Irodaházat is vehetünk a Nemzeti Bank pénzéből

Bár a lakóingatlan fejlesztők vegyesen értékelték a kibővülő NHP által nyíló új lehetőségeket, a hazai irodapiaci szereplők számára jó lehetőséget kínálnak a megváltozott finanszírozási feltételek, véli Székely Gábor, az Appeninn Nyrt. operatív igazgatója. A tőzsdén jegyzett ingatlanpiaci társaság vezetője szerint a portfólióbővítést tervező ingatlanüzemeltetők számára a legutóbbi módosításoknak köszönhetően, kedvező lehetőségeket nyújt az NHP. Egyik […]

Bár a lakóingatlan fejlesztők vegyesen értékelték a kibővülő NHP által nyíló új lehetőségeket, a hazai irodapiaci szereplők számára jó lehetőséget kínálnak a megváltozott finanszírozási feltételek, véli Székely Gábor, az Appeninn Nyrt. operatív igazgatója. A tőzsdén jegyzett ingatlanpiaci társaság vezetője szerint a portfólióbővítést tervező ingatlanüzemeltetők számára a legutóbbi módosításoknak köszönhetően, kedvező lehetőségeket nyújt az NHP.

Egyik alternatíva a bérbeadási céllal megvalósított saját fejlesztés, azon cégek számára, amelyek az NHP program elindulását megelőzően is ebben a körben tevékenykedtek. Az ingatlanportfóliót üzemeltetők számára emellett az ingatlanvásárlás is elérhetővé vált, s a kiszemelt irodaház megvásárolható a tulajdonostól, vagy a finanszírozó pénzintézettől is, ha utóbbi időközben az épület tulajdonosa lett a korábbi finanszírozás bedőlése miatt. Ez a lehetőség a hitelintézeteknél lévő nem teljesítő hitelek mögötti piacképes ingatlanállományt is új pályára állíthatja. A beruházási kölcsön ilyen esetekben az ingatlan megvásárlására, valamint ezt követő átalakítására, korszerűsítésére, felújítására vehető igénybe.

Az NHP által meghatározott 20 százalékos saját erő arány és a 10 milliárdos hitelplafon mellett finanszírozható meg ingatlanépítés, vagy vásárlás. Ráadásul a hazai bérirodapiaci trendek változatlanul kedvezően alakulnak. A bérlői kereslet stabil, a kihasználtsági arányok negyedévről negyedévre javulnak, amely egyenesen odáig vezetett, hogy Budapest egyes részpiacain már hiány van bizonyos irodatípusokból. Így a jó lokációban lévő, a piacra újonnan, vagy visszakerülő irodaterületekre jó eséllyel lehet megfelelő bérlőt találni.

SOCIAL BOX