A BP varázslatos budapesti játékzónája: izlandi zuzmótól a biliárdasztalig

A BP Business Service Centre Kft.  hat éve működik a Haller Gardens irodaházban, ahol két toronyban közel 12 ezer négyzetméternyi irodateret bérel a több mint 1200  fős munkaszervezete számára. A BP a világ egyik legnagyobb globális energiavállalataként öt business service szervezetet működtet szerte a világon, amelyek közül az európai Budapesten található, ahol a dolgozók mintegy […]

A BP Business Service Centre Kft.  hat éve működik a Haller Gardens irodaházban, ahol két toronyban közel 12 ezer négyzetméternyi irodateret bérel a több mint 1200  fős munkaszervezete számára. A BP a világ egyik legnagyobb globális energiavállalataként öt business service szervezetet működtet szerte a világon, amelyek közül az európai Budapesten található, ahol a dolgozók mintegy harmada külföldi, és a többségük az Y-generáció tagja. A vállalat lényegesnek tartja az alkalmazottak munkahelyi környezetének minőségét, hiszen egyrészt az új generációs kihívásoknak akar megfelelni, másrészt az SSC-szektorban meglehetősen nagy a konkurencia, ezért úgy szeretné növelni a dolgozói elkötelezettséget, hogy egyre nagyobb hangsúlyt helyez az alkalmazottak jólétére, egészségére, komfortérzetére.

Ennek látványos eredménye a 220 m2-es PlayZone, amely egy nagyon alapos és hihetetlenül igényes, minden részletre kiterjedő projekt eredménye. A munkatársak jólétét egyébként számos más intézkedés is szolgálja, így például a flexibilis munkarend jegyében a kollégák havonta nyolc napig szabadon megválaszthatják a teret, ahol dolgozni szeretnének, így akár otthon is elvégezhetik a munkájukat. A jó hangulatot jelzi az is, hogy havonta több alkalommal kötetlen beszélgetéseket szerveznek a legkülönbözőbb témákról a vezetőség egy-egy tagjának koordinálásával.

A több szinten és toronyban kialakított iroda a nagyteres koncepciót részesítette előnyben, ahol a munkaasztal-csoportokat kisebb tárgyalókkal és étkező-konyhákkal egészítették ki. Ellenben a PlayZone egy teljesen más típusú helyiség, szinte éles kontrasztot képez az open space helyiségekkel. Előzetesen az Office Line Kft. nyerte el a belsőépítészeti koncepcióra kiírt pályázatot, így kaptak lehetőséget a belsőépítészeti kiviteli tervek kidolgozására, és a bútorok, berendezési tárgyak szállítására. A teljes folyamat mintegy hat hónapig tartott, ahol a tervezők és a BP munkatársai a legapróbb részletekig minden átbeszéltek, így a jó együttműködés a siker egyik fontos tényezőjének bizonyult.

A koncepció lényege egy olyan társalgó kialakítása volt, ahol lehet beszélgetni, zenét hallgatni, játszani (csocsó, biliárd, X-box), kávézni, feltöltődni, illetve ahol a munkatársak barátságokat köthetnek, így a pozitív hangulat és kapcsolatrendszer eredményesebbé és hatékonyabbá teheti a munkát is. Amint belépünk a PlayZone-ba, rögtön érzékeljük, hogy egy igazi kompakt egységről van szó, ahol minden a helyén van, annak ellenére, hogy a gazdag forma- és színvilág kellő inspirációval is felvértezi a dolgozókat. A társalgó bokszok, a fotelek, a kanapék, a kávézó, a bárszékek és asztalok, illetve a játékeszközök a dizájnkoncepció jegyében harmonikus, elegáns és szofisztikált egészet alkotnak. Sok kisebb díszletből építkezik a PlayZone, az egyes bútorok és eszközök más és más cselekvésre adnak lehetőséget, de végül a sok kis „jelenet” egyetlen színpadi előadásban „oldódik fel”.

A csocsó- és a biliárdasztalt két ívelődő üvegfal veszi körbe, amelyek egyrészt szegmentálják a teret, másrészt brandépítésről is szó van: az üvegpanelek a „B” és a „P” betűt formálják. A helyiség két végében pedig a két zöldfal mintegy keretet ad a társalgónak. Sőt, megépítették Noé bárkáját is, hiszen a kávézópult borítása a kávézó burkolatán át egészen a zöld falig úgy tűnik fel, mint ama híres lélekvesztő – ez megint csak az összetartozás érzetét erősíti. Minden apró elemre, részletre odafigyeltek, így például olyan vendéglátóipari vállalkozás működteti a kávézót, akik egészséget, trendi termékeket árulnak, illetve részesei és szolgáltatói a rendezvényeknek és a jó hangulatnak. A sárga színárnyalattal rendelkező szőnyegek a Milliken termékei, míg a mobíliák és a lámpák olasz dizájnbútorok, amelyek mindegyike szinte saját személyiséggel rendelkezik. A világítástechnika egyesülve a dizájn adta lehetőségekkel fantasztikus atmoszférát biztosít az esti órákban is. A bárszékek csavart formavilága a Tonin Casa márkának köszönhető, és akkor még nem beszéltünk az izlandi zuzmófalakról, amelyek a társalgó bokszokat ékesítik.

“A BP Business Service Centre Kft. a munkavállalói számára tett Érték Ajánlatot bővítette azzal, hogy egy olyan teret hozott létre az irodán belül, amely a munkán kívüli interakciót – mint  a kreativitás mozgatóereje – lehetővé teszi, a munkahelyi stresszt szünettel és játékkal csökkenti, és a közösen szerzett élmények által  az elégedettséget nagymértékben növeli. A PlayZone koncepció alapja az volt, hogy a munkavállalók jobban dolgoznak együtt, ha lehetőségük van a munkahelyen összebarátkozni. Az átadás óta a létrehozott tér teljes mértékben igazolta a hozzá fűzött reményeket. Az Office Line csapata profizmussal és ráérzéssel hamar ráhangolódott a projektre.  Már az első pár interakció után éreztük, hogy egyformán értjük és érzékeljük az embert és a teret, ugyanazt a nyelvet beszéljük. Az emberközeli tervezés, a folyamatos kommunikáció és a precíz projektmenedszment a BP elvárásait sikeres valósággá formálták. Nagyon hálásak vagyunk, hogy együtt alkothattunk értéket!” – mondja Chiuhan Erika, a BP Business Service Centre property menedzsere.

A BP PlayZone Az Év Irodája verseny résztvevője. A versenyre jelentkezni itt lehet.

SOCIAL BOX