Mikor építik fel a luxus irodaházakat?

A Bertalan híd lába mellett álló újszegedi telket 175 millió forintért vásárolta meg nyilvános pályázaton 2007-ben a várostól a Demján Sándor milliárdos üzletember érdekeltségi körébe tartozó Arcadom Zrt. Úgy volt, hogy itt 2010-re több mint 5 milliárd forint értékben hatszintes, A kategóriás irodaházat húznak fel. Az Arcadom még ötletpályázatot is hirdetett a szegedi egyetem hallgatóinak, […]

A Bertalan híd lába mellett álló újszegedi telket 175 millió forintért vásárolta meg nyilvános pályázaton 2007-ben a várostól a Demján Sándor milliárdos üzletember érdekeltségi körébe tartozó Arcadom Zrt. Úgy volt, hogy itt 2010-re több mint 5 milliárd forint értékben hatszintes, A kategóriás irodaházat húznak fel. Az Arcadom még ötletpályázatot is hirdetett a szegedi egyetem hallgatóinak, mert kíváncsi volt, hogyan neveznék el az új irodaházat.

A 39 pályázatból a Partiscum elnevezés tetszett legjobban a zsűrinek, amiért a nyertes 100 ezer forintot kapott. 2008 augusztusában és szeptemberében kivágták a területen a vadon nőtt növényzetet, fákat, cserjéket. A munkát ezzel be is fejezték. Jött a válság, és 2009 júniusában már úgy nyilatkoztak a cégnél, hogy amíg nincs meg a bérlők legalább 30 százaléka, nem kezdik el az építkezést.

Pedig a látványtervek sokat ígértek: szintenként 3700 négyzetméteres tágas, természetes megvilágítású belső tereket, éttermet, kávézót, parkot sétányokkal, és közvetlen kapcsolatot a Tiszával. Ebből azonban semmi sem lett. Azóta csak akkor adtunk hírt a projektről, amikor panaszkodtak a lakók, hogy elhanyagolt a Bertalan híd újszegedi lábának környéke.

Januárban azonban felszámolási eljárás indult az Arcadom Zrt. ellen. A Délmagyarország információi szerint a cégnek legkésőbb 2016 júliusáig kell elkezdenie a beruházást a híd lábánál lévő 1,4 hektáros ingatlanon. Az Arcadom honlapján máig referenciaként szerepel a Partiscum irodaház a látványtervekkel együtt. Megkérdeztük az Arcadomtól, várhatóan mikor kezdődik az építkezés. “A projekt megvalósítása jelen pillanatban tulajdonosi tárgyalás alatt áll, nem tudunk róla több információt adni” – válaszolta Kiszli László, az Arcadom Szeged Kft. képviselője.

A másik projekt szintén évek óta áll. A Deák-gimnáziummal szembeni egykori Gyevi temető területét 2004-ben azzal a céllal vásárolta meg az OTP Ingatlan Zrt. az egyháztól, hogy ott lakóparkot épít. A beruházásból semmi sem lett. Az OTP 2007-ben eladta a telket a szegedi J.V.H. 2000 Kft.-nek, amely azt tervezte, hogy kereskedelmi központot és A kategóriás luxusirodaházat épít az ingatlanon. A területen azonban egy kapavágást sem végzett a cég, amely az Arcadomhoz hasonlóan szintén felszámolás alatt áll.

SOCIAL BOX