Hatalmas üzlet! Az Erste megvette a Citibank lakossági üzletágát

A Citibank Europe plc. megállapodást írt alá az Erste Bank Hungary Zrt.-vel, valamint leányvállalatával, az Erste Befektetési Zrt.-vel a Citibank magyarországi lakossági üzletágának értékesítéséről. Az értékesítés magába foglalja a Citibank lakossági betéti- és befektetési-, személyi hitel-, hitelkártya, valamint a mikrovállalatokat kiszolgáló (CitiBusiness) üzletágait, továbbá a lakossági üzletág alkalmazottainak átvételét is. A tranzakció hatósági jóváhagyáshoz kötött, amely […]

A Citibank Europe plc. megállapodást írt alá az Erste Bank Hungary Zrt.-vel, valamint leányvállalatával, az Erste Befektetési Zrt.-vel a Citibank magyarországi lakossági üzletágának értékesítéséről. Az értékesítés magába foglalja a Citibank lakossági betéti- és befektetési-, személyi hitel-, hitelkártya, valamint a mikrovállalatokat kiszolgáló (CitiBusiness) üzletágait, továbbá a lakossági üzletág alkalmazottainak átvételét is. A tranzakció hatósági jóváhagyáshoz kötött, amely előreláthatólag 2015 végén esedékes. Az ügyfélszámlák átadása 2016 utolsó negyedévénél előbb nem várható a közlemény szerint.

A Citigroup tavaly októberben jelentette be , hogy 11 országban, köztük Magyarországon, de például Csehországban, Egyiptomban, Japánban, Peruban és Dél-Koreában is el akarja adni lakossági üzletágát. Indoklásképpen arra hivatkozott, hogy azokra a piacokra kíván összpontosítani, ahol a legnagyobb mérettel és növekedési  potenciállal rendelkezik. Elemzők szerint a Citibank nem tartozik a hazai pénzpiac legjelentősebb szereplői közé, de portfóliójában sok a jól fizető lakossági ügyfél,  lakossági üzletága ezért értékes a piacon.

A Citi  továbbra is elkötelezett marad Magyarország iránt, hangoztatják a közleményben. A jövőben a kis- és középvállalatok, a nagyvállalatok, a pénzügyi intézmények, az állami szektor és a multinacionális cégek magyarországi leányvállalatai számára nyújtott szolgáltatások fejlesztésére helyezi a hangsúlyt. A Citi változatlanul elkötelezett a Budapest Citi Szolgáltató Központ továbbfejlesztése iránt is, amely a világ több mint 50 országban működő Citi-vállalatok számára nyújt háttérszolgáltatásokat.

Jon Wiggins, a Citibank Europe plc. Magyarországi Fióktelepének megbízott vezérigazgatója a közleményben úgy ítélte meg, hogy az ügyfeleik igényeinek leginkább megfelelő partnert találták meg és megerősítette bankja elkötelezettségét  aziránt, hogy megtalálják mind az ügyfeleknek, mind a dolgozóknak a legjobb megoldást.  Úgy értékelte, hogy ez a tranzakció pozitív hatással lesz lakossági ügyfeleikre és az ebben az üzletágban dolgozó munkavállalóikra, akiknek további együttműködésére az átmeneti időszakban is számít.

A közleményben Jelasity Radován, az Erste Bank Hungary elnök-vezérigazgatója arra hívta fel a figyelmet, hogy a tranzakció révén az Erste a második legnagyobb lakossági portfólióval rendelkező pénzintézetté válik Magyarországon. A méretnövekedésen felül a  két vállalat kiemelkedő értékeinek – az Erste Bank univerzális banki szolgáltatásai és a Citibank piacvezető ügyfélkiszolgálási gyakorlatának – összevonásával az Erste egyedülálló pozícióba kerül a magyar bankpiacon.

Jelasity Radován arra is emlékeztetett, hogy az Erste csoport takarékbankként kezdte működését, így nagy szakértelemmel rendelkezik a vagyonkezelés, a megtakarítások és a befektetések terén. Az ügyfélszámlák átadásáig – ami 2016 utolsó negyedévénél előbb nem várható – a Citibank ügyfeleinek semmilyen teendőjük nincs, emlékeztet a két bank. A Citibank a rendes ügymenet szerint működik tovább, beleértve az ügyfelek magas színvonalú kiszolgálását és az ügyfélszerzési tevékenységeket is.

SOCIAL BOX