Nagyon megéri zöld irodaházban bérelni!

Az a fejlesztő, aki a zöld minősítés révén magasabb bérleti díjat akar elérni, nem jó úton jár, de ha a fenntarthatóságot akarja biztosítani, gyakorlatilag ez az egyetlen út – vélekedett Rudolf Riedl, Raiffeisen Evolution (RE) ügyvezető igazgatója a Napi Gazdaság ingatlankonferenciáján. A RE három budapesti irodaháza is elnyerte a fenntartható irodagazdálkodással foglalkozó osztrák szervezet, az […]

Az a fejlesztő, aki a zöld minősítés révén magasabb bérleti díjat akar elérni, nem jó úton jár, de ha a fenntarthatóságot akarja biztosítani, gyakorlatilag ez az egyetlen út – vélekedett Rudolf Riedl, Raiffeisen Evolution (RE) ügyvezető igazgatója a Napi Gazdaság ingatlankonferenciáján. A RE három budapesti irodaháza is elnyerte a fenntartható irodagazdálkodással foglalkozó osztrák szervezet, az ÖGNI arany minősítését. A szervezet a budai oldalon lévő REsidence irodaházakat és a belvárosi Rumbach Centert díjazta az úgynevezett DGNB minősítéssel.

A jelenlegi minősítőrendszerek részben Nagy-Britanniából, részben az Egyesült Államokból jönnek, a DGNB viszont német eredetű, és az osztrák ÖGNI hatáskörébe tartozik, így jobban illeszkedik a szintén osztrák tulajdonú RE filozófiájába. Ezen felül az is fontos szempont volt, hogy a DGNB a jelenleg elérhető legösszetettebb minősítési rendszer, ami a fenntarthatóság összes aspektusát magában foglalja – tette hozzá Riedl.

Rudolf Riedl kifejtette: némileg kevesebb követelménynek kell megfelelnie egy meglévő épületnek a zöld minősítés megszerzésénél, mint egy újonnan épültnek. A használatban lévő épületek minősítésére tehát egyszerűsített feltételek vonatkoznak. A Rumbach Centert, amit egy akvizíciót követően kezdtek el átalakítani, és jelölni a használatban lévő épületekre vonatkozó szabványok szerint a DGNB minősítésre, arany fokozatot kapott, de kiderült, hogy az új épületekre vonatkozó szabványok szerint is elérte volna az ezüst fokozatot.

A minősítés indirekt előnyei közé tartozik az, hogy a bérlő által fizetendő működési költség jócskán leszorítható, bár maga a bérleti díj nem lesz alacsonyabb. A bérlőkre amúgy is egyre inkább jellemző, hogy nemcsak a bérleti díjat, hanem a költségek jelentős részét kitevő üzemeltetési költséget is figyelembe veszik, amikor bérleményt keresnek, vagyis itt jelentkezik a zöld minősítés hasznossága – mondta Rudolf Riedl.

A piac jelenlegi helyzetéről szólva az ügyvezető igazgató elmondta: Magyarországon van a legnagyobb potenciál bérleti díjak, kihasználatlanság és hozamok tekintetében, azonban szerinte ahhoz, hogy ezeket a lehetőségeket az ország maximálisan ki tudja használni, világos, következetes és kiszámítható gazdaságpolitikai döntésekre van szükség a kormány részéről.

SOCIAL BOX