Magyarországon az irodapiacot preferálják a bankok

A KPMG immár hatodik alkalommal készítette el Property Lending Barometer című felmérését, amelyben 21 ország, több mint 90 bankja vett részt. A felmérés keretében a KPMG a banki döntéshozókat kérdezte az ingatlanfinanszírozás jelenlegi helyzetéről, a főbb finanszírozási paraméterekről és a kilátásokról. Az ország szintű elemzésnél három kategóriát alakítottak ki: (1) domináns, (2) fejlett, és (3) […]

A KPMG immár hatodik alkalommal készítette el Property Lending Barometer című felmérését, amelyben 21 ország, több mint 90 bankja vett részt. A felmérés keretében a KPMG a banki döntéshozókat kérdezte az ingatlanfinanszírozás jelenlegi helyzetéről, a főbb finanszírozási paraméterekről és a kilátásokról. Az ország szintű elemzésnél három kategóriát alakítottak ki: (1) domináns, (2) fejlett, és (3) egyéb, kevésbé fejlett gazdaságok. Magyarország a szomszédos Romániához vagy Szerbiához hasonlóan a harmadik kategóriába került.

A tanulmány fő megállapítása, hogy a bankok helyzetértékelése és finanszírozási hajlandósága jelentősen javult tavalyhoz képest. Ebben a rekord alacsony kamatszint mellett az Európai Központi Bank eszközvásárlási programja, és az alternatív finanszírozó piaci szereplők miatt erősödő verseny is szerepet játszhatott – véli Andrea Sartori, a KPMG kelet-közép-európai ingatlanpiacért felelős partnere, egyben a felmérés koordinátora. Ennek köszönhetően a befektetők elkapkodják a legjobb termékeket az európai ingatlanpiacokon, különösen a fejlettebb gazdaságokban.

A felmérés tanúsága szerint Magyarországon folyamatosan javult a finanszírozási hajlandóság az elmúlt időszakban. A bankok becslése szerint az elmúlt egy-másfél évben a kihelyezett ingatlanhitelek mintegy 40 százaléka köthető fejlesztésekhez, és az átlagos hitelnagyság 4 milliárd Ft körül alakul. Bár a felmérés alapján a bankok nyitottabbak a jövedelemtermelő ingatlanok finanszírozására, sokszor tapasztalható mostanában, hogy egy jól pozícionált új ingatlanfejlesztés nagyobb érdeklődést vált ki a bankok körében, mint a már több éve működő ingatlanok refinanszírozása vagy megvásárlásuk hitelezése – jegyzi meg Palotai Zsolt igazgató.

Az elemzés érdekes megállapítása, hogy a domináns és a fejlett gazdaságokban a lakóingatlanokkal kapcsolatos fejlesztési projektek vezetik a bankok preferencialistáját, maguk mögé utasítva a kiskereskedelmi ingatlanokat, irodákat, ipari ingatlanok és szállodákat. Ezzel szemben az egyéb, kevésbé fejlett gazdaságokban, így Magyarországon az irodaépületekkel kapcsolatos projektek élvezik a legnagyobb bizalmat, és csak utánuk következnek a kiskereskedelmi-, lakó- és ipari ingatlanokkal kapcsolatos beruházások, valamint a szállodafejlesztések. Ez összefüggésben lehet azzal, hogy a kevésbé fejlett ingatlanpiaccal rendelkező országokban az iroda szegmens működik a leginkább áttekinthető módon.

A megkérdezettek az ingatlan-befektetésekkel és ingatlanfejlesztési projektekkel kapcsolatos banki elvárásokat is rangsorolták. Az eredmények szerint a finanszírozók – függetlenül attól, hogy a válaszok mely országokból érkeztek – elsősorban olyan projekteket hiteleznek szívesen, amelyek erős üzleti modellel rendelkeznek és az ingatlan jól pozícionált. Ugyanakkor, míg a fejlettebb országok döntéshozói a beruházó megítélését és referenciáit tartották a második legfontosabb kritériumnak, addig a kevésbé fejlett országok válaszadói a fejlesztő önrészének nagyságát emelték ki a fontossági sorrendben.

Az európai trendeknek megfelelően javultak a magyarországi finanszírozási kondíciók. Az elérhető hitelarány, az elő-bérbeadottságra vonatkozó banki elvárás és a finanszírozók által érvényesíteni kívánt kamatfelár mértéke mind a fejlesztők/befektetők szempontjából pozitív irányba változott. Már vannak példák 70 százalékos hitelarányt és – az euro alapú referenciakamathoz képest – csak 3 százalék körüli kamatfelárat tartalmazó banki ajánlatokra az irodát fejlesztő jó reputációjú ügyfeleknél, de látva a cseh és lengyel példákat, még van tér a további javulásra – emelte ki Palotai Zsolt.

SOCIAL BOX