Varázslatos látogatóközpont nyílt a Vodafone székházában

Diego Massidda vezérigazgató elmondta, a látogatóközpont „saját” működése is a mobiltechnológiára épül, így akár egyetlen tablettel irányítható annak összes funkciója, beleértve a világítást, az árnyékolást, a hangrendszert, valamint az összes kijelzőt és azok tartalmát. A látogatóközpontot a VODAFONE a 2012-ben megkezdett budapesti székház átalakítás utolsó fázisában hozta létre. A székház átalakításának elsődleges célja az volt, hogy […]

Diego Massidda vezérigazgató elmondta, a látogatóközpont „saját” működése is a mobiltechnológiára épül, így akár egyetlen tablettel irányítható annak összes funkciója, beleértve a világítást, az árnyékolást, a hangrendszert, valamint az összes kijelzőt és azok tartalmát. A látogatóközpontot a VODAFONE a 2012-ben megkezdett budapesti székház átalakítás utolsó fázisában hozta létre. A székház átalakításának elsődleges célja az volt, hogy a Vodafone jelentős részben a saját maga által ügyfeleinek is kínált okos megoldások használatával maga is igazi mobilirodává váljon. A fejlesztés során a Vodafone rugalmas munkakörnyezetet hozott létre, megszűntette a cellás irodákat, a zárt tereket és ennek eredményeképpen a vállalat a korábbi 10 ezer m2 helyett mindössze 7 500 négyzetméternyi területen is kényelmesen elfér.

A Vodafone számításai szerint a terület visszaadás és a korszerűsítések nyomán már az első évben közel 128 000 kWh-val csökkent az irodaház energia felhasználása, miközben az új kialakítás minden korábbinál konstruktívabb, együttműködőbb és a mobiltechnológia legfrissebb fejlesztéseire épülő munkakörnyezetet teremtett. A látogatóközpontban a Vodafone jelenlegi és leendő ügyfelei inspiráló környezetben ismerhetik meg a gépek közötti kommunikációt lehetővé tevő Machine-to-Machine megoldásokat, amelyek napról-napra egyre több gépet kapcsolnak össze a mobiltechnológia segítségével. Az M2M technológia az elkövetkezendő években várhatóan gyökeresen átalakítja a mindennapokat. Liftek, autók, mezőgazdasági eszközök, pénztárgépek, konténerek, vérnyomásmérők – a beépített szenzoroknak és SIM kártyáknak köszönhetően hamarosan mind kommunikálnak majd egymással, emberi beavatkozás nélkül.

A látogatóközpontban közelebbről is megismerhető a 2014 őszén bevezetett Vodafone Iroda szolgáltatás, amellyel a Vodafone Magyarország virtuális szolgáltatóként belépett a vezetékes hangszolgáltatás piacára. A Vodafone Iroda 2015 februárjában virtuális alközponttal és interaktív hangmenü szolgáltatással (IVR) bővült, így a Vodafone vállalati és kormányzati ügyfelei számára teljes körű telekommunikációs megoldást kínál. Természetesen a folyamatos rendelkezésre állást biztosító felhő alapú szolgáltatások is helyet kaptak a látogatóközpontban. Ezekkel a felhasználók számára állandóan rendelkezésre állnak a folyamatosan frissített, korszerű IT erőforrások, könnyedén megoldhatóvá válik az információk magasfokú védelme és fizikai biztonsága, valamint rugalmasan, a változó üzleti igényeknek megfelelően ütemezhetőek az IT erőforrások.

A realista.hu társoldala az irodablog.hu korábban részletesen bemutatta a Vodafone hazai székházának újjáalakítását, amelynek során a Cushman & Wakefield irányításával vadonatúj, rugalmas munkakörnyezet jött létre a Millennium City Center irodaházban, ahol a mobilszolgáltató immár 2006 óta van jelen nagybérlőként. A rugalmas munkakörnyezet jegyében a cellás irodákat, a zárt tereket, a merev struktúrákat szinte teljesen megszűntették, vagyis a Vodafone irodaforradalmat hajtott végre. Ez a fajta mobil munkaállomásokra épülő koncepció a Vodafone néhány európai irodájában már sikeresen működik, így eljött az idő, hogy Magyarországon is megvalósítsák. A Budapesten mintegy 1000 főt alkalmazó Vodafone az átalakításoknak köszönhetően a korábbi 10 ezer m2 helyett mindössze 7500 négyzetméternyi területen is kényelmesen elfér.

A munkálatok mintegy nyolc hónapig tartottak, és igazi bravúrnak számít, hogy az épület belső tereit úgy sikerült újjávarázsolni, hogy eközben folyamatosan ment a napi munka. Az átalakítás már a fogadó térben drámai, hiszen födémáttöréssel a földszintet és az első emeletet egybenyitották, így egy igazán nagyvonalú, hangulatos és elegáns lobby jött létre piros, fehér, kék és lila színvilággal ötvözve. Az első emeletre egy piros lépcsősor vezet fel, mintha egy palota báltermébe lépegetnénk fel a reflektorfényben. Ha pedig a lépcső mellett továbbhaladunk, a színes bútorokkal berendezett kávézóba érkezünk, majd kiléphetünk a teraszra. Vagyis a főbejárat és a hátsó terasz között egy szellős, transzparens tér jött létre, amely levegőt és szabadságot biztosít a kollégáknak és remélhetőleg a kreatív gondolatoknak.

A mobil munkaállomás-koncepciót három fő elem támogatja: a tökéletes IT-rendszer (vezeték nélküli iroda), a megfelelő irodabútorok és a közösségi terek. A hatalmas ablakoknak köszönhetően – ahonnan csodálatos panoráma nyílik a világörökségnek számító Duna-völgyre – a természetes fény árasztja el a munkatereket. A nagyteres kialakításban a munkaállomásokat break out terek és informális vagy privát megbeszélésekre is alkalmas kommunikációs szigetek, sarokbútorok, telefonkuckók, nomád munkaállomások törik meg, így egy harmonikus egyensúly jön létre a munkaasztalok és a közösségi helyszínek között. Minden szinten egy kis teakonyha és kávézó is a munkatársak rendelkezésére áll. 

Képek: realista.hu, vg.hu, DVM group

SOCIAL BOX