A Váci Corner fejlesztője újabb budapesti irodaházat tervez

26%-kal nőtt a nettó nyereség, 2014-ben elérte a 89,1 millió eurót a 2013-as 70,8 millió euróhoz képest, miközben a vállalat rekord mértékű bérbeadási eredményeket ért el; a csoport összesen bruttó 139.000 m2 területre kötött bérleti szerződést azokon a piacokon, ahol aktívan jelen van, ami 28% növekedést mutat 2013-hoz képest. A cégcsoport három fővárosban három irodaberuházást […]

26%-kal nőtt a nettó nyereség, 2014-ben elérte a 89,1 millió eurót a 2013-as 70,8 millió euróhoz képest, miközben a vállalat rekord mértékű bérbeadási eredményeket ért el; a csoport összesen bruttó 139.000 m2 területre kötött bérleti szerződést azokon a piacokon, ahol aktívan jelen van, ami 28% növekedést mutat 2013-hoz képest. A cégcsoport három fővárosban három irodaberuházást valósított meg összesen csaknem bruttó 95 ezer m2 bérbe adható területtel. 2014 végén négy országban nyolc irodaberuházás és egy bevásárlóközpont állt építés alatt, 1 milliárd euró bruttó fejlesztési célértékkel.

Folytatódott a fejlesztési tevékenység megerősítése és diverzifikációja, amelyet jól mutat, hogy Londonban, Prágában és Budapesten is új fejlesztési területeket vásárolt a csoport, amelyek bruttó fejlesztési célértéke több mint 470 millió euró. A már befejezett ingatlanprojektek összesen 282 millió eurós eladási áron kerültek értékesítésre az adott időszakban. A csoport összesen 310 millió eurót meghaladó értékben írt alá finanszírozási megállapodásokat 2014-ben.

„A mérlegünk stratégiai átalakítása azzal, hogy a fejlesztési tevékenységünk részarányát folyamatosan növeljük 2012 óta, egyre jobb eredményeket hoz. Otthon érezzük magunkat Közép-Európa fővárosaiban, így jelenleg már a működési eredményünk háromnegyede Szlovákián kívüli tevékenységeinkből származik. A minket megkülönböztető HB Reavis értékekre, illetve a magas színvonalú kivitelezésre összpontosító stratégiánkat az ingatlan szakma és bérlőink egyaránt elismerik. Az új projekteknek és a bérlőinkkel ápolt kitűnő kapcsolatoknak köszönhetően rekord mértékű bérbeadást értünk el az elmúlt évben. A 2014-es év végén elindult beruházásaink eredményeként a következő két évben is erős teljesítményre számítunk” – nyilatkozta Pavel Trenka, a HB Reavis Csoport vezérigazgatója.

A HB Reavis Csoport tavaly három országban három nagyléptékű, ’A’ kategóriás irodaberuházást valósított meg. A budapesti Váci Corner Offices, a prágai River Garden Office II/III és a varsói Gdański Business Center A/B befejezésével a csoport 95 ezer m2, összesen 295 millió euró piaci értékű kereskedelmi területet adott át. A beszámolási időszakban a csoport 139 ezer m2-re kötött bérleti szerződést, amely 28%-os növekedést jelent 2013-hoz képest.

A HB Reavis Csoport igazgatóságának várakozása szerint az erőteljes növekedési trend folytatódni fog. „A tavalyi évet 9 építés alatt lévő projekttel zártuk, amely beruházások együttesen 230.000 m2 bruttó bérbe adható területet valósítanak meg, több mint 1 milliárd euró bruttó fejlesztési értékben. Várakozásaink szerint a projektek közül négyet befejezünk 2015-ben, és ezzel egyidejűleg négy új beruházást kezdünk meg” – mondta Pavel Trenka.

„Tavaly négy bérbeadott ingatlant és egy fejlesztési területet értékesítettünk Csehországban, illetve Szlovákiában, összesen 282 millió euró értékben, amely összeget a londoni Farringdon Street 20, a prágai Vihohradska utcai ingatlan és egy új budapesti, meghatározó jelentőségű projekthez kapcsolódó telek megvásárlásába forgattunk vissza. A most megvásárolt területek mindegyike az adott város üzleti negyedének központjában található. Nettó adóssághányadunk az utóbbi három év összevetésében a legalacsonyabb szinten áll, jelentős, 155 millió eurónyi készpénztartalékunk együttesen további nagyléptékű beruházások megvalósítására ösztönöz” – tette hozzá a vezérigazgató.

SOCIAL BOX