Megnyílt a GE új szolgáltatási központja a Váci úton

Mint arról a realista.hu már beszámolt, ma hivatalosan is átadták a Váci Greens irodapark második épületét, vagyis a „C” irodaházat, amelyet már tavaly előbérleti szerződés keretében kibéreltek a GE Healthcare és Corporate üzletágai. Az átadási ceremónián Stéphan Sonneville, az Atenor Group vezérigazgatója úgy fogalmazott, hogy a Váci Greens campus sikereinek titka a vonzó munkakörnyezet megteremtése, emellett […]

Mint arról a realista.hu már beszámolt, ma hivatalosan is átadták a Váci Greens irodapark második épületét, vagyis a „C” irodaházat, amelyet már tavaly előbérleti szerződés keretében kibéreltek a GE Healthcare és Corporate üzletágai. Az átadási ceremónián Stéphan Sonneville, az Atenor Group vezérigazgatója úgy fogalmazott, hogy a Váci Greens campus sikereinek titka a vonzó munkakörnyezet megteremtése, emellett fontos tényezők a magas műszaki és technológiai tartalom, valamint az alacsony üzemeltetési költségek. Kiemelte, hogy az Atenor a válság idején indította el nagyszabású budapesti projektjét, mert bíztak a helyi piacban – noha kevés ilyen fejlesztő akadt akkoriban –, és kockázatvállalásuk végül sikertörténet lett. Több mint 40 országban vannak jelen, hosszú távon gondolkodnak, Magyarországon 2016-ban adják át a „B” épületet, és a jövőbe vetett hitüket azzal koronázták meg, hogy a campus határai mellett egy újabb fejlesztési telket vásároltak, amelyen a tervek szerint felépülhet az „F” nevezetű hatodik irodaház is.

Dr. Tóth József kerületi polgármester hozzátette, hogy az elmúlt évtizedekben 700 ezer négyzetméternyi irodaterület épült a Váci úti irodafolyosón, amely az összes fejlesztés csaknem harmada, mindemellett a beruházások 50-70 ezer új munkahelyet is létrehoztak. Örömét fejezte ki, hogy a spekulatív ingatlanfejlesztéseket felváltották a professzionális, céltudatos beruházások. Meglátása szerint nem csak az ár, hanem a lokáció, a zöld technológiák, a városi környezet és a szolgáltatások köre is meghatározó tényezők egy-egy kereskedelmi ingatlanfejlesztés sikerében.

Bjorn Bergabo, a GE Global Operations Európáért felelős ügyvezető igazgatójának köszöntőjében néhány számot sorolt fel, jelezve ezzel a vállalatcsoport jelentőségét a világgazdaságban. Mintegy 94 ezer munkatársuk dolgozik 175 országban, a termelésük 40%-a pedig Európában koncentrálódik, vagyis kiemelt szerepe van az öreg kontinensnek a tevékenységükben. 20 európai kutatóközponttal rendelkeznek, míg a nagyobb céges központból 5 található Európában, amelyek egyike Magyarországon működik. Annak érdekében, hogy egy világszínvonalú, globális központot hozzanak létre Európában, amely több mint 2000 főnek biztosít munkahelyet, számos lehetőséget vizsgáltak meg alaposan. Itt kezdődött közös útjuk az Atenorral, amikor a Váci Greens mellett döntöttek. A Globális Üzleti Szolgáltató Központ otthonát 2014 februárjában avatták fel.

Ésik Róbert, a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) elnöke elmondta, hogy a GE mint a magyar kormányzat stratégiai partnere mintegy 1300 új munkahelyet ígért, de 1-2 év alatt akár a 2000 új állást is teljesíteni tudják. Majd hozzátette, hogy Magyarországon az első szolgáltató központ (SSC) 1992-ben nyitotta meg kapuit, ma pedig immár 90 SSC-vállalat működik Magyarországon közel 34 ezer kollégát foglalkoztatva. A hazai szolgáltató központok háromnegyede Budapesten, és mintegy negyede vidéken (pl. Szeged vagy éppen Debrecen) működik. Az SSC-k ráadásul magasabb hozzáadott értéket képviselnek, az újabb központok is effelé tendálnak. A jó infrastruktúra, a nyelveket beszélő képzett hazai munkaerő vonzó célponttá teszi Magyarországot a szolgáltató központok számára. A jövőben is fejlődik az iparág, hiszen a remények szerint az elkövetkezendő két évben 15-20%-os bővülésben bízhatunk.