth József, a XIII. kerület polgármestere elmondta, hogy az irodapiac az adott gazdaság és társadalom egyik jellemző fokmérője, hiszen mind a befektetői környezetet, mint a üzleti világ jövőképét visszatükrözi. A 2008 előtti idők már nem jönnek vissza, folytatta, azonban a válság következtében a befektetői piac professzionálisabb lett. A krízis után újjászülető ingatlanpiac pedig bizonyította a XIII. kerület tőkevonzó képességét, hiszen most is folytatódik az a trend, amely szerint a rendszerváltás után épült irodaházak közel egyharmada a Váci úti irodafolyosón vagy vonzáskörzetében került átadásra. Az elmúlt időszakban öt jelentős fejlesztésnek lehettünk tanúi a kerületben, amelyből kettő, így a Vision Towers, már elkészült, míg jelenleg még három beruházás zajlik. Egy településnek, városrésznek vagy éppen kerületnek mindig nagy kihívást jelent, hogy a befektetői és lakossági igényeket összhangba hozza, mindenesetre a Vision Towers multiplikátor hatása már most egyértelműen jelentkezik a környéken, fejezte be a polgármester.

Futó Gábor, a Futureal alapítója és társtulajdonosa hozzátette, hogy sokat köszönhetnek a KPMG-nek, amely még 2011-ben elhatározta, hogy új központba szeretne költözni Budapesten, hiszen ez jelentős lökést adott a fejlesztésnek. 2012-ben ugyanis eljött a válság második hulláma, pedig akkor már egyre többen gondolták úgy, hogy lassan konszolidálódik a gazdaság a 2008-as krízis után. Emiatt a projekt banki finanszírozási nehézséggel is küzdött, a társaság részben saját tőkéjét mozgósította a beruházás érdekében, de azóta ismét feléledt az ingatlanpiac, és ma már elmondhatjuk, hogy megérte a sok erőfeszítés. Nagy utat jártak be 2008 óta, tette hozzá a cégvezető, hiszen a sokk után az ingatlanfejlesztői piac csaknem 95%-a tönkrement, kivitelezők mondtak csődöt, bérlők léptek vissza, projektek álltak félkész állapotban. A Vision Towers sikerének titka, hogy kiváló lokációval rendelkezik, hiszen a metrómegálló mellett épült fel, ráadásul a jelenlegi irodapiacon több ezer négyzetméternyi egybefüggő bérlemény frekventált helyen magas műszaki tartalommal párosulva szinte alig van.

Tatár Tibor, a Futureal vezérigazgatója hozzátette, hogy az épületkomplexum bérbeadottsága már most 90%-os, és ha egy hónap múlva tartanák ezt a sajtótájékoztatót, akkor valószínűleg már 100%-ról beszélhetne. Pedig nehéz volt a kezdet, hiszen a tervezési folyamatokat bonyolította a furcsa, háromszög alakú telek, ahol végül a 3H építészeti iroda közreműködésével kitalálták ezt a különleges alaprajzi elrendezést. Érdekességként megemlítette, hogy amíg az egyik torony BREEAM kitűnő minősítést kapott, addig a másik két ponttal elmaradva ettől a szinttől a BREEAM nagyon jó minősítést érdemelte ki. Utóbbi oka, hogy a KPMG párásító technológiát is kért, ami megnövelte némileg az energiafelhasználást. Vagyis a fenntarthatóság és a 21. századi irodakomfort a legmagasabb szinten nem könnyen összeegyeztethető. A vezérigazgató a további projektekről is beszámolt,  így a Budapest ONE-t és a Corvin 4 irodaházat emelte ki, amelyek fejlesztése már megkezdődött.

Végezetül Pázmány Balázs, az Erste Alapkezelő Zrt. igazgatóságának elnöke a deal magyarázataként elmondta, hogy számos irodaházat megvizsgáltak előzetesen, de a többségük 80% alatti kihasználtsággal üzemel, ráadásul az eladó ingatlanok jelentős része túlárazott, míg a Vision Towers jó lokációban helyezkedik el, amelyhez magas műszaki tartalom és bérbeadottság társul. Mindemellett az alapkezelő további három irodaházat tulajdonol a kerületben, és egy negyedik ingatlan is hamarosan a portfóliójukba kerülhet. Majd a szakember hozzáfűzte, hogy ez a tranzakció a neves, megbízható bérlőkkel kötött, hosszú távú bérleti szerződéseknek köszönhetően hozzájárul az Erste Ingatlan Alap vagyonának kedvező hasznosításához. Az Alapkezelő az Alap vagyonát leginkább irodai és kereskedelmi ingatlanokba fekteti, portfóliójának közel 45 %-át teszik ki az eddig megvásárolt ingatlanok. 

A Vision Towers kiváló elhelyezkedésén és egyedülálló megjelenésén túl az energiatakarékos gépészeti megoldások, a piacon elérhető legmodernebb IT hálózat és az intelligens épületvezérlési rendszerek is hozzájárultak ahhoz, hogy a Futureal legújabb irodaházát nagy, nemzetközi cégek választották budapesti központjuknak.

SOCIAL BOX