2015-ben feltámadt az ingatlanpiac! Mit építettek és értékesítettek?

JÚLIUS Bezárt a Il Bacio di Stile Kétéves működés után bezárt az Andrássy úti Il Bacio di Stile nevű luxusáruház. Várakat építenek Magyarországon Elfogadta a kormány a Nemzeti Várprogramot: 31 várat újítanak fel teljesen vagy részlegesen az elkövetkező években. Felújítják az Eiffel-csarnokot Mintegy 14,5 milliárd forint állami támogatásból újulhat meg az Eiffel-csarnok, amely a Magyar […]

JÚLIUS

Bezárt a Il Bacio di Stile

Kétéves működés után bezárt az Andrássy úti Il Bacio di Stile nevű luxusáruház.

Várakat építenek Magyarországon

Elfogadta a kormány a Nemzeti Várprogramot: 31 várat újítanak fel teljesen vagy részlegesen az elkövetkező években.

Felújítják az Eiffel-csarnokot

Mintegy 14,5 milliárd forint állami támogatásból újulhat meg az Eiffel-csarnok, amely a Magyar Állami Operaház műhely- és raktárháza lesz.

Eladták az AEW Europe portfólióját. Eladták a MOM Parkot

Új tulajdonoshoz került az AEW Europe magyarországi portfóliója, amelynek részei a MOM Park Bevásárlóközpont és a hozzá tartozó MOM Park Irodák, a Westend Business Center Irodaház és az EMKE Irodaház. Az új tulajdonos egy nemzetközi befektetési konzorcium, amelyet az amerikai Morgan Stanley ingatlanbefektetési részlege, a Morgan Stanley Real Estate Investing, a WING és az osztrák bevásárlóközpont specialista CC Real alkot.

AUGUSZTUS

Eladták a Fornettit

A fagyasztott pékárut gyártó és forgalmazó Fornettit értékesítették a svájci Aryzta AG-nak.

Eladták a TriGranit portfólió jelentős részét

A TriGranit ingatlan-portfólió jelentős részét értékesítették a TPG Real Estate-nek. A tranzakció érinti a TriGranit teljes lengyel és szlovák portfólióját, valamint a magyarországi és a horvát projektek egy részét, illetve a TriGranit platformot. Az ügyletben nem érintett a WestEnd City Center és több más TriGranithoz kötődő projekt sem.

Eladták az Infopark egyik irodaházát

A Bluehouse Capital értékesítette az Infopark E irodaházát a Diófa Alapkezelő által kezelt Magyar Posta Takarék Ingatlan Befektetési Alap részére.

SZEPTEMBER

Hatályba lépett a magáncsődről szóló törvény

Az adósságrendezési eljárást egyelőre azok az adósok kezdeményezhetik, akiknek az otthonuk veszélyben van, 2016 őszétől azonban minden eladósodott személyre érvényes lesz, aki megfelel a jogszabályi feltételeknek.

Lezárult a Cushman & Wakefield és a DTZ összeolvadása

Az összevont vállalat a Cushman & Wakefield név alatt működik tovább és jelenleg a világ egyik legnagyobb ingatlan tanácsadó vállalata. Az új vállalat adatai: 5 milliárd dollár bevétel, 43.000 szakember, több mint 4,3 milliárd négyzetláb kezelt ingatlan és 191 milliárd dollár értékű tranzakció.

Rohamosan emelkednek a lakásárak

Idén az első negyedévben, 2014 éves átlagához képest reálértelemben több mint 9 százalékos volt a drágulás mértéke, 2014 utolsó negyedévéhez képest pedig 3,7 százalékos volt az áremelkedés nominálisan – áll az FHB Jelzálogbank Nyrt. jelentésében.

Átadták az Audi új logisztikai központját Győrben

Az Audi Hungaria második logisztikai csarnoka 10 milliárd forintból épült fel. Az új, 80 ezer négyzetméter alapterületű logisztikai csarnok 450 kamionnyi forgalmat bonyolít le naponta, 500, hosszú távon pedig ezer új munkahelyet teremt.

A SAP Budapesten építette fel globális szolgáltatóközpontját

Budapesten építette fel egyik globális emberi erőforrás, HR-informatikai szolgáltatóközpontját a SAP szoftvercég, a mintegy 3 milliárd forintos beruházással – Európában elsőként Magyarországon – létrehozott úgynevezett cloud (felhő alapú) támogatóközpont hatezer nagyvállalat személyügyi adminisztrációját kezeli a felvételtől a teljesítménymenedzsmenten át az utánpótlás nevelésig.

Új gyáregységet épít Tatabányán a Coloplast

Az orvosi eszközöket és kiegészítőket gyártó dán Coloplast 11 milliárd forintos beruházással, egy újabb gyáregységet épít tatabányai telephelyén, ahol ezzel 501 új munkahelyet teremt.

Újjáépítik a budai vár lerombolt részeit

Bemutatták a budavári Csikós-udvar és környezete rekonstrukciós látványtervét a Nemzeti Hauszmann Terv Társadalmi Testületének ülésén: a Vár Tabán felőli oldalán a következő években visszaépül az egykori lovarda és istállói, a Főőrségi épület, a Stöckl-lépcső és a lovarda mögötti feljáró is.

OKTÓBER

Egyetemváros épül Kecskeméten

A megyei kórház régi épületegyüttesét már lebontották, és helyén épül meg mintegy 15 milliárd forintos fejlesztésből a kampusz öt épülete 30 ezer négyzetméternyi hasznos területtel. Az épületegyüttes a közgazdasági karnak készül, azonban az egyetemmé alakulás után az lesz az univerzitás központja. A szóban forgó városnegyed mintegy 200 hektáros területe a 2014-2020-as uniós fejlesztési ciklusban újulhat meg 10-15 milliárd forintból, amely nem csak a tervezett egyetemi kampuszt jelenti, hanem a szomszédos régi szovjet laktanya területét is érinti.

Bővült a veszprémi STOP.SHOP.

Az IMMOFINANZ 2.100 m2 bérbeadható területtel bővítette a veszprémi STOP.SHOP.  bevásárlóközpontját, így a teljes bérbe adható terület közel 17.800 m2-re nőtt.

Gyártócsarnokot épít Szolnokon az Eagle Ottawa

Ezer új munkahelyet teremt az Eagle Ottawa autóipari beszállító társaság mintegy 9,5 milliárd forintból Szolnokon, ahol az Ipari Parkban új, 17 ezer négyzetméteres gyártócsarnokot épít.

A befektetők lerohanták a budapesti lakáspiacot

Az elmúlt időszakban egyértelműen a befektetők – nagyobb részben a magyar, kisebb részben a külföldi befektetők – domináltak a belvárosi ingatlanpiacon: az ingatlant vásárlóknak akár kétharmada is befektetési céllal vásárolt az előző fél évben ingatlant. Ennek egyrészt az az oka, hogy az ingatlanpiaci befektetés “divattá” vált, másrészt viszont az év első felében bizonytalanná váló egyéb pénzügyi termékekhez képest az ingatlan, mint klasszikus befektetési forma az emberek számára sokkal biztosabb megoldásként tűnt fel.

Átadták Magyarország legnagyobb naperőművét a Mátrában

A Mátra lábánál mintegy 6,5 milliárd forintos ráfordítással megépült létesítmény 16 megawattos (MW) teljesítményű. A fejlesztéssel Közép-Európa legnagyobb kapcsolt szén- és megújuló-energia erőműve jött létre. Az Őzse-völgyi zagytározó sík felületén a 30 hektáron szolármezőn 72 ezer napelemet helyeztek el.

Hatalmas fejlesztés a Csepeli Szabadkikötőben

Sikeresen befejeződött a MAHART- Szabadkikötő Zrt. és a Budapesti Szabadkikötő Logisztikai Zrt. kikötőfejlesztési programja. A 3,5 milliárd forint összértéket meghaladó beruházás projektzáró ünnepségén átadták az Ekol Logistics Kft. új raktárcsarnokát is. Az egymilliárd forintból megépült 4000 négyzetméter alapterületű csarnokhoz 1000 négyzetméter irodahelyiség is tartozik.

Eladták az Andrássy út gyöngyszemét, a Párisi Nagyáruházat

Újra állami tulajdonba került a legendás budapesti Párisi Nagyáruház. A patinás épületet a Miniszterelnökség megbízásából az MFB Zrt. vásárolta meg, nem publikus áron.

NOVEMBER

Az IMMOFINANZ eladja logisztikai portfólióját a Blackstone-nak

A tranzakció a 36 logisztikai befektetés közel 1 millió négyzetméter kiadható területét érinti, amelyek közül öt ingatlan Magyarországon található.

Vegyipari beruházás Tiszaújvárosban

A Mol és a japán JSR Corporation vegyesvállalata várhatóan 2017-re egy több mint száz embernek munkát adó, 60 ezer tonna éves kapacitású műgumigyárat épít Tiszaújvárosban, ennek alapkövét is elhelyezték.

Eladták a Duna Towert

Az év egyik legnagyobb „A” kategóriás irodapiaci tranzakciójával gazdát cserélt Budapest legmagasabb irodaháza. A Duna Towert a régió vezető kereskedelmi ingatlanfejlesztő vállalatcsoportja, a GTC International Group vásárolta meg.

DECEMBER

Albérletpiac: nagyon durva árakról beszélhetünk

Októberben és novemberben átlagosan havi 130 ezer forintért lehetett kivenni egy budapesti – 40-80 négyzetméteres lakást, ami 8 százalékos díjemelkedést jelent az előző év azonos időszakához képest – derül ki az ingatlan.com összeállításából, amely szerint több nagyvárosban a nettó fizetés kétharmadát elviheti egy albérlet. A 40-80 négyzetméteres lakások októberi és novemberi átlagos bérleti díja 130 ezer forint volt Budapesten, szemben az előző év azonos időszakában mért 120 ezer forintos átlaggal, ami 8 százalékos emelkedésnek felel meg.

Épül a Testnevelési Egyetem új kampusza

A Kormány döntése alapján több mint százezer négyzetméteres területen épülhet meg Budapesten a Testnevelési Egyetem új kampusza, amely 2018 szeptemberére készülhet el.

Elkezdődik a déli Klotild palota felújítása

A török Özyer Csoport magyarországi leányvállalata, a Melis Investment Kft. tavaly vette meg az Erzsébet híd pesti hídfőjénél található déli Klotild palota 89 százalékát nyílt pályázaton 2,15 milliárd forintért az V. kerületi önkormányzattól. Most pedig elkezdődött az ingatlan felújítása, az építkezés várható költsége 6,5-7 milliárd forint, az épület egy 156 szobás, ötcsillagos szállodának ad majd helyet.

Nagyon visszavágják a lakásáfát

A mostani 27 százalékról 5 százalékra csökkent a lakásépítés áfája, így jelentős lökést kaphat az új építésű lakások piaca, megindulhatnak az építkezések. Az ingatlan.com szakértői szerint az intézkedés nem csak az árakra lehet közvetlen hatással, de az építési vállalkozók számára is magasabb megtérülést biztosíthat az elkövetkezendő négy évben. A nagyobb nyereségráta pedig több lakásprojektet hozhat a piacra, és tisztulást eredményezhet a szektorban.

Újjászületett az otthonteremtési rendszer

A családi otthonteremtési kedvezmény (csok) kiterjesztése keretében a vissza nem térítendő 10 millió forintos támogatás mellett további 10 millió forintos hitelt is kaphatnak a három gyermeket vállaló családok huszonöt éves futamidőre, amelynek kamata nem lehet magasabb 3 százaléknál. Hogy minél biztosabb legyen az otthonteremtés, az új építésű lakások vásárlásakor a támogatás két gyermek esetén 2,6 millió forintra emelkedik.

Logisztikai fejlesztés a Mercedes-gyárban

A Mercedes-Benz kecskeméti gyára 15 millió eurós beruházással új logisztikai koncepciót valósít meg, amelynek keretében jelentősen bővül az üzem logisztikai csarnoka és megújul a gyártósorok alkatrészellátása.

Kész a fonódó villamoshálózat

Lezárult a budai fonódó villamoshálózat műszaki átadás-átvétele, így 2016. januárban megindulhat a fonódó villamosok forgalma. A budai villamosvonalak újra egységes hálózatot alkotnak, és új, átszállásmentes kapcsolatok jönnek létre Észak-, Közép- és Dél-Buda között.

A kiskereskedelem éves forgalma csaknem 10 ezer milliárd forint

Az Országos Kereskedelmi Szövetség szerint 2015-ben megközelítheti az éves fogyasztási célú költekezés összege a 10 ezer milliárd forintot. Az október végéig rendelkezésre álló adatok szerint a forgalom 5-6 százalékkal bővült az előző évhez viszonyítva és decemberben is hasonló ütemű bővüléssel számolnak. Az online kereskedelem 30-40 százalékkal növekedett, és éves szinten 230 milliárd forintot is elérheti az éves forgalom. Előrejelzések szerint 2-3 évig még kétszámjegyű lehet a szektor bővülési üteme.

Az 1. rész: január-június itt olvasható.

 

SOCIAL BOX