Titkok és trendek! Milyen irodában fejleszthetünk világhírű navigációt?

– Az rögtön látható, hogy az NNG akár csak Budapesten, ugyanúgy Szegeden sem spórolt az energiával, hogy egy figyelemreméltó, esztétikus és színvonalas munkakörnyezett teremtsen az új kollégák számára. – Így van, igényesség, komfort és munkafeltételek szempontjából nincs különbség a két helyszín között. Számos pozitív példa áll előttünk az irodakialakítás terén, elég csak az NNG díjnyertes […]

– Az rögtön látható, hogy az NNG akár csak Budapesten, ugyanúgy Szegeden sem spórolt az energiával, hogy egy figyelemreméltó, esztétikus és színvonalas munkakörnyezett teremtsen az új kollégák számára.

– Így van, igényesség, komfort és munkafeltételek szempontjából nincs különbség a két helyszín között. Számos pozitív példa áll előttünk az irodakialakítás terén, elég csak az NNG díjnyertes fővárosi központjára gondolnunk. A modern munkakultúrák világában a cégek felismerték, hogy az iroda minősége, ahol a munkatársak a napjuk nagy részét töltik, meghatározó tényező lehet az eredményesség tekintetében. Az iroda-beruházást mi is megtérülő befektetésnek tekintjük, hiszen egyértelműen kimutatható, hogy a munkakörnyezetre fordított összeg gyorsan, rövidtávon behozza az árát.

– Milyen tényezők határozták meg az irodakialakítást, hiszen a technológiai cégek esetében világszerte nagyon látványos és high tech munkahelyeket ismerhettünk már meg?

– Az irodakialakításnál többféle szempontot kellett figyelembe venni, hiszen több korosztályból érkeztek és érkeznek az új kollégák. Nem koncentrálhatunk arra, hogy csak az Y vagy csak az X-generáció tagjaival fogunk együtt dolgozni. Ilyen szempontból senkit sem akarunk kizárni a munkából, mi csak a szaktudás alapján vesszük fel a leendő kollégákat. De természetesen a fiatalabb korosztályok új igényeinek is meg kell felelnünk, ezért előzetesen alaposan megvizsgáltuk, hogy a budapesti fejlesztők esetében milyen elvárások és kívánságok merültek fel.

– Ezek szerint gyakorlatilag a szegedi központ a budapesti klónja?

– Az iroda kialakításánál egyrészt a budapesti központból indultunk ki, szerettük volna, ha a munkahely hasonló munkafilozófiát és stílust képviselne, mint a fővárosi. Másrészt adott volt ez a gyönyörű palota Szeged belvárosában, a történelmi Klauzál téren, amelyet Europa Nostra-díjjal is kitűntettek, ezért törekedtünk arra is, hogy a helyi stílus és atmoszféra tükröződjön a belsőépítészeti megoldásokban. Vagyis a budapesti iroda értékes jellemzőinek felhasználásával egy egyedi stílusú munkahelyet hoztunk létre.

– Hogyan határozta meg a tervezést, hogy ez egy nagypolgári szecessziós palota, míg a fővárosban egy tipikus irodaházról beszélhetünk?

– Természetesen ez a palota olyan adottságokkal rendelkezik, amelyeken nem tudtunk változtatni, de nem is akartunk. Ez is a munka szépsége, hiszen nem egy tipikus irodaházról beszélünk, ahol bármilyen falat arrébb tehetünk. A mozgásterünk alapvetően abban nyilvánult meg, hogy a már meglévő tereket milyen funkcióra használtuk fel, így például a két „open space” – ahol a munkaállomásokat elhelyeztük – adta magát. Egyébként az előző bérlő másként rendezte be a munkahelyet, így korábban a nagy egyterű helyiségeket felbontották kisebb cellás irodákra, tárgyalókra. Számunkra alapszempont volt a nagyteres koncepció megvalósítása, ahol a természetes fény a nagy régi ablakokon keresztül elárasztja a munkaállomásokat. Mi a belső udvar körül található félkör alakú zónákban alakítottuk ki a tárgyalókat, hiszen inkább ez utóbbiak kerüljenek a kevésbé fényes területekre, és a munkatársak a számítógépekkel együtt a világos tereket vehessék birtokba.

– Melyek az új iroda legizgalmasabb helyiségei?

– Mivel nagy terület állt a rendelkezésünkre, ezért az volt a célunk, hogy relaxáló szobákat alakítsunk a különböző habitusú kollégák számára. Ennek érdekében rendeztünk be egy játékszobát, ahol csocsózni vagy éppen dartsozni is lehet, és kialakítottunk egy másik pihenőszobát is, ahol tudatosan nem helyeztünk el aktív játékokat: itt egy LEGO-fal, egy gyönyörű zöld fal élő növényekből és egy különleges formavilággal rendelkező könyvespolc található. Ha pedig valaki behozza a gitárját, akkor itt játszhat is, vagyis aki kevésbé aktív, kevésbé sportos jellegű pihenésre vagy relaxációra vágyik, az ebben a helyiségben kikapcsolódhat. Ez a szoba egyébként a legvilágosabb és legimpozánsabb helyisége az épületnek, ahol valóban fel tudunk töltődni és rendezhetjük a gondolatainkat. Egyébként szinte mindenhol írható falak állnak a kollégáink rendelkezésére, vagyis bárhol lehet ötletelni.

– Manapság előtérbe került a kényelem, a mobilitás, a munkatársak szeretnek minél többféle helyet igénybe venni, hogy ne legyen monoton a mindennapi tevékenységük.

– Egyrészt az NNG híres arról, hogy minőségi irodabútorokkal szereli fel a munkahelyeit, ennek köszönhetően nálunk mindenki ergonomikus Celle széken dolgozik, van, aki éppen ezért jön hozzánk. Ez is bizonyítja, hogy Budapesten és Szegeden ugyanazt a magas minőséget kínáljuk a munkatársainknak. Másrészt ki szeretnénk mozdítani a napi ülőmunka monotonitásából a kollégákat, ezért a konyhát úgy rendeztük be, hogy nem csak székeken lehet ülni az asztalok körül, hanem a bárszékeken is helyet lehet foglalni, vagy akár állhatunk is, miközben laptoppal dolgozunk, hiszen meglehetősen nyugodt helyiség a konyha-étkező. Az eddigi visszajelzések alapján a pihenő szobának és a konyhának van a legnagyobb sikere. Összességében már jelenleg is büszkék vagyunk az irodára, élhető térnek gondoljuk, viszont egy irodakialakítás sohasem ér véget, a visszajelzések alapján próbáljuk tovább fejleszteni a munkakörnyezetünket. Az NNG évente kétszer online elégedettségi felmérést is végez, amelyben többek között az irodáról is véleményt lehet formálni. Általában nagyon pozitív visszajelzéseket kapunk.

Az új irodát itt mutattuk be részletesen gazdag képillusztrációval.

 

SOCIAL BOX