Az afrikai szavannákon épül az új gigantikus Manhattan?

Luandában ma még kimagaslóan drága az irodabérlés is: szinte világelsőnek számít az angolai főváros a négyzetméterenkénti havi 150 dollárral.  De az irodapiac csak az egyik szegmens, amire érdemes figyelni. Kultuszuk van már most is Accrában, Nairobiban a modern bevásárlóközpontoknak, itt is, más településeken is megmarad az igény – és a lehetőség – ezeknek a létesítményeknek […]

Luandában ma még kimagaslóan drága az irodabérlés is: szinte világelsőnek számít az angolai főváros a négyzetméterenkénti havi 150 dollárral.  De az irodapiac csak az egyik szegmens, amire érdemes figyelni. Kultuszuk van már most is Accrában, Nairobiban a modern bevásárlóközpontoknak, itt is, más településeken is megmarad az igény – és a lehetőség – ezeknek a létesítményeknek a nagy iramú fejlesztésére.

Az ingatlanfejlesztési előrejelzést ezúttal a Knight Frank nevű globális ingatlan-tanácsadó és menedzsment cég hozta nyilvánosságra Afrikáról. A fő érve a konjunktúra-elemző cégnek az, hogy a kontinens demográfiai trendje irányadó lesz az invesztálni akaróknak. A 2100-ra akár több milliárdosra gyarapodó Afrikában a kontinens több régiójának gazdasági fejlődése szintén felülmúlja a világátlagot.

Az ingatlan-tanácsadó cég szerint a jelzett időpontra a föld lakosságának 40 százaléka lesz afrikai, a kontinensen belül pedig Nigéria lehet az az ország, ahol akár milliárdnyian élnek majd. A Knight Frank biztos abban, hogy a városok növekedése általános jelenség marad, de szükség lesz nagyobb volumenű jó minőségű kereskedelmi és lakóingatlanra is mindenfelé.

A városi középosztály vásárolni fog, ezáltal előmozdítja a kiskereskedelem – és létesítményei – nagy léptékű bővülését. Az ingatlanpiaci befektetői kör bővülését az elemző cég nem csupán a kínaiakra érti, más ázsiai országokból ugyancsak sokan akarják ebben a szektorban fialtatni pénzük, illetve Dél-Afrika ki fogja használni helyzeti előnyét a kontinens ingatlan-befektetőjeként.

SOCIAL BOX