Szuper irodát terveztek az ikonikus Vision Towers-ben

A Vision Towers „B” és „C” szárnyának két szintjét (6-7. emelet) 2200 m2-en foglalja el az iroda, amelyet egy gyógyszeripari cég bérel. Az épület adottsága, hogy az összefüggő ablaksáv által minden irányban rendkívüli panorámával rendelkezik, így ideális az egyterű és cellás egységek elhelyezésére is. A kétféle tértípus arányainak meghatározása a bérlő igényeihez igazodhatott, így 60 […]

A Vision Towers „B” és „C” szárnyának két szintjét (6-7. emelet) 2200 m2-en foglalja el az iroda, amelyet egy gyógyszeripari cég bérel. Az épület adottsága, hogy az összefüggő ablaksáv által minden irányban rendkívüli panorámával rendelkezik, így ideális az egyterű és cellás egységek elhelyezésére is. A kétféle tértípus arányainak meghatározása a bérlő igényeihez igazodhatott, így 60 százalék open space és 40 százalék, tárgyalókkal ellátott cellás irodaterület épült.

Az építtető szigorú nemzetközi kézikönyvvel rendelkezett mind az elrendezést, mind a belső megjelenést illetően, azonban a tervezők már az elején szorgalmaztak egyedi design megoldásokat, amelyeket a helyi adottságok miatt is szükségesnek tartottak. Az alapvetően szigorú tereket és letisztult világot mutató arculatot helyenként egyedi, színes elemek, érdekes formák ellenpontozzák.

A belső mag

Az épületszárnyak közepén kézenfekvő volt egy zárt, belső mag kialakítása, amely a természetes világítást nem igénylő, kiszolgáló funkciókat foglalja magában: tárolás, video-konferencia, telefonbox és fénymásolók. Ráadásul az épület fő aknái, közlekedői, menekülő lépcsőháza is ebben a „sötét” középső részben van.

Ez a mag az egységesség kedvéért egy kompakt, szigorú téglalap formában jelenik meg az alaprajzon. Héjként egy körben futó falburkolatot kapott, amelyen a nyílászárók is síkban helyezkednek el. Az alaprajzon élénk színek jelzik a közös használatú funkcióval ellátott helyeket (telefonboxok, fénymásolók. A belső mag egységes megjelenését tovább erősíti a felső élnél körbefuttatott rejtett LED világítás is.

A látványos lépcső, mely összeköt

Mivel az irodaterület két szinten található, ezért menet közben szükségessé vált egy belső lépcső kialakítása is, így az egymáshoz gyakran átjáró dolgozóknak nem kell kimenniük a közös irodaházi lépcsőházba, ha munkatársaikkal szeretnének személyesen beszélni.

Ezt a belső lépcsőt teljesen egyedi megformálás jellemzi. Önállóan térbeállított, szoborszerű, vonalvezetése az épület külső, földszinti előteteje által inspirált forma. Lendülete a két szint összekötésének metaforája: mintha a felső szint az álmennyezet lefordulásával törne lefelé. A járófelület maga a teherhordást is biztosító látszó vasbeton szerkezet. A lépcsőt csak kívülről takarták el fehér burkolattal, ami egyben a mellvédet és fogódzót is alkotja.

A két épületszárny 45 fokos szögben csatlakozik egymáshoz, amelyet a fal játékos faburkolata jelez. Itt az irodában már máshol is megjelenő faanyagot használtak fel: véletlenszerűen ismétlődő és forgatott „fadobozok” jelennek meg, amiket az egyedi rejtett LED világítás emel ki a falsíkból.

Az egymástól üvegfalakkal tagolt egyterű és cellás irodák esetében is igyekeztek a lehetőségekhez mérten megidézni a természetes megjelenést, így egyes bútorelemek, a középső zárt magon használt fa mintázatú burkolatot öltötték fel. A munkacsoportok elválasztásánál és egyes további pontokon élő növényekkel próbálták emberivé varázsolni a teret. Míg az irodatérben a növények egységet alkotnak, addig a tárgyalókban a változatosság jellemzi őket. A természet becsalogatásával és a keretekbe foglalt növényzettel a rendezettség érzetét idézik.

fotók: Bujnovszky Tamás

SOCIAL BOX