Budapest helyett Belgrádban építenek felhőkarcolókat

A tervek szerint felújítanák a Száva folyó másfél kilométeres, elhagyatott partszakaszát, modern lakó- és üzleti negyedet, illetve rekreációs komplexumot építenének oda. A belgrádi kormány elképzelése szerint itt, egyesült arab emírségekbeli befektetéssel, egy dubajihoz hasonló, felhőkarcolós, új városrészt hozna létre. Ez az új városkép osztja meg a szerb főváros lakosságát: egyesek szerint ezzel végre Belgrád is […]

A tervek szerint felújítanák a Száva folyó másfél kilométeres, elhagyatott partszakaszát, modern lakó- és üzleti negyedet, illetve rekreációs komplexumot építenének oda. A belgrádi kormány elképzelése szerint itt, egyesült arab emírségekbeli befektetéssel, egy dubajihoz hasonló, felhőkarcolós, új városrészt hozna létre. Ez az új városkép osztja meg a szerb főváros lakosságát: egyesek szerint ezzel végre Belgrád is metropolisszá válna, mások szerint viszont az eddigiektől teljesen eltérő építési stílus a nyugat-balkáni várost megfosztaná jól ismert stílusjegyeitől.

Mohamed Ali Rashid Abbar, a dubaji Burdzs Kalifa projektfejlesztője mintegy  3,1 milliárd dollárt fektetne be cégén keresztül a projektbe. A mintegy 1,85 millió négyzetméteres terület felén a tervek szerint lakóépületek, 750 ezer négyzetméteren üzleti és kereskedelmi objektumok, 242 ezer négyzetméteren zöldterület és több mint 62 ezer négyzetméteren óvodák, iskolák, művelődési intézmények, valamint szociális és egészségügyi intézmények kapnának helyet. A tervezet szerint az új városrésznek több mint 17 ezer lakosa lesz, és több mint 13 ezer munkahely is létesül. A beruházás ötletének támogatói az új munkahelyek teremtésével, valamint számos külföldi beruházás és turista Szerbiába vonzásával indokolják véleményüket. Szerintük az 1,3 milliós szerb fővárosnak szüksége van új irodaházakra, hotelekre és lakónegyedekre.

Az ellenzők viszont azt bizonygatják, hogy már eddig is több visszásságot tapasztaltak az ügyben. Egyrészt nem írtak ki nyílt pályázatot a beruházásra, másrészt a kormány közérdekként tálalja luxuslakások és irodák építését, emellett pedig az új városrész teljesen elüt majd a szerb főváros karakterétől, stílusától és hangulatától. Azt is mondják, hogy a beruházás szerbiai hányadára szánt pénzt – ami körülbelül 300 millió euró lesz – hasznosabban is el lehetne költeni. Amennyiben a szerb parlament a napokban elfogadja a megvalósítás előfeltételének számító törvényt, a kivitelezés első szakasza – a központi vasúti pályaudvar áthelyezése a Száva folyó partjáról a külvárosba – már az idén megkezdődhet.

SOCIAL BOX