A befektetők veszik a magyar irodaházakat

A görög adóság válság és a kínai gazdaság volatilitása ellenére a JLL 2015 második negyedévére vonatkozó előzetes adatai alapján a globális befektetési volumen 161 milliárd dollár volt, ami megegyezik a 2014 azonos időszakában mért volumennel. Az amerikai kontinensen az Egyesült Államok gazdaságának fellendülése miatt a 2007 óta mért legerősebb második negyedéves volument rögzítették 79 milliárd […]

A görög adóság válság és a kínai gazdaság volatilitása ellenére a JLL 2015 második negyedévére vonatkozó előzetes adatai alapján a globális befektetési volumen 161 milliárd dollár volt, ami megegyezik a 2014 azonos időszakában mért volumennel. Az amerikai kontinensen az Egyesült Államok gazdaságának fellendülése miatt a 2007 óta mért legerősebb második negyedéves volument rögzítették 79 milliárd dollárral. Oroszországban ismételt optimizmus látható és az elmúlt 5 negyedév legjobb befektetési volumenét mérték.

Az ázsiai és csendes-óceáni térség teljesítményére a két legnagyobb piacon, Japánban és Ausztráliában, tapasztalható alacsonyabb aktivitás volt hatással. Az EMEA régióban (Európa, Közel-Kelet és Afrika) a forgalom 11%-kal magasabb volt helyi valutában mérve a második negyedév során. “A kamatlábak csökkenése erősítheti az ingatlanbefektetési aktivitást 2015 második felében”- nyilatkozta David Green-Morgan, a JLL nemzetközi tőkepiaci elemzésekért felelős igazgatója.

Amerika: Az Egyesült Államok fellendülése erősödik

A második negyedévben és az első félévben az amerikai befektetési volumenek 18%-kal erősödtek 2014 azonos időszakához mérten, amit elsősorban az Egyesült Államok növekvő piaci aktivitása eredményezett. Kanadában az első félév adatai alapján a volumenek 20%-kal csökkentek.   Matt Pricken, a JLL kanadai irodájának ügyvezető igazgatója és tőkepiaci részlegének vezetője szerint az aktivitás csökkenése Kanadában a jelentős keresleti és kínálati egyensúlytalanságok eredménye. “ Kanadában jelenleg sokkal több a vevő, mint az eladó, és nincs elegendő mennyiségű és megfelelő minőségű ingatlan étvágyuk csökkentésére. Éppen ezért az intézményi tőke portfoliók vagy különálló ingatlanok helyett a fejlesztések felé fordul. A fejlesztések között található felhőkarcoló irodaház, ipari és vegyes-funkciójú projekt is. Várakozásaink szerint az eladási volumenek 2015 második felében már újra megerősödnek.”

Európa, Közel-Kelet, Afrika: a görög adóság válság szerepe másodlagos

Dél-Európában a befektetési volumenek 47%-kal emelkedtek 2015 első féléve során. Ugyanebben az időszakban az Egyesült Királyságban, Franciaországban és Németországban 15%-kal emelkedtek a volumenek, míg a skandináv országokban 38%-kal. 

Ázsia, Csendes-óceáni térség: Az erős dollár érezteti hatását

A dollárban kalkulált befektetési volumenek 18%-kal estek a régióban, de Hong Kong kivétel volt, hiszen 88%-kos növekedést mértek a jelenlegi politikai nyugtalanság ellenére is.

Magyarország

“Magyarországon az első félév során nagyjából 290 millió eurót ért el a befektetési aktivitás, ami megegyezik a 2014 azonos időszakában mért volumennel.  2015 második felében ugyanakkor sokkal intenzívebb forgalomra számítunk, így az éves tranzakciós volumen akár 20-30%-kal is meghaladhatja majd a 2014-ben mért adatokat. Jó hír, hogy likviditást figyelhetünk meg minden szektorban, kis és egészen nagy értékű ingatlanok esetében is”- nyilatkozta Benjamin Perez-Ellischewitz, JLL magyarországi irodájának tőkepiaci vezetője.

Rita Tuza, a JLL magyarországi irodájának vezető elemzője hozzátette: “a befektetői érdeklődés a magyarországi ingatlanpiac javuló fundamentumai következtében egyre erősebb és az irodapiacon tapasztalható kiugróan erős bérlői aktivitás igen figyelemreméltó. Nem meglepő, hogy az első félév során a befektetési volumen 34%-át is irodaházak értékesítése tette ki.”

 

SOCIAL BOX