Mennyiért és kinek adják el az MKB Bankot?

Az MKB Bank heteken belül mintegy 325 milliárd forint értékű projekthitelt ad át leánycégének, az MKB Pénzügyi Zrt.-nek, amelyet ezt követően a Szanálási Alap vásárol meg, a hazai bankoktól felvett megahitelből. Míg korábban a szanálási hatóságként is eljáró Magyar Nemzeti Bank (MNB) a Szanálási Alappal közvetlenül vetette volna meg az általa tulajdonolt MKB rossz hiteleinek […]

Az MKB Bank heteken belül mintegy 325 milliárd forint értékű projekthitelt ad át leánycégének, az MKB Pénzügyi Zrt.-nek, amelyet ezt követően a Szanálási Alap vásárol meg, a hazai bankoktól felvett megahitelből. Míg korábban a szanálási hatóságként is eljáró Magyar Nemzeti Bank (MNB) a Szanálási Alappal közvetlenül vetette volna meg az általa tulajdonolt MKB rossz hiteleinek egy részét, addig most egy közvetítőt is beiktatna – tudta meg a Világgazdaság.

E szerint előbb átteszi az MKB mintegy 325 milliárd forint könyv szerinti értékű projekthitelét leánycégébe, az MKB Pénzügyi Zrt.-be, majd ez utóbbit adja el a Szanálási Alapnak. E hitelekből 134 milliárd nem teljesítő, de az MKB csak 107 milliárd forintnyi céltartalékot képezett. A portfóliótisztítást novemberben hajthatják végre. Az MKB Pénzügyi Zrt. megvételéhez a Szanálási Alap a hazai bankoktól venne fel tízéves futamidejű hitelt, amelynek visszafizetését az állam garantálná.

Azt még nem lehet meghatározni, hogy a megtisztított, 2014 végén 191 milliárd forint saját tőkéjű MKB legalább 50 százalék plusz egy részvényéért az MNB mennyit kérhet a legkésőbb 2016 első felében sorra kerülő privatizáció során. A szóban forgó projekthitelek mellett az MKB még a nagyobb értékű rossz hiteleit, illetve a mögötte álló ingatlanfedezetet is árulja. Adott például hitelt az Aréna Plaza és a Mammut Bevásárlóközpont létesítéséhez is. Az Aréna Plazát fejlesztő Symmetry Arena Ingatlankezelő Kft. 2014 végén fennálló 305 millió eurós hiteléből az MKB-nak 177 millióval tartozott, a Deutsche Pfandbriefbanknak 100 millióval, míg a CIB Banknak 28 millióval.

SOCIAL BOX