GKI: növekedésnek indult a konjuktúraindex

A konjunktúraindex szezonális hatásoktól megtisztítva augusztusban mínusz 2,1 pontra javult, a júliusban mért mínusz 3,1 pontról. Az üzleti bizalmi index az előző hónapban mért 5,0 ponthoz képest 0,2 ponttal erősödött, a fogyasztói bizalmi index pedig mínusz 26,0-ról mínusz 22,7 pontra emelkedett augusztusban. A kereskedelmi bizalmi index augusztusban kissé negatívan korrigált, de így is bennmaradt az […]

A konjunktúraindex szezonális hatásoktól megtisztítva augusztusban mínusz 2,1 pontra javult, a júliusban mért mínusz 3,1 pontról. Az üzleti bizalmi index az előző hónapban mért 5,0 ponthoz képest 0,2 ponttal erősödött, a fogyasztói bizalmi index pedig mínusz 26,0-ról mínusz 22,7 pontra emelkedett augusztusban. A kereskedelmi bizalmi index augusztusban kissé negatívan korrigált, de így is bennmaradt az immár több mint másfél évet jellemző viszonylag keskeny sávban. Az eladási pozíció megítélése enyhén növekvő készletszint mellett kis mértékben nőtt, míg a rendelések várható alakulását enyhe csökkenés jellemezte.

A szolgáltatói bizalmi index augusztusban kismértékben csökkent. Az üzletmenet megítélése kissé romlott, de a várható forgalomra vonatkozó kilátások némileg kedvezőbbé váltak. A foglalkoztatási szándék az iparban és a kereskedelemben határozottan, az építőiparban kissé javult, viszont a szolgáltató szektorban némileg romlott, a lakosság munkanélküliségtől való félelme pedig csökkent.

Minden ágazatban mérséklődött az áremelési szándék és a fogyasztók inflációs várakozása is enyhén csökkent. A GKI adatai szerint a magyar gazdaság kilátásainak megítélése augusztusban javult, minden ágazat és a lakosság is kissé derűlátóbbá vált. A lakosság a saját pénzügyi helyzetének következő egy évét jobbnak, míg a következő egy évben várható megtakarítási képességét sokkal jobbnak ítéli, mint az előző hónapban.

SOCIAL BOX