Gigafejlesztések, erőművek, irodaparkok. Mi történt az ingatlanpiacon 2015-ben?

JANUÁR Az ingatlan.com megvásárolta az iroda.hu-t 2015-től a kereskedelmi ingatlanszektor vezető online médiuma, az iroda.hu a lakossági ingatlanhirdetésben piacvezető ingatlan.com-hoz tartozik, így a hirdetők több szolgáltatásban részesülhetnek egyetlen portfólión belül, mindemellett az egyesüléssel létrejött hirdetési portfólió széleskörű és költséghatékony lehetőségeket kínál számukra. Elkezdődött a Széll Kálmán tér felújítása Elkezdődtek a Széll Kálmán tér felújításának munkái, […]

JANUÁR

Az ingatlan.com megvásárolta az iroda.hu-t

2015-től a kereskedelmi ingatlanszektor vezető online médiuma, az iroda.hu a lakossági ingatlanhirdetésben piacvezető ingatlan.com-hoz tartozik, így a hirdetők több szolgáltatásban részesülhetnek egyetlen portfólión belül, mindemellett az egyesüléssel létrejött hirdetési portfólió széleskörű és költséghatékony lehetőségeket kínál számukra.

Elkezdődött a Széll Kálmán tér felújítása

Elkezdődtek a Széll Kálmán tér felújításának munkái, a teljes rekonstrukció 2016 februárjában fejeződhet be.

Eladta közép-európai szállodáit az Accor

Megállapodást kötött a francia Accor szállodalánc az érdekeltségébe tartozó lengyel Orbis szállodacsoporttal 46 kelet-közép-európai hotel átvételéről. Az Accor-Pannonia Hotels közel 18 szállodát üzemeltet Magyarországon Sofitel, Novotel, Mercure és Ibis márkanéven.

Kivonul Magyarországról a Baumax

A Baumax 14 magyarországi áruházát áprilisig sorban bezárják, a telephelyek ingatlanjait a XXXLutz Bútorlánc veszi át és hasznosítja.

FEBRUÁR

Ők nyertek idén Az Év Irodája versenyen!

2015. február 5-én ötödik alkalommal került megrendezésre „Az Év Irodája” verseny Díjátadó Gálája a Budapest Music Centerben, amelyen több mint 220 ingatlanpiaci szakember vett részt. A szakmai zsűri 8 kategóriában összesen 9 díjat osztott ki.

Győztesek:

Az Év Irodája 2014: Dentsu Aegis Network Hungary

Az Év Design Irodája 2014: Viacom

Az Év Irodája 2014 Különdíj: Nitrogénművek Zrt.

Az Év Coworking Irodája 2014: LOFFICE Coworking

Az Év Irodaháza 2014 Közönségdíj: Bank Center

Az Év Új Ingatlanfejlesztése 2014: Eiffel Palace

Az Év Legzöldebb Projektje 2014: Eiffel Palace

Az Év Üzemeltető Cége 2014: Future FM Zrt.

Az Év Ingatlanpiaci Személyisége 2014: Scheer Sándor, Market Zrt.

Eladták az Óbuda Gate irodaházat

Az Óbuda Gate irodaház új tulajdonosa a Diófa Alapkezelő által kezelt Torony Ingatlan Befektetési Alap.

Felújítják a Párizsi Udvart

Aláírták a Ferenciek terén lévő Párizsi Udvar felújításának tervezési szerződését. Az épületből legkésőbb 2017 első negyedévében ötcsillagos szálloda lesz, a projektre 12 milliárd forintot költenek.

Feltámadt a lakáspiac

A KSH adatai szerint túl van a mélyponton a lakásépítés, 2014-ben 8358 új lakás épült, 15 százalékkal több, mint egy évvel korábban. A kiadott lakásépítési engedélyek száma 9633 volt, ez 28 százalékos növekedés a 2013. évi adatokhoz képest.

MÁRCIUS

Javában épül a V17 irodaház a Váci úton

A 13.000 négyzetméteres, környezettudatos komplexum az év végére éri el szerkezetkész állapotát. A közel 10 milliárd forintos beruházás fejlesztője a WING Zrt., a rendelkezésre álló terület 70%-ára aláírt bérleti szerződés van.

A Tanti Michelin-csillagot kapott

A Hegyvidék Központban működő Tanti is bekerült az Európa nagyvárosainak éttermei közül válogató Michelin-kalauz idei kiadásába.

Megvásárolták az M1 Business Parkot

A Prologis megvásárolta az M1 Business Parkot. Az eladók a CA Immo és a Union Investment voltak.

Eladták a Vision Towers két tornyát

A Futureal által fejlesztett 23.500 m2 alapterületű Vision Towers északi tornya után most a déli tornyot is megvette az Erste Ingatlan Alap.

Lefoglalták az ETO Parkot

A Quaestorhoz kapcsolódó vagyonvisszaszerzési eljárásban a győri ETO Parkot és a stadiont is lefoglalta a nyomozó hatóság.

ÁPRILIS

Megkezdődött a Nordic Light építése

A Skanska hetedik budapesti irodaházának alapkőletételére április 2-án került sor. A Nordic Light összesen 26.200 négyzetméter irodaterületet kínál: az első fázis 6.600 négyzetméternyi, míg a második fázisban elkészülő épület 19.600 négyzetméternyi bérleményt biztosít majd.

Plázákat vásárolt az Indotek

Az Indotek Zrt. a francia Klépierre-től megvásárolta a szegedi, a zalaegerszegi és a Csepel Plazát.

Kezdődik az újabb autóipari gigaprojekt

Megtartották az Apollo Tyres 143 milliárd forintos gyöngyöshalászi abroncsgyártó üzemének alapkőletételét.

Ilyen lesz az Új Magyar Nemzeti Galéria

A japán Sejima and Nishizawa and Associates (SANAA) és a norvég Snöhetta irodák nyerték el az Új Magyar Nemzeti Galéria nemzetközi tervpályázatának első díját.

Három budapesti irodaházat adtak el

A ConvergenCE Hungary sikerrel zárta le az Europa Capital, valamint az Europa Fund IV képviseletében folytatott, több budapesti irodaház akvizíciójáról szóló tárgyalásokat. A portfólió három irodaháza, a Kálvin Center, a Duna Office Center és a Baross 52 együttes bruttó bérelhető területe közel 30.000 m2.

Logisztikai parkot vett az OTP Ingatlan Alapkezelő

Az OTP Ingatlan Befektetési Alapkezelő Zrt. megvásárolta a mintegy 23 ezer négyzetméternyi iroda- és raktárterületet magába foglaló Citypoint9 városi logisztika központot.

MÁJUS

Fejlesztenek a hazai logisztikai központok

Közel 6 milliárd forint értékben nyert uniós támogatást 15 vállalkozás a Gazdaságfejlesztési Operatív Program (GOP) keretében meghirdetett Logisztikai központok és szolgáltatások fejlesztése című pályázaton.

Triplájára nőtt a magyar ingatlanbefektetési forgalom

A magyarországi ingatlan-befektetési forgalom majdnem megtriplázódott 2015 első negyedévében. A magyar eszközök ugyanis kitűnőek hozam-kockázat szempontból: a bérlői piac javul és a hozamok még mindig elég magasak ahhoz, hogy tőkét vonzanak a szektorba. A magyarországi befektetési alapok erős aktivitása mellett a határon túlról érkező befektetők növelik kitettségüket Magyarországon az elkövetkező negyedévekben, így a forgalom 700-800 millió euró lehet az idén. (CBRE)

Építik a Dagályt

Letették a 2017-es vizes világbajnokság fő helyszínéül szolgáló Dagály Uszodaközpont alapkövét.

A Wing székházat épít a Magyar Telekomnak

A Magyar Telekom megállapodást írt alá a WING Csoporttal a társaság új, 60 ezer m2-es székházának megépítéséről és hosszú távú bérletéről, illetve a legjelentősebb budapesti iroda-ingatlanjainak eladásáról. Az építési munkálatok előreláthatólag 2015 negyedik negyedévében kezdődnek meg, és a tervek szerint 2018 második félévében költöznek be a T-Systems Magyarországgal együtt a Fradi stadion mellé a Könyves Kálmán körúton.

Bartók Udvar: küszöbön a második ütem

A tervek szerint hónapokon belül megkezdődik Dél-Budán a Bartók Udvar második ütemének fejlesztése, amellyel mintegy 17 000 négyzetméternyi területtel bővül a fővárosi modern bériroda-állomány. A tulajdonos-fejlesztő InfoGroup cégcsoport 4,8 milliárd forintból valósítja meg a beruházást.

Olcsóbb lesz az új Puskás Ferenc stadion

A nehezen megvalósítható eredeti épületterv esetében rendkívül kockázatosnak tűnt az átadási határidő és a költségkeret betartása, ezért az épület ésszerűsítése mellett döntöttek. Az egyszerűsítés nem érinti Skardelli György építész „stadion a stadionban” koncepcióját. Csupán a funkciók között szelektálnak, a korábbi tervekben még húsz sportágat kiszolgáló multifunkcionális létesítményről javarészt lehámozzák a focin kívüli elemeket. A stadionnak 2018-ra kell elkészülnie.

A fordulat éve a lakáspiacon

A korábbi évek várakozásainak megfelelően a legfrissebb forgalmi adatok egyértelműen azt mutatják, hogy 2014 tényleg a fordulat éve volt a hazai lakáspiacon – derül ki az OTP Lakóingatlan Érték Indexéből.

A UPC budapesti központja a Haller Gardens-ben lesz

A UPC a Haller Gardens-t választotta új budapesti központjául, ahol 5600 négyzetméternyi irodaterületet bérel.

A Waberer’s üdülőt vásárolt dolgozóinak

Átadták Európa harmadik legnagyobb közúti fuvarozó vállalatának, a Waberer’s International Zrt.-nek a 100 szobás üdülőjét és rekreációs központját Balatonvilágoson.

JÚNIUS

Magyarország legnagyobb naperőművét építik

Lerakták Magyarország legnagyobb napelemes erőművének alapkövét a Mátrában. A 15 megawattos (MW) teljesítményű fotovoltaikus, mintegy 6,5 milliárd forintba kerülő erőmű a Mátrai Erőmű Zrt. beruházásában épül meg.

A CA IMMO négy irodaháza szerzett LEED Gold minősítést

A CA IMMO négy hazai irodaháza – Infopark ’A’, a Bartók Ház és a Canada Square és a Víziváros Office Center – szerezte meg a LEED minősítés arany fokozatát. A portfólió egy másik tagjának, a City Gate irodaháznak a minősítése nyárra várható.

A Groupama Aréna lett a világ legjobb új stadionja

Rangos nemzetközi díjat nyert a Ferencváros labdarúgócsapatának otthona, a Groupama Aréna. A tavaly nyáron átadott létesítmény az újonnan épült stadionok kategóriájában lett első a TheStadiumBusiness Awardson.

Magyarországon épül a világ legnagyobb geotermikus erőműve

Megkapta a jóváhagyást a battonyai geotermikus erőmű kutatási és műszaki terve. A remények szerint januárban már elkezdődhet a mélységi, 3500-4000 méterig lehatoló fúrás. Az erőmű évente körülbelül 12 megawatt áramtermelést és emellett több mint 60 megawatt hőtermelést biztosít, így a világ legnagyobb geotermikus erőműve lesz a battonyai. A projekt 116 millió eurós befektetésből, 39,3 millió eurós uniós támogatásból valósul meg.

Az UNICEF szolgáltató központot nyit Budapesten

A magyar fővárosban felállítandó központ több mint 300 alkalmazottja a gyermekjoggal, gyermekvédelemmel, gyermek-életminőséggel és árva gyermekek ügyével foglalkozó világszervezet bér- és számlafeldolgozását, részben az emberi erőforrás-ügyeit fogja intézni és egyúttal informatikai segítségnyújtást is végez.

A HB Reavis is új irodaparkot tervez

A HB Reavis a közeljövőben tervezett nagyléptékű irodafejlesztéséhez 3 hektár nagyságú telkeket vásárolt meg a Váci út mellett. Ezzel együtt a vállalat több mint 120 ezer négyzetméternyi bruttó bérbeadható területtel rendelkező budapesti irodafejlesztését készíti elő.

Váci Greens: már 135 ezer m2-t terveznek

Átadták a Váci Greens irodapark 18.000 m2-es C épületet is, így az összesen 135 ezer négyzetméternyi irodateret fejlesztő projekt ismét bizonyította életképességét. A „B” épület befejezése 2016 tavaszára várható közel 24.000 négyzetméternyi irodaterülettel.

Felvásárolta a BankRációt.hu-t az ingatlan.com

A legjobb hitelajánlatokat egy helyen összesítő BankRáció.hu-t felvásárolta az ingatlan.com. Ezzel immár egy helyen, az ingatlan.com oldalán a lakáshirdetésekhez kapcsolódva érhetők el a legkedvezőbb hitellehetőségek a hazai érdeklődők számára.

A DVM nagyon bevásárolt

15 milliárd forintos vételáron a magyar DVM Grouphoz került az Andrássy úti Párisi áruház épülete, a Vörösmarty tér sarkán álló Váci1 üzletház és a közeli Szervita téren álló garázs tulajdonjoga. Mindhárom a két évvel ezelőtt csődbe ment Orco ingatlanfejlesztő cég portfóliójába tartozott, majd a hitelező bankhoz került.

Budapestre költözött a Telenor európai szolgáltatóközpontja

A Telenor kibővítette a Magyarországon működő európai szolgáltatóközpontját, amely Törökbálintról Budapestre, új irodaházba költözött.

A Futureal hatalmas székházat épít a Nokiának

A Nokia Networks magyarországi vállalata a Corvin Sétányra költözik. A 25 ezer négyzetméteres székház kivitelezése év eleje óta nagy lendülettel halad, és ezzel megkezdődött a nagyszabású Corvin Sétány program keleti lezáró tömbjének a beépítése.

Végleg bezár a luxusáruház az Andrássy úton!

Bejelnették, hogy kétéves működés után július 31-én bezár az Andrássy úti Il Bacio di Stile nevű luxusáruház.

 

SOCIAL BOX