Bemutatjuk A Wall Street farkasának az irodáját

A Wall Street farkasának fő karaktere Jordan Belfort, aki ugye hatalmas karriert futott be a brókervilágban. Nem csak a jelleme és pályafutása, hanem a díszletek és a helyszínek is a 90-es évek nagymenőinek világát tükrözik. Bob Shaw látványtervező Martin Scorsese rendezővel együtt már régóta kereste azokat a tökéletes helyszíneket, amelyeket aztán a Wall Street farkasa […]

A Wall Street farkasának fő karaktere Jordan Belfort, aki ugye hatalmas karriert futott be a brókervilágban. Nem csak a jelleme és pályafutása, hanem a díszletek és a helyszínek is a 90-es évek nagymenőinek világát tükrözik. Bob Shaw látványtervező Martin Scorsese rendezővel együtt már régóta kereste azokat a tökéletes helyszíneket, amelyeket aztán a Wall Street farkasa című filmben is felhasználtak. Ügyeltek arra is, hogy ne stúdiókban, hanem valódi otthonokban, házakban vegyék fel a jeleneteket, így a tengerparti ház, a penthouse lakás és a vidéki kúria mind-mind valódi ingatlanok, amelyeket a film számára bérbe vettek.

A filmben szereplő házak feltűnően modernek, ami az alkotók célja volt, hiszen ahogy Bob Shaw említette, a 90-es évek számítottak a posztmodern csúcsának. Kivételt képez a vidéki kúria, amely Jordan filmbéli feleségének igényes stílusát – „Ralph Laurenes esztétikáját” – próbálja meg képviselni a többi helyszín hivalkodó modernségével szemben. A tengerparti ház Sand Pointban található New York államban, amely hatalmas erkélyekkel és nyitott terekkel rendelkezik, így kiválóan alkalmas medencés partik lebonyolítására. A kora 90-es évek hedonista fogyasztói kultúráját pontosan kifejezi egy ilyen ingatlan, amely ráadásul a film alaptémájára is hajaz. Méretes, impresszív és drága – ez mindent elárul.

A filmbéli iroda manapság már nem számítana menőnek, sőt, inkább porosnak tűnne, de hát az ezredforduló előtt még más volt a divat. A brókercég flancos irodájának stílusjegyei alapvetően azokra a dekorációkra hasonlítanak, amelyek a főszereplő vidéki kúriájában is megfigyelhetők, mivel Leonardo DiCaprio a filmben nagyjából egy időben használta a két helyszínt. Vagyis ez az „előkelősködő” irodadizájn passzol az angol dzsentrikhez illő vidéki házhoz. Az 1990-es években egyébként is jellemzőek voltak a nagy fények, a barna bőrgarnitúrák és az erezett faburkolatok.

Jordan penthouse lakása pedig a valóságban egy Közép-Manhattani lakóház 31. emeletén található, és persze pazar kilátás nyílik a belvárosra, ahol a felhőkarcolók csodálatos sziluettje rajzolódik ki. Az árakat jól érzékelteti, hogy az ingatlant jelenleg 6,5 millió dollárért árusítják, és egy filmrajongó biztosan ki is perkálja majd érte a pénzt. A 250 négyzetméteres kégli hatalmas nappalijában a bútorok egyébként az otthoni és az irodás stílusok közötti átmenetet képviselik, jelezve, hogy a guru még „civilben” is állandóan a bizniszen agyalt.

SOCIAL BOX