Hogyan éljük túl a húsvétot az irodában?

Az emberek jelentős része stresszel az ünnepek előtt, stresszel az ünnepek után, és persze stresszel két ünnep között is. A nagy ünnepek – mint a karácsony vagy a húsvét – már eleve megterhelik az embereket, hiszen – nyilvánvalóan a fogyasztói társadalom melléktermékeként is – be kell vásárolni, ajándékokat kell venni, vendégséget kell szervezni, illetve vendégségbe […]

Az emberek jelentős része stresszel az ünnepek előtt, stresszel az ünnepek után, és persze stresszel két ünnep között is. A nagy ünnepek – mint a karácsony vagy a húsvét – már eleve megterhelik az embereket, hiszen – nyilvánvalóan a fogyasztói társadalom melléktermékeként is – be kell vásárolni, ajándékokat kell venni, vendégséget kell szervezni, illetve vendégségbe kell menni, miközben folyton azon agyalunk, hogy mit nem csináltunk meg a munkahelyünkön, és ha visszamegyünk, mit fogunk csinálni. Sokan aztán átesnek a ló túloldalára, és annyira lelazulnak, hogy szinte képtelenek ismét felvenni a munka fonalát. Lássuk hát, hogyan vészelhetjük át az ünnepek utáni első munkanapot!

Ha lehetséges, akkor toldjuk meg még egy nappal az ünnepet, így ha elutaztunk rokonlátogatóba vagy távolabbi célpontot tűztünk ki, akkor hagyhatunk magunknak egy napot, hogy „akklimatizálódjunk”, azaz visszatérjünk a megszokott kerékvágásba. Innen már könnyebb lesz a következő napon a megszokott munkánkat végezni az irodában is.

Ha meg tudjuk állni, akkor a szabadnapokon véletlenül se foglalkozzunk munkaügyekkel. Töltsük az időt a családunkkal, a tágabb rokonsággal és a barátainkkal. Tegyük össze három kezünket, jól jöhet egy kis agykontroll, és programozzuk magunkat arra: lazulok, lazulok, ünnepelek. Persze ne vigyük túlzásba, mert akkor begörcsölünk, és még rosszabb lesz az egész.

Ha elutaztunk, és már haza is tértünk, akkor se idegeskedjünk azon, hogy mikor mosunk ki, pakolunk el, készülünk fel a munkanapra. Inkább helyezzük magunkat kényelembe, nézzünk meg egy jó filmet, vagy hallgassunk zenét. Kár stresszelni, hogy szalad a lakás, hiszen úgysem csinálja meg helyettünk senki, ellenben másnap a munkahelyünkön is ránk ragad a stressz.

Ha véget érnek az ünnepek, és eljön a nagy nap, amikor munkába kell állnunk, akkor érkezzünk a szokásostól eltérően kicsit korábban, ha lehet, mi legyünk reggel az elsők az irodában. Így könnyebb felvenni a munka ritmusát, és nem lesz olyan érzésünk egész nap, mintha hetekig nem dolgoztunk volna. Ráadásul reggel a kollégák megtarthatják az élménybeszámolójukat, és aztán koncentrálhatunk a munkára.

Amikor ránézünk az e-mailjeinkre, valószínűleg olvasatlan levelek garmadája vár ránk. Egy merész tanács erre az esetre: ne foglalkozzunk különösebben ezekkel az üzenetekkel, Ülhetnénk felettük néhány órát, de ennek semmi értelme, hiszen ha korábban beállítottunk egy automatikus választ, miszerint irodán kívül tartózkodunk, akkor az ügyfelek is valószínűleg más megoldást kerestek a problémájukra. Persze ez nem azt jelenti, hogy törölnünk kéne az üzeneteket, de legjobb, ha mindig a legfrissebb e-mail-ekkel foglalkozunk. Tipp haladóknak: az „irodán kívül” automatikus választ bekapcsolva hagyhatjuk az első munkanapunkon is, így arra szentelhetjük a drága időnket, ami igazán fontos.

Az első munkanapra ne tervezzünk semmilyen találkozót! Épp elég témát kell majd megtárgyalnunk, épp elég kérésnek kell majd eleget tennünk, egy találkozóhoz pedig több energiára van szükségünk. Ráadásul az első munkanapon könnyen kizökkentheti az embert, ha rögtön el kell hagynia az irodát.

És egy életmentő tipp a végére: ha semmi nem jön össze a felsoroltak közül, akkor az első munkanapunkat követő estét töltsük barátainkkal egy pohár bor vagy egy korsó sör mellett. Ez biztosan enyhíteni fogja a munka okozta fáradalmainkat.