Újabb zöld irodaház Budapesten! A Madarász Irodapark elnyerte a BREEAM minősítést

A Madarász Irodapark Budapest legfontosabb irodalokációjában, a bérlők körében töretlenül népszerű Váci úti irodafolyosó közvetlen közelében épült, amely mind tömegközlekedéssel (metró), mind autóval, mind kerékpárral könnyen elérhető, ráadásul pár perces sétára található a Duna Plaza, amely különféle szolgáltatásaival maximálisan kielégíti a bérlők igényeit. A kiváló adottságok mellett azonban a fejlesztő Proform Ingatlanbefektetési Zrt. fontosnak tartotta, […]

A Madarász Irodapark Budapest legfontosabb irodalokációjában, a bérlők körében töretlenül népszerű Váci úti irodafolyosó közvetlen közelében épült, amely mind tömegközlekedéssel (metró), mind autóval, mind kerékpárral könnyen elérhető, ráadásul pár perces sétára található a Duna Plaza, amely különféle szolgáltatásaival maximálisan kielégíti a bérlők igényeit. A kiváló adottságok mellett azonban a fejlesztő Proform Ingatlanbefektetési Zrt. fontosnak tartotta, hogy a fenntarthatóság jegyében a Madarász Irodapark három épülete is megszerezze a BREEAM „very good” minősítést.

A hazai irodapiacon ugyanis egyre meghatározóbb az irodaházak költséghatékony üzemeltetése, amelynek egyik alapfeltétele a fenntartható és energiatakarékos műszaki technológiák alkalmazása. Mivel a 34 ezer négyzetméternyi bérbe adható területtel rendelkező ingatlanegyüttest két ütemben – 2010-2011 között – adták át, ezért – megfelelve a modern követelményeknek – a zöld minősítés számos kritériumát már eleve teljesítették. Néhány üzemeltetési módszerben változtattak a minősítési rendszer elvárásainak megfelelően, így többek között például szelektív hulladékgyűjtést vezettek be, valamint a munkaerőpiacon teret nyerő Y-generáció igényeinek megfelelően biciklitárolót alakítottak ki öltözővel.

„Ma már a nemzetközi cégek egyre nagyobb hányada bérel zöld épületben irodát a környezettudatosság jegyében, amelyet mi is maximálisan támogatunk. Hiszen a fenntarthatóság nem csupán szlogen, hanem egy olyan követelményrendszer, amely az ingatlanpiac összes szereplőjének az érdeke. Bár az átalakítások természetesen költséget jelentenek, azonban hosszabb távon megtérül a befektetés a tulajdonosoknak” – mondja Papp Mónika, a Proform Ingatlanbefektetési Zrt. értékesítési és üzemeltetési vezetője. Érdemes megjegyezni, hogy a cég nevéhez kötődik még többek között az 50 ezer m2-es Szépvölgyi Irodapark is, vagyis valóban professzionális ingatlanpiaci szereplőről van szó.

A Madarász Irodapark az eredeti tervek szerint négy irodaházat foglal magában, miközben eddig három épületet adtak át. A fejlesztő a negyedik irodaház fejlesztését is tervezi, azonban a megvalósítás fázisa akkor jöhet el, ha minimum 4000 nm-es előbérleti szerződést kötnek egy bérlővel. Mindenesetre a bérlői aktivitás egyre erősebb a piacon, amely megalapozhatja az általános fellendülést.

„A BREEAM „very good” minősítés megszerzésével a három épületet teljes joggal lehet zöldnek nevezni, és abban bízunk, hogy ezáltal még több nemzetközi vállalat érkezik, hogy a jelenlegi szabad területünket kibérelje. Mi is érzékeljük a kereslet növekedését, de a teljesen új szereplők száma – a bérlői oldalon – egyelőre kevés. A mi tapasztalatunk az, hogy szerződésük lejártával inkább a már egyébként is jelen lévő cégek költöznek” – hangsúlyozza Papp Mónika.

Az ingatlanegyüttes része mindemellett egy 138 szobás, 4 csillagos Park Inn by Radisson szálloda, amelynek koncepciója elsősorban az üzleti turizmusra lett kialakítva. Ezt a célt szolgálják a korszerű technológiai felszereltségű, különböző méretű rendezvénytermeink, és egy 450 fő befogadására is alkalmas konferencia/bálterem. Ez az épület is megkapta a very good minősítést, ami szintén egyedülálló a szállodák között.

SOCIAL BOX