2016-ben végre felminősíthetik Magyarországot

A Fitch pénteken megerősítette Magyarország devizában fennálló hosszú lejáratú államadósságának “BB plusz” szintű osztályzatát, a besorolásra továbbra is a felminősítés valószínűségét jelző pozitív kilátás van érvényben. Balatoni András, az ING vezető elemzője a Fitch döntését kommentálva az MTI-nek elmondta: a válság előtt túl optimisták voltak a hitelminősítők, most azonban “átestek a ló túl oldalára”, láthatóan […]

A Fitch pénteken megerősítette Magyarország devizában fennálló hosszú lejáratú államadósságának “BB plusz” szintű osztályzatát, a besorolásra továbbra is a felminősítés valószínűségét jelző pozitív kilátás van érvényben. Balatoni András, az ING vezető elemzője a Fitch döntését kommentálva az MTI-nek elmondta: a válság előtt túl optimisták voltak a hitelminősítők, most azonban “átestek a ló túl oldalára”, láthatóan túl konzervatívak, túl pesszimisták, és ez különösen igaz a Magyarországról alkotott véleményekben.

A Fitch is jelezte, hogy a gazdaságpolitika stabilabbá és kiszámíthatóbbá válása, valamint a külső egyensúly fenntartása, és az államadósság ráta további csökkentése járulhat hozzá a felminősítéshez. Balatoni András szerint mindezen irányokban jó lépések történtek, így minden adott egy 2016 eleji felminősítéshez. Az ING elemzője korrektnek, reálisnak nevezte a Fitch által közölt makrogazdasági előrejelzést. Úgy vélte, a gazdasági dinamika jövőre várt lassulását a mezőgazdaság írhatja át, és mivel idén rossz lett a termésátlag, az alacsony bázis miatt a vártnál nagyobb gazdasági növekedésre is lehet esély. Ez alapvetően nem befolyásolja a jövőbeli hitleminősítést.    

Azzal kapcsolatban, hogy a Fitch szerint negatív hatást gyakorolna a magyar besorolásra a költségvetési alapállás lazulása, Balatoni András kifejtette: ha az adórendszerben nem változik semmi, és a kiadási oldal tételei sem módosulnak jelentősen, akkor a magyar költségvetésben nagyon jelentős lefelé irányuló kockázatok vannak a következő pár évben. Ez azt jelenti, hogy a hivatalos célokat – elsősorban a deficitcélt – “lefelé bőven elvéthetjük”. Erre két megoldás látszik körvonalazódni a döntéshozók felől: az egyik, hogy alacsonyabb legyen a deficit és gyorsabban csökkenjen az adósságráta, a másik pedig, hogy legyen még egy nagyarányú adócsökkentés, amire 2017-ben akár lehetőség is adódhat a 3 százalékos deficitcél veszélyeztetése nélkül.    

A vezető elemző azt is hangsúlyozta, hogy a külső sokkokkal, világgazdasági változásokkal szemben egyre ütésállóbb a magyar gazdaság, jelentősen csökkent és folyamatosan csökken a külföldi részarány a forint államkötvényekben, és szintén mérséklődik az államadósság devizaaránya is. Bár a magyar államadósság továbbra is magas, és mindig van egy megújítási kockázat, de összességében jelentősen csökkentek a külső kockázatok. Balatoni András is úgy vélekedett, hogy 2016-ban felminősítés jöhet, szerinte először a Fitch léphet.    

Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője kommentárjában “kissé csalódást keltőnek” nevezte, hogy a Fitch Ratings nem minősítette fel az ország adósságbesorolását.  Úgy vélte, az ország pénzügyi stabilitásának és sérülékenységének látványos javulása, a külső adósság meredek süllyedése, a lakossági devizahitelek kivezetése, a fegyelmezett költségvetési politika, az államadósság devizaarányának csökkenése, az államadósság finanszírozásának növekvő lakossági aránya, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) önfinanszírozási programja, valamint a szerény mértékben, de csökkenő GDP arányos államadósság pálya mind indokolttá tehette volna a felminősítést.    

Suppan Gergely szerint 2016 első felében már felminősíthetik Magyarországot, különösen azért, mert az adósságbesorolás kilátása pozitív. Mivel a kedvező gazdasági folyamatok várhatóan folytatódnak, a következő években további felminősítésekre is lehet számítani, így az ország adósságbesorolása tovább javulhat. A piacok nagyrészt már beárazták a felminősítést, ezért annak elmaradása kisebb, rövidtávú csalódást okozhat, azonban annak későbbi bekövetkezése nem hoz majd jelentősebb árfolyammozgást. Mivel nemrég a Moody’s szintén pozitív kilátást adott a magyar besorolásra, legkorábban a jövő év első felében két hitelminősítőnél visszakerülhet az adósság besorolás a befektetésre javasolt szintre. Mivel egyes befektetőknél legalább két hitelminősítő esetén szükséges a befektetési kategória, az adósság finanszírozása biztosabbá válhat, némileg szűkülhetnek a kockázati felárak.

SOCIAL BOX