Miért a Google a világ legjobb munkahelye?

A Fortune magazin szokásos listáján, A 100 legjobb munkahelyet összegyűjtő sorozatban a Google végzett az első helyen. Tavaly is ugyanez történt, és összesen immár 6. alkalommal végzett az élen a tech társaság. A Google esetében az általános feltételezés szerint a népszerűség oka a jelentős céges juttatások a dolgozóknak, valamint a vicces munkakörnyezet a Googleplexben. Pedig […]

A Fortune magazin szokásos listáján, A 100 legjobb munkahelyet összegyűjtő sorozatban a Google végzett az első helyen. Tavaly is ugyanez történt, és összesen immár 6. alkalommal végzett az élen a tech társaság. A Google esetében az általános feltételezés szerint a népszerűség oka a jelentős céges juttatások a dolgozóknak, valamint a vicces munkakörnyezet a Googleplexben. Pedig ez csak az érem egyik oldala a szerző meglátása szerint. Ugyanis a Google jól tudja, hogy az alkalmazottak nem a cégeket hagyják ott, hanem a főnököket. A legtöbb cég egy jó főnökre vár, ezért a Google professzionális körülmények között álomfőnököket kreál, biztos, ami biztos.

Az igazán jó Google-menedzserek nem csak hatékonyan vezetik a rájuk bízott területet, hanem az alájuk rendelt kollégáktól is magas pontszámot kapnak, vagyis a népszerűség összefüggésben áll a hatékonysággal. Nyilván a lapos hierarchiájú munkaszervezeti modell is hozzájárul a sikerhez, amikor a főnök nem valami túlvilági hatalom, hanem húsvér ember, aki a dolgozók között jár, és a nem a vízen. Ráadásul a mai irodákban a főnök sokszor már nem különül el cellás irodában, hanem a kollégái közé telepedik le, sőt, akár még dedikált munkaállomása sincs, csupán a laptopját hordozza magával, és egy-egy nomád helyen dolgozik.

Tudományos tréning program

Egy komplex tréning programot is kidolgozott a Google, amely megtanítja a vezetőket arra, hogy sajátítsák el azokat a tulajdonságokat, amelyek aztán népszerűvé teszik őket a dolgozók körében. Miután a menedzserek elvégzik a tréning programot, teszteknek vetik alá őket, hogy valóban olyan vezetők-e, akikre a Google-nek szüksége van. A társaság tehát tudományosan építi fel a vezetőket, akik aztán nagyon jók lesznek.

Bock László, a Google specialistája a szerzőnek elmondta, hogy a legjobb menedzsereik olyan teamekkel rendelkeznek, akik jobban és jobban teljesítenek, és mindig boldogabbak lesznek, e két tényező pedig egymást erősíti. A legjobb főnökök ugyanis megváltoztatják a munkatársaikat azért, hogy még jobbat kihozhassanak magukból. A vezetők többet látnak bennük, mint ők saját magukban, és persze abban is segítenek, hogy a kollégák meglássák magukban a plusz lehetőségeket.

A jó főnök nagyot álmodik, és megmutatja a munkatársainak: hogyan érhetnek el nagy dolgokat. Mikor arra kérték az alkalmazottakat, hogy írják le a legjobb és a legrosszabb főnök jellemzőit, akkor figyelmen kívül hagyták a velünk született tulajdonságokat, mint például az  intelligencia vagy a vonzerő, és olyan jellemzőket említettek, mint a szenvedély, a belátás és az őszinteség. Persze nem csak a Google módszere nevelhet ki jó vezetőket.

Kiből lesz jó főnök?

A jó főnökök szenvedélyesek és mindig előremutatóak. Nincs annál demoralizálóbb, mint amikor a vezető megunta a munkáját és talán az életét is. Ha a főnök nem törődik semmivel, akkor más miért tenné? A jő főnök szenvedélyesen dolgozik, és hisz abban, amit meg akar valósítani, és mindezt vidáman teszi. Így minden munkatársa csatlakozni akar majd ehhez a „nagy utazáshoz”, amit a munka kínál.

Néhány főnök gondolkodás nélkül bedobja a munkatársait a mélyvízbe, de az igazán jó főnök ki is húzza a beosztottjait a bajból. Valójában egy tréner, és elhárítja az útból az akadályokat, még ha azokat az akadályokat az ő emberei is tették az útba. A jó főnök sakkjátékos, és nem ellenőr típus. Utóbbi esetben minden egyes alkatrész a munkaszervezetben egyforma, pedig senki sem szereti úgy látni magát, mint egy névtelen fogaskerék a nagy gépezetben. A sakkjátszmában ellenben minden egyes figurának saját szerepe van egyéni ambíciókkal és lehetőségekkel. A legjobb vezető olyan, mint a nagy sakkmester. Felismeri azt az egyediséget, amelyikkel minden egyes csapattag rendelkezik. Ismeri minden egyes munkatárs erősségeit, gyengeségeit, előnyeit és hátrányait, és ezekből a következtetéseket úgy vonja le, hogy mindenki a legjobbat hozhassa ki magából.

Nem fedi el a hibáit és nem tesz hamis ígéreteket. A munkatársainak nem kell plusz energiákat mozgósítaniuk, hogy kitalálják a főnök motivációját, és hogy megjósolják: mi lesz a következő lépése. Nem kell rejtegetnie a dolgokat, hiszen megvan arra a szabadsága, hogy azokat nyilvánosságra hozza. Nem halmozza fel az információkat, hogy azokat titokban tartva a saját erejét növelje, hanem megosztja azokat.

A jó főnök kikötő egy viharban, humánus, és ezt nem fél kimutatni. Könnyen alakít ki kapcsolatot a beosztottakkal, jól tudja, hogy az emberek tele vannak érzelmekkel, és arra ösztönzi őket, hogy ne féljenek kimutatni azokat. Az alkalmazottakhoz való viszonyában először ember, és csak másodszor főnök. Másrészt viszont képes kordában tartani az érzelmeket, ha a helyzet úgy kívánja. A tevékenysége valójában csapatmunka eredménye, és az emberei akkor elégedettek, ha a csapatcélok találkoznak mindenki elképzelésével.

Ha a főnök nem hiszi azt, hogy mások fölött áll, akkor nyitottan képes kezelni a saját hibáit, amelyekből mások tanulhatnak. A jó főnök inspirál. Tanít. Véd. Elhárítja az akadályokat. Humánus. A szerző szerint, ha mindezekkel a tulajdonságokkal rendelkezel, akkor olyan páratlan főnök leszel, akire a munkatársaid örökre emlékezni fognak.

Fotó: Benny Marty / shutterstock.com

+++

A realista.hu és az irodablog.hu oldalakon számos cikkben mutattuk be a Google extrém és utánozhatatlan munkahelyeit szerte a nagyvilágban.

Ez a Google új atombombája + videó

A Google garázsvilága Amszterdamban

Íme a Google őrülten extra irodája!

A Google újabb kis csóró irodája

Itt az újabb Google csodairoda. Az óceánt beengedték a házba

A világ legmenőbb munkahelyi campusai, ahol tejben-vajban fürdenek

A Google újabb erődemonstrációja. Már halálra unjuk a zseniális irodáikat!

Elképesztő grafittit rajzoltak a Google központjában

Google vagy Facebook? Kik dolgoznak menőbb helyen?