Amikor a hóhért akasztják! Hová költözött az iroda.hu?

Mikor az iroda.hu csoport idén januárban egyesült az Arkon Zrt.-vel, akkor eljött a költözés ideje is, ami alapvetően csak nyűg egy cég életében, ezúttal azonban pikánssá tette a váltást, hogy az iroda.hu szervezi Az Év Irodája versenyt, miközben a legnagyobb iroda adatbázissal is rendelkezik. Természetesen a nagy multik hazai munkahelyeivel nehéz volna versenyre kelni, de […]

Mikor az iroda.hu csoport idén januárban egyesült az Arkon Zrt.-vel, akkor eljött a költözés ideje is, ami alapvetően csak nyűg egy cég életében, ezúttal azonban pikánssá tette a váltást, hogy az iroda.hu szervezi Az Év Irodája versenyt, miközben a legnagyobb iroda adatbázissal is rendelkezik. Természetesen a nagy multik hazai munkahelyeivel nehéz volna versenyre kelni, de azért az iroda.hu és a realista.hu brandek jó helyre kerültek, hiszen az Arkon Mészáros utcai központjában már jó néhány éve a nagyteres irodakoncepció hódít a maga vicces közösségi tereivel, igényes belsőépítészeti megoldásaival és élhető környezetével.

Az iroda.hu a Zsolt udvar három szintjén tehát összebútorozott az ingatlan.com és a koponyeg.hu alkalmazottaival, így nagyjából egy nyolcvan fős munkaközösségbe került. A munkatársak többsége a negyedik szinten dolgozik, a vezetőség az ötödik emeleten kapott elhelyezést cellás irodákban, míg legfelül alakították ki a multifunkcionális közösségi teret, amely egyszerre étkező, társalgó és játékszoba (csocsó, pingpong, darts), sőt, még meetupokat is rendszeresen szerveznek itt, amikor akár 50-60 fő is összegyűlik. A legfelső szintre egy belső körlépcső vezet, amely egyszerre praktikus és látványos, hiszen az iroda középső magját alkotva egyfajta centrális szerepet is betölt.

A céges történelem egy apró szelete is feltűnik idefent egy félreeső sarokban, hiszen a cég számlájára befizetett első csekket keretezték be, mintha egy menő festő munkája díszelegne az üveglap mögött. Pedig csupán a vállalkozás gyökereire emlékeztet, hogy honnan indultak, és bizony még mindig nehéz elhinni, hogy miközben az internet uralja az életünket, maga a technológia alig egy-két évtizedes. De nem csak a cégtörténet jelenik meg itt, hanem egy nagy családfa is a falra van függesztve, ahol a dolgozók gyermekeikkel együtt jelennek meg, hirdetve ezzel, hogy mennyire fontosnak tartják az Arkonnál a munka és a magánélet közötti egészséges egyensúlyt. A családias légkört mi sem bizonyítja jobban, mint a relax/baba-mama szoba, ahová a munkatársak be tudják hozni a gyerekeiket például a nyári szünetben, és együtt dolgozhatnak laptopon. Vagy ha éppen „gyerekhiány” mutatkozik,  akkor a kollégák relaxálhatnak a masszázsfotelben.

Szokatlan módon haladjunk fentről lefelé: a következő szinten a vezetőség irodái és a recepció található, de az igazán izgalmas belsőépítészeti megoldások a már említett 4. emeleten várnak ránk, jelezve, hogy a kialakítás során a cég a nagybetűs dolgozókra és a kényelmükre koncentrált. Mivel egy technológiai cégről van szó, ezért az alapfilozófia és a fitout hasonlóan a nagy világhírű vállalkozásokhoz a nagyteres koncepcióra épült, ahol számos tér áll a munkatársak rendelkezésére, miközben az intenzív kommunikáció előtérbe kerül. A céges márkaépítés egyik alapfilozófiája is visszatükröződik az igényes belső terekben, hiszen a vállalatnak fontos, hogy a munkatársaik jól érezzék magukat, akik így még jobb teljesítménnyel rukkolhatnak elő nap mint nap.

A munkaállomás-csoportokat sokszínű közösségi helyiségekkel vegyítették, hiszen hol egy piros angol telefonfülkébe botlunk, hol pedig egy babzsákokkal kirakott közösségi szoba tűnik fel, ahol informális megbeszélésekre, meetingekre, ötletelésekre és lazulásra egyaránt lehetőség nyílik, de ha le akarják vezetni a feszültséget, akkor rendelkezésünkre áll egy bokszzsák is. A legnagyobb helyiségben pedig a falat egy a középkori Budát ábrázoló metszet uralja, jelezve, hogy már a középkorban is kardinális kérdés volt a lakásügy. „Valljon s mikor leszön jó Budában lakásom!” – emlékezhetünk a költő óhajára jó pár évszázaddal azelőttről. A társalgóban a kényelmes ülőgarnitúra és az üde növények mellett feltűnik egy oszlopon a „404” szám, ami az informatikusok 666-ja, hiszen viccesen jelzi a rémálmukat, vagyis a hibajelzést, ami szinte valamennyiünk képernyőjén megjelent már egyszer-kétszer.

Mivel IT-cégről beszélünk, ezért mindenképpen érdemes szót ejteni a munkamódszerről is, hiszen a technológiai cégek versenyében az innováció a bűvös szó, vagyis a szolgáltatások tökéletesítése, illetve új megoldások bevezetése. Az Arkonnál a scrum szoftverfejlesztő módszernek megfelelően kisebb csapatok dolgoznak együtt, ahol minden teamben van egy fejlesztő, egy innovátor, egy coach és így tovább, vagyis minden egyes csapat kicsiben a cég teljes keresztmetszetét lefedi.

Így nem fordulhat elő, hogy a süketek párbeszéde zajlik, vagyis valaki kitalál valamit, ami a gyakorlatban megvalósíthatatlan, hiszen itt az álmok és a realitás közös nevezőre kerül, hogy a szolgáltatások még tökéletesebben szolgálják a hirdetők kényelmét. Egy hatalmas írótáblán van feltűntetve a cég összes csapata, és fel van írva az is, hogy éppen hogyan állnak a munkájukkal, amelyek akár egy családfa kiadják a cég össztevékenységét. Itt nyomon lehet követni a mindennapi feladatokat, és ha szükséges, akkor be lehet avatkozni a rendszerbe, hogy ne következzen be zavar a gépezetben. Ahogy körbenézünk még utoljára, az iroda.hu jó helyre került, ahol az innováció, a szakértelem és az emberközpontú munkahely tényleg azt hirdeti: a piacvezető szerep nincs veszélyben.

SOCIAL BOX