Így néz ki az orosz milliárdosok bankja

A statisztikák szerint a Sberbank a legnagyobb orosz bank, amely a teljes orosz banki eszközállomány harmadát birtokolja, mindemellett a második legtöbbet érő banki márka Európában. Így aztán érdemes megtekinteni, hogy egy ilyen fajsúlyú versenyző milyen munkahelyet képes magának kialakítani. A Sberbank szentpétervári irodáját ugyanis egy teljesen új koncepció alapján tervezték meg. A projekt célja egy […]

A statisztikák szerint a Sberbank a legnagyobb orosz bank, amely a teljes orosz banki eszközállomány harmadát birtokolja, mindemellett a második legtöbbet érő banki márka Európában. Így aztán érdemes megtekinteni, hogy egy ilyen fajsúlyú versenyző milyen munkahelyet képes magának kialakítani. A Sberbank szentpétervári irodáját ugyanis egy teljesen új koncepció alapján tervezték meg. A projekt célja egy olyan munkahely megvalósítása volt, amely megfelelő módon demonstrálja a bank presztízsét és megbízhatóságát a VIP ügyfelek számára, mindemellett az európai dizájniroda trendeknek megfelelő innovatív megközelítést valósít meg.

Számos céges üzenetet kellett a tervezés és fit-out során beilleszteni a projektbe, elsőként én vagyok a piacvezető szlogent kell megemlítenünk, ami egy orosz cég esetében meglehetősen szokványos törekvés. Vagyis az ügyfelek számára világos legyen: a bank a legjobb megoldás mindenki számára. Ezeket pedig a modern irodakialakítási elvek felhasználásával értél el, mint az energiahatékonyság, a természetes anyagok használata, a társadalmi felelősségvállalás a környezet megóvásáért, valamint a hazai ipar támogatása és az újrahasznosított anyagok beépítése.

A másik alapvető üzenet az volt, hogy a dolgozók a csapat részének érezzék magukat. Ennek érdekében ügyelnek a dolgozók egészségére, vagyis kényelmes munkavégzést tesznek lehetővé. Az ügyfelek számára pedig komfortos fogadótereket alakítottak ki, így a környezettudatos klíma és az iroda minőségi szolgáltatásai azt sugallják a kuncsaftoknak, hogy a lehető legjobb helyre érkeztek.

A már említett fenntarthatóság érdekében alapelv volt az energiahatékonyság és a környezettudatos technológiák alkalmazása, mint a fény- és mozgásérzékelők, a  víztakarékos rendszerek, a hőmérsékletszabályozás helyiségenként és az energiafogyasztás elemzése. Az egész projektre meglehetősen rövid idő állt rendelkezésre, ráadásul ebbe még egy LEED-minősítési eljárást is be kellett „passzírozni”. Mindenesetre a bank pilotprojektje annyira jól sikerült, hogy a hitelintézet többi irodájában is ökobarát felújításokat terveznek.

SOCIAL BOX