Itt dolgoznak a világ legjobb magyar vállalkozói

A Financial Times idén júniusban a Founders Forummal közösen indított versenyt, hogy összegyűjtsék Európa legjobb 50 technológiai vállalkozóját. A listára olyan vállalkozók kerülhettek fel, akik Európából származnak vagy a cégük Európában működik, de vizsgálták azt is, hogy az adott cég terméke mennyire innovatív, mennyire változtatta meg a piacot, amelyre bevezették. A Prezi alapítói a listán […]

A Financial Times idén júniusban a Founders Forummal közösen indított versenyt, hogy összegyűjtsék Európa legjobb 50 technológiai vállalkozóját. A listára olyan vállalkozók kerülhettek fel, akik Európából származnak vagy a cégük Európában működik, de vizsgálták azt is, hogy az adott cég terméke mennyire innovatív, mennyire változtatta meg a piacot, amelyre bevezették. A Prezi alapítói a listán a 25. helyre kerültek, így megelőzve például Geert-Jan Bruinsmát, a booking.com alapítóját. A listát Daniel Ek, a Spotify alapítója vezeti, a második helyre pedig Jan Koum, a WhatsApp alapítója került.

Árvai Péter, a Prezi társalapító-vezérigazgatója kifejtette: „nagyon örülünk ennek az elismerésnek és különösen büszkék vagyunk arra, hogy a Prezivel sikerült Magyarországot is feljuttatni a listára”. A céget 2009-ben alapították hárman, különlegessége, hogy  a hagyományos, slide-okon alapuló előadásforma helyett térben „meséli el” a történeteket. A nyilvánosan elérhető cégadatok szerint a Prezi magyarországi cégének tavalyi árbevétele mintegy 3 milliárd forint volt, adózás után pedig több mint 200 millió forintos nyereséggel zárt.

A hazai startup cégből kinőtt vállalkozás két nagyvárosban, Budapesten és San Franciscóban tart fenn irodát. Mindkét helyszín esetében a bérleményeknél kiválasztási kritérium volt, hogy olyan kultikus tereket rendezhessenek be maguknak, amelyek reflektálnak a cég kultúrájára, hiszen manapság az iroda a brandépítés része, ahol a cégek történetének bemutatása legalább olyan fontos PR-eszköz, mint ezer reklám különböző médiumokban. A hazai központjuk belsőépítészeti koncepciója és az irodaterek megalkotása a MINUSPLUS munkáját dicséri, míg az amerikai székhelyük megalkotásában a nagyhírű Gensler szakmai tanácsaira is támaszkodtak.

Budapest és San Francisco

Fejlesztő központjuk a Merkúr Palotában található, amelyet már többször is bemutattunk a realista.hu társoldalán, az irodablog.hu-n. A Nagymező utcai székházuk még a régi századfordulós időkben épült, és anno pesti telefonközpontként üzemelt. Most is az ún. Kapcsolóterem (Engineering Room) a leglátványosabb része a Prezi főhadiszállásának, hiszen a hatalmas belmagasságú, boltíves, stukkókkal díszített terem igazán pazar hangulatot biztosít, miközben izgalmas paradoxont jelent, hogy egy nagypolgári miliőben technológiai fejlesztők kaptak helyet.

Az épület ipari múltját a Prezi is megőrizte, a loftos fílinget jelzik a hatalmas terek, belmagasságok, fémes anyagok, látható csövek, amelyek az Y-generáció vibráló és dinamikus viselkedéskultúrájához illeszkedő élhető légkört teremtenek. Mintha csak a közeli romkocsmák világa merészkedett volna a virtuális valóság informatikai laborjaiba. A multikulturális közeg már szinte törvényszerű az efféle technológiai vállalatoknál, ahol a talentum, a kreativitás és a közösségi szemlélet a közös többszörös.

Egyébként mindenhol kisebb-nagyobb, informális megbeszélésekre is alkalmas közösségi terekre, sarkokra bukkanunk. A kantinban mindenféle egészséges magvakból és müzlikből vételezhetünk, mellette található a 180 fő befogadására alkalmas konferenciaterem, amely mintha egy mini ókori amfiteátrumot formálna. A House of Ideas, vagyis Ötletek Háza céges és külsős programoknak, konferenciáknak ad otthont. Ez a blokk korábban nyitott volt a belső udvar felé, akár csak a recepciós tér, ugyanis anno istállóként funkcionált a földszint, a fűtésre használt szenet lovas kocsik szállították az épületbe.

Mint minden „magára adó” technológiai cégnek, így a Prezinek is jelen kell lennie Amerikában. 2011-ben érkezett az akkor startup céghez a szokásos kockázati tőke-befektető: a Szilícium-völgy egyik nagyágyúja, az Accel Partners szállt be a vállalkozásba 14 millió dollárral. Majd Kaliforniában, San Franciscóban alakították ki a Prezi amerikai központját. Később a rohamléptékű fejlődésnek köszönhetően új helyre költöztek a kaliforniai metropoliszban, amelynek kialakításában – mint már említettük – a Gensler is közreműködött. A trendek itt is érvényesülnek, hiszen a nagyteres koncepcióban hangsúlyos szerepet kapnak a közösségi zónák; a vidám színek és az izgalmas formavilág pedig kellő inspirációra és kreativitásra ösztönzi a munkatársakat.

SOCIAL BOX