Ilyen lesz a Nokia hipermodern székháza a Corvin Sétányon

Corvin negyed Nemrég jelentették be, hogy a Nokia Networks új 25 ezer négyzetméteres székházát a Futureal fejleszti a Corvin Sétányon, ahol a Nokia Networks Globális Technológiai Központ az ország egyik legnagyobb informatikai és telekommunikációs K+F központja lesz. A Corvin negyed keleti lezáró tömbje (Corvin IV) lesz a Corvin Technology & Science Park, amely a tervek […]

Corvin negyed

Nemrég jelentették be, hogy a Nokia Networks új 25 ezer négyzetméteres székházát a Futureal fejleszti a Corvin Sétányon, ahol a Nokia Networks Globális Technológiai Központ az ország egyik legnagyobb informatikai és telekommunikációs K+F központja lesz. A Corvin negyed keleti lezáró tömbje (Corvin IV) lesz a Corvin Technology & Science Park, amely a tervek szerint 2016 végére készül el. Az 55 millió eurós beruházással épülő ingatlant a Zoboki-Demeter és Társai építész iroda tervezte. Most a Green Walk, azaz a Magyar Környezettudatos Építés Egyesületének (HuGBC) egyhetes programsorozata részeként Radványi Gáborral, a Futureal csoport főépítészével jártuk körbe az építkezést, és stílszerűen a bemutató a Corvin Sétányon kezdődött, hiszen itt megtudhattuk, hogy a rehabilitációs projekt keretében hogyan illeszkednek egymáshoz a lakó-, a kiskereskedelmi és az irodafunkciók.

A korábbi meglehetősen rossz minőségű lakónegyed helyén durván 500 ezer négyzetméternyi beépítéssel számoltak a 22 hektáros Corvin negyedben, ezen belül 100 ezer m2-nyi irodát terveztek, amelyek fele már megépült, 60 ezernyi retail területet alakítottak ki, amelybe beleértendő a 35 ezer m2-es Corvin Plaza. Emellett csaknem 1100 lakás már elkészült, és még 1000-1500 lakással kalkulálnak. Az egyes funkciókat úgy alakították, hogy a Corvin Mozinál és a Klinikáknál található metrómegállóktól számított 300 méteres távolságon belül épüljenek meg az irodaházak, míg a lakófunkciók a projekt középső területén a sétányra felfűzve valósuljanak meg. A sétány gyalogos jellege optikailag is csökkenti a távolságot, így még kevésbé érzik az itt lakók és dolgozók, hogy sokáig tart elérni a földalatti megállójáig.

Tudományos hub formálódik

A Corvin negyed keleti lezáró tömbje a Nokia épülő székháza, amely azért is két fő szárnyra tagolódik, mert eredetileg azt tervezte a fejlesztő, hogy az előbérleti szerződések és az ehhez kapcsolódó banki finanszírozás függvényében két fázisban építi fel a komplexumot. Azonban később az egész házat bérbe vette a Nokia, így BTS-fejlesztés jegyében testre szabják az ingatlant. Eredetileg 298 parkolót terveztek az épületbe, azonban a Nokia további helyeket is igényelt, ezért különleges megoldásként a székház mögött, egy két bérház közötti foghíjtelken további 170 parkolót alakítanak ki. Költségcsökkentő és egyéb praktikus okokból nem nyúltak az eredeti tervekhez, kapóra jött tehát az üres telek.

A technológiai multi azért választotta ezt a helyszínt, mert itt a közelben az elmúlt 1-2 évben egy biológiakutatási-informatikai hub alakult ki, amely megfelelő környezet egy kutatóközpontnak és labornak. A közelben található a SOTE ötezer hallgatóval, Semmelweis Egyetem MR Kutatóközpontja, egy gazdasági főiskola, épül még egy kutatóintézet és a Pázmány Péter Katolikus Egyetem IT kara pedig az új épület közvetlen szomszédságában működik. Egyébként sokan az egyetemisták közül itt bérelnek lakást, noha meglehetősen borsosak az árak, ennek is köszönhető, hogy az ingatlanok meghatározott részét befektetők vásárolták és vásárolják fel.

Környezettudatos és integrált

Mivel a szabályozási tervben a sétány nem éri el az épülő székházat, ezért meg kellett oldaniuk az illeszkedés problémáját, vagyis hogyan zárják le a sétányt. Úgy döntöttek, hogy az épületkomplexumban a földszinti nyitott terek átjárhatók lesznek a gyalogos forgalom számára, így az ingatlant integrálni tudják a városszövetbe. Jövőre elkészül az oda vezető parkosított sétányszakasz is, így megvalósul a 800 méter hosszú gyalogos kapcsolat a József körút és a Szigony utca között. Az illeszkedést szolgálja az is, hogy a magasabb épületrészek vissza vannak húzva az utcától. Amúgy az rögtön szembetűnik, hogy meglehetősen „eklektikus” az utcakép, hiszen ahogy Radványi Gábor is fogalmazott, a honi építészet elmúlt kétszáz éve vonul fel itt A 19. századi épülettől kezdve a századfordulós bérházakon át a 60-70-es évekbeli panelekig szinte mindent láthatunk.

A 2016-ban elkészülő BREEAM-minősítéssel rendelkező székház különleges technológiai elvárásokat teljesít a kutatólabor miatt: kiemelkedően magas elektromos kapacitás és kiépített kettős betáp jellemzi majd. A környezettudatos építkezés ismert technológiái itt is megjelennek, a déli irányba nyitott épületet külső árnyékolókkal látják el, a Nokia laborjában keletkezett hő egy részét a fűtés funkcióban is szeretnék részben hasznosítani. Az egyes szintek amúgy az open space jegyében rugalmas tereket kínálnak, hiszen a későbbiekben egy szint akár 400-500 négyzetméteres irodákra is felosztható, mindemellett 16-18 liftet szerelnek be, illetve a Nokia számára gyermekmegőrző is létesül a számtalan biciklitároló mellett. A fűtést a távhő biztosítja, amely ma még a lakosság körében szitokszó, de egy környezettudatos irodaházban a modern műszaki technológia mellett bátran alkalmazható. Összességében tehát az ingatlan kimagasló kvalitásai és a hipermodern kutatólaboratórium a legkorszerűbb munkakörnyezetet nyújtja majd a kutatóknak.

 

 

 

 

SOCIAL BOX