Híres ingatlanfejlesztők a leggazdagabb magyarok között

Csányi Sándor tavaly újabb 15 milliárddal, 165 milliárd forintra gyarapította vagyonát, így 2011 óta egymás után ötödször lett a leggazdagabb magyar – derül ki a Napi.hu kiadásában idén immár 14. alkalommal megjelenő A 100 leggazdagabb című kiadványából. Az OTP Bank első emberét Bige László, a Nitrogénművek Zrt. tulajdonosa követi 160 milliárd forinttal, míg a harmadik […]

Csányi Sándor tavaly újabb 15 milliárddal, 165 milliárd forintra gyarapította vagyonát, így 2011 óta egymás után ötödször lett a leggazdagabb magyar – derül ki a Napi.hu kiadásában idén immár 14. alkalommal megjelenő A 100 leggazdagabb című kiadványából. Az OTP Bank első emberét Bige László, a Nitrogénművek Zrt. tulajdonosa követi 160 milliárd forinttal, míg a harmadik helyre a Fotex-csoport főtulajdonosa, Várszegi Gábor került, akinek vagyona 115 milliárd forintra nőtt. A dobogó közvetlen közelében tartózkodik két egykori listavezető is: Demján Sándor (93 milliárd forint) és Széles Gábor (92 milliárd forint). A tavalyi bronzérmes, az online erotikus szolgáltatásokból meggazdagodott Gattyán György vagyona viszont egy adóhivatali vizsgálathoz kapcsolódó zárolás miatt egy év alatt 135 milliárdról 90 milliárd forintra csökkent – ez idén a hatodik helyre volt elég.

A meghatározó ingatlanpiaci szereplők közül Várszegi Gábor a harmadik helyet foglalja el, akinek cégcsoportja a Fotex jelentős ingatlanportfólióval rendelkezik, külföldi és hazai ingatlanérdekeltségeinek értéke jócskán meghaladja a 100 millió eurós értéket. A negyedik helyezett Demján Sándor kötődését a TriGranithoz nem kell ecsetelnünk. A cégcsoport mind Magyarországon, mind az európai ingatlanpiacon jelentős szerepet tölt be. Hazánkban a zászlóshajó projektjük a West End City Center, amely multifunkcionális központ, hiszen a Magyarországon piacvezető bevásárlóközpont mellett számos irodaház és szálloda is található az ingatlanegyüttesben. Ezen kívül a közép-európai térségben többek között Lengyelországban és Horvátországban is jelentős pozíciókkal rendelkeznek, plázák és irodaházak is megtalálhatók a külföldi portfóliójukban.

Az ötödik helyen található Széles Gábor, aki ipari és médiaérdekeltségei mellett Zalacsányon egy golfcentrumot fejleszt éppen, ahol a kastélyszálló mellett európai színvonalú golffalu és –pálya felépítését ígérik. A hatodik helyezett Gattyán György fő profilja szintén távol áll az ingatlanbiznisztől, azonban nemrég egy különleges projektet valósított meg a cége, hiszen az Andrássy úton megnyílt a Il Bacio de Stile luxusáruház, ahol a világ legjobb luxusmárkái közül válogathat az illusztris vásárlóközönség. Választékában még a bécsi kínálatot is veri, így aztán nem csoda, hogy orosz milliárdosok is megfordulnak a csodálatosan felújított palotában.

Veres Tibor a hetedik helyen található, akinek a nevéhez kötődik a Wing Zrt., amely a hazai ingatlanpiac egyik meghatározó szereplője, miközben az európai mezőnyben is szépen araszol felfelé. Jelenleg többek között a V17 irodaházat fejlesztik a Váci úton, de napestig sorolhatnánk a cégcsoporthoz köthető projekteket. Így például a gasztroplázának titulált Hegyvidék Központot is a Wing fejlesztette. Kilencedik helyen Wáberer György található, akinek fuvarozási cége európai viszonylatban is egyre jelentősebb, és bár közvetlenül nem kapcsolódik ingatlanfejlesztésekhez, a logisztikai szektorban számos partnerrel rendelkezik, akik a hazai ipari ingatlanpiac részesei.

Futó Péter a Futureal egyik tulajdonosa 14. a listán, és ezt a céget sem kell ismertetni különösebben. Az egyik legnagyobb szabású projektjük a Corvin negyed, amelynek során egy amortizálódott józsefvárosi városnegyedet teljesen újjáformáltak lakásokkal, irodákkal és bevásárlóközponttal. Most is zajlik a területen egy irodaház-fejlesztés, miközben Budapest új ikonikus épületegyüttesének az előkészületei is zajlanak, amely a Budapest ONE nevet viseli. Itt egyébként Etele City Center néven bevásárlóközpontot is terveznek, szóval nagyban játszanak. Nemrég adták át a fejlesztésükben a Vision Towers irodaházat a Váci úton, amely lassan teljesen megtelik bérlőkkel, vagyis igazán jó üzletet „csináltak” a beruházással.

A 2015-ös listán szereplők összvagyona megközelítette a 2600 milliárd forintot, ami 160 milliárddal haladja meg az egy évvel korábbit. Ez azt jelenti, hogy a 6,6 százalékos gyarapodás megint csak jócskán felülmúlta a 2014 egészében a KSH által mért mínusz 0,2 százalékos fogyasztói árindexet, azaz reálértéken csaknem hét százalékkal nőtt a magyar nábobok vagyona. Az első, 2002-ben megjelent, A 100 leggazdagabb rangsorában szereplők összvagyona akkori áron csupán 632 milliárd forint volt. Ez az elmúlt 14 év alatt több mint a négyszeresére emelkedett, miközben ezen időszakban a fogyasztó árak összesen alig 77 százalékkal nőttek.

SOCIAL BOX