Az ehető zöldfalak irodájában jártunk a budai Lövőházban

Mostanában, amikor feltúrják az egész várost, mindenhol utat, teret építenek, és Budapest egy felbolydult méhkasra emlékeztet, ahol az idegeinken játszanak az uniós projektek, akkor igazi felüdülés a kánikulában felkeresni egy olyan céget, amelynek az irodája autentikusan passzol a tevékenységükhöz. A Marczibányi térnél járunk, ahol az 1885-ben épült lövőház és lőtér műemlék jellegű, téglaszínű épületének tündéri […]

Mostanában, amikor feltúrják az egész várost, mindenhol utat, teret építenek, és Budapest egy felbolydult méhkasra emlékeztet, ahol az idegeinken játszanak az uniós projektek, akkor igazi felüdülés a kánikulában felkeresni egy olyan céget, amelynek az irodája autentikusan passzol a tevékenységükhöz. A Marczibányi térnél járunk, ahol az 1885-ben épült lövőház és lőtér műemlék jellegű, téglaszínű épületének tündéri miliőjébe csöppenünk. Nem csak az épület van eldugott helyen, hanem maga az iroda is, hiszen először megkerüljük az ingatlant, hogy aztán a hátsó fronton megtaláljuk a cég főhadiszállását. A hatalmas ablakok és az üvegezett veranda láttán úgy érezzük, mintha nagymamánk falusi házába érkeztünk volna, vagy egy nagypolgári villába valahol a Balaton mellett, ha a lövőház báltermi hangulata még nem elég.

Mindez a Grofie irodája, ahol a szabadban a kísérleti ültetvényben sorakoznak a növények, zöldségek és fás csemeték, a veranda ablakán se igen látunk be, mert mindent elborítanak a palánták, hogy aztán néhány mobil zöldfal egészítse ki a zöld oázist. A Grofie korábban egy Ribáry utcai lakásban székelt, azonban ott meglehetősen nehéz volt a kis ültetvényeket elhelyezni, ezért arra gondoltak, hogy mi lenne, ha beugranának ebbe az elvarázsolt kiskastélyba. Szerencsére akadt egy kis épületrész, amit irodaként hasznosíthattak, ráadásul még a növényeik is elfértek a szabadban. Így aztán két szobát és a fedett verandát bérelték ki mintegy 80 négyzetméternyi összterületen, miközben a kertben növényekkel kísérleteznek, hogy melyek lennének még ideálisabbak különböző beltéri funkcióban.

Nagyjából másfél éve kapcsoltak fénysebességbe, azóta intenzíven dolgoznak a kereskedelmi ingatlanpiacon, ügyfeleik között menő éttermek, pubok és irodák találhatók. 2014 júliusában kerültek ide, de most júliusban tovább is költöznek, ugyanis ezt a helyet is kinőtték: Aquincumba készülnek egy kertészet területére, ahol egy saját kis irodaépület mellett fóliasátor várja a növényeiket. Tehát épp a 24 órában érkeztünk hozzájuk, hogy látogatást tegyünk eme különleges irodában. A lépcsősoron át jutunk a fedett verandára, ahol mint már említettük, szinte lépni sem lehet a palántáktól, majd beérkezünk egy hatalmas csaknem 50 négyzetméteres szobába, amely inkább tűnik nagypolgári szalonnak, mint irodának, de a belsőépítészeti hangulat összebútorozva a növényekkel igazi kuriózumnak tűnik.

Egyébként ők hozták be anno költözésük során az áramot is, télen emiatt nem éppen ideálisak a körülmények a növényeknek, ezért a hideg hónapokban fóliasátrak alatt „melegednek” a csemeték. Sirály Péter alapító és ügyvezető szerint az ügyfeleik kifejezetten szeretik ezt a különleges miliőt, mindig rácsodálkoznak a partnerek erre a belbudai zöld oázisra. Ráadásul autentikus hely is számukra, hiszen bármely ügyfél könnyen belátja, hogy ők tényleg elkötelezettek a zöld munkahelyek és az élhető irodaterek világa iránt.

Valódi startupként fejlődik a cég, amely először növénytermesztő szettet kínált, vagyis olyan gépet, amely alatt fejlődtek a növények, és azokat később el is lehetett fogyasztani. Stílszerűen vendéglátóhelyek látványos és kelendő terméke ez, ahol élő fűszernövényeket és zöldségeket nevelnek, így aztán a vendégek mindig friss hozzávalókat kapnak a fogásokhoz. De munkahelyeken is hasznos lehet, hiszen egy-egy reprezentatív vagy belső céges rendezvény alatt a szendvicsek  és egyéb ételféleségek szuper kiegészítője lehet egy-egy friss fűszer vagy zöldség, főleg az utóbbi években, amikor a saláta a sláger.

Második körben startoltak rá az irodai zöldfal-szolgáltatásra, amelynek során klasszikus zöldfalat építenek és adnak bérbe (pl.: OTP-HP, Netfone Telekom, Gold Center, IVSZ – Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetsége), de mobil zöldfalban is gondolkodnak, amely friss fejlesztés, és ahol szintén fogyasztató növények és zöldségek alkotják a szerkezetet. A hagyományos zöldfal komplexebb belsőépítészeti elem, hiszen automata és napfényazonos LED-világítással és öntözőrendszerrel rendelkezik, valamint biztosított a vízelvezetés, miközben szenzor-rendszer vezérli. Ezzel szemben a mobil fal egy jóval kisebb egység, amelyet bármikor bárhová el lehet helyezni. Tevékenységüket szolgáltatásként végzik, így mindig garantált az örökzöld felület.

Végezetül alaposan körbenézünk az épület körül, ahol évek óta tervezik a fejlesztést: menő rendezvényközpontot és apartmanhotelt képzeltek ide, kíváncsian várjuk, hogy mikor kezdik meg a kivitelezést. De addig is figyeljük a zöld falakat, hátha megehetjük a friss hajtásokat, hiszen a jólét és a kényelem, így az egészséges étkezés a céges munkakultúrák egyik alapvetése.

SOCIAL BOX