Ezeket nem értjük, ha belépünk a 21. század irodájába!

Open plan office (open space) Open plan office (open space) – halljuk folyton, mint valami mantrát ismételgetik a modern munkakultúra világában. Főként az open space hangzik el sűrűn, ami nyitott teret jelent, mi általában az egyterű irodát vagy nagyteres irodát értjük alatta. Már itt az elején érdemes megállni egy pillanatra, hiszen az üzleti élet nyelve […]

Open plan office (open space)

Open plan office (open space) – halljuk folyton, mint valami mantrát ismételgetik a modern munkakultúra világában. Főként az open space hangzik el sűrűn, ami nyitott teret jelent, mi általában az egyterű irodát vagy nagyteres irodát értjük alatta. Már itt az elején érdemes megállni egy pillanatra, hiszen az üzleti élet nyelve az angol, így bármilyen újdonság vagy innováció érkezik,  az angolul van, mi meg megpróbáljuk lefordítani magyarra, vagy legalábbis értelmezni. Aztán vagy összejön vagy nem.

De vissza az egyterű iroda kifejezésre, amely megint csak nem tökéletes megoldás, hiszen azt feltételezi, hogy a négy fal által közrezárt munkahely egyetlen nagy tér, pedig az open space csupán azt jelenti, hogy a munkaállomások túlnyomó többsége egyetlen nyitott térben, szobában helyezkednek el. A nagyteres iroda szintén ezt jelöli, bár itt lehet kissé választékosabban fogalmazva nagyteres koncepciót emlegetni. Az íróasztal-csoportokat aztán mobilizálható elemek, szekrények vagy éppen monitorok választhatják el egymástól.

Az egyterű iroda mindenesetre működőképes kifejezés, és nyugodtan jelentheti azt, hogy a munkaállomások egy hatalmas térben helyezkednek el, miközben lehet külön konyha, cellás iroda, tárgyaló satöbbi. Az egyterű iroda egyébként már az 1920-as években divat volt, talán emlékszünk még egy-két magyar filmre az 1940-es évekből, ahol több esetben Kabos Gyula csetlett-botlott a gépírónők között, akik egy nagyteres helyiségben püfölték az írógépet. Később bejöttek a kocka formájú kis bokszok – erről majd később –, ma pedig ismét előtérbe került a bűvös open space.

Az USA-ban egyébként használatos a bullpen kifejezés is. A hírszerkesztőségek irodáját is hívták bullpennek, amely ugye természetétől fogva egyterű iroda volt, az újságírók egymás hegyén-hátán ücsörögtek, gyorsabban megosztották az infókat, inspirálták egymást stb., éppen úgy, ahogy ma. A szó eredeti jelentéséről odaát is megoszlanak a vélemények, sokak szerint a baseballból származik, de a kezdő brókerek közös nagy irodáját is így hívják, amíg be nem indul a karrierjük, és nem kapnak egy önálló cellás irodát.

Office cubicle (cubicle desk)

Ki ne emlékezne a Mátrix első részére, ahol a film elején Neo rögtön menekülőre fogta az irodában. Na az tipikus irodafülkés elrendezésű munkahely volt, ahol mindenki kapott egy kis bokszot, irodafülkét. Ez a kis félig zárt helyiség többnyire másfél méter magasságú paravánokkal van elszeparálva a szomszédos fülkéktől, és így épül fel az egész iroda. Van benne egy asztal, egy szék, egy számítógép, és néhány személyes tárgy. 1967-ben „találta fel” Herman Miller, ami éppen az egyterű munkateret váltotta fel, és nagyobb intimitást kölcsönzött a dolgozóknak. A vezető pedig a terem végében ült egy üvegfallal elszeparált irodában. Az X-generáció fénykorának tipikus irodai elrendezése. Később ismét előtérbe került az egyterű koncepció, hogy ragozzuk a dolgot, éppen azért, mert a korábban erénynek tekintett intimitás éppen ellenkező hatást ért el, és szinte kis „személyes gettóként” tekintettek rá. Az együttműködésen alapuló új munkakultúráknak pedig gátat szab az efféle elrendezés.

Break out

Ezt sem könnyű magyarra fordítani, ezért többnyire közösségi térről vagy zónáról beszélünk. Olyan terület, amely nem konkrétan a szokásos munkafázisaink tere, hanem kissé „lazább” zóna az irodában, ahol egyszerre több funkciót is elláthatunk, vagyis multifunkcionális zónáról beszélhetünk. Itt kávézhatunk, ötletelhetünk, dumálhatunk, informális megbeszéléseket tarthatunk és csak úgy lazulhatunk, szünetet tarthatunk a munka alatt. Ezek a zónák összeköthetik és szétválaszthatják a munkaállomásokat, illetve divíziókat. A közösségi zónában kényelmesebb ülőbútorok, mobíliák várnak ránk, ahol nem csak ülni lehet, hanem hátradőlni, leheveredni, relaxálni is lehet. Többnyire „belsőépítészetileg” kreatív terület, ahol a bútorok jelentős része egyedi dizájnbútor, amelyek színesek és formásak.

Lounge

Társalgó. Manapság előtérbe kerültek az otthonos irodák, amelyek a nappalik nyugalmát, családiasságát és kényelmét varázsolják az irodába. Itt fogadhatjuk az ügyfeleket is, a kollégák itt lazíthatnak, vagy informálisan tárgyalhatnak, ötletelhetnek. Igazi inspirációs bázis, hogy így fogalmazzunk. ilyen értelemben egyfajta break out térről is beszélhetünk. Kényelmes kanapék, fotelek jellemzik, előfordul egy-egy hinta is, növények, tévé, játékeszközök stb. Sok esetben egy konyhapult is tartozik a térhez, ahol a vendégek, ügyfelek kaphatnak egy kávét. Sok helyen megjelenik, hiszen az ügyfélforgalmat bonyolító irodákban ez logikus, de manapság az alkalmazottak elkötelezettségét is erősíti egy komfortos társalgó.

Innovation lab

Az innovációs labor főként fejlesztésre fókuszáló vállalkozásoknál előforduló helyiségtípus. Sok esetben egy cég önálló innovációs labort, munkahelyet alakít ki a fejlesztők számára, máshol pedig az irodában egy leválasztott külön blokkot jelöl. Ez egy különleges tér, amely a közösségi zóna és a munkazóna házasságából létrejött terület, ahol a berendezési tárgyak és a bútorok mind-mind a kreativitást szolgálják, és az együttműködésre, interakcióra ösztönzik a kollégákat, vagyis a kommunikáció előtérbe kerül. Tehát itt a legfontosabb a bűvös inspiráció, a motiváció. A projekttevékenységek tipikus terepe, ahol egy-egy projekt erejéig összeállhat egy-egy munkacsapat.

Ha persze egy komoly cég önálló irodaként hozza létre, akkor a megszokott funkciók itt is megjelennek, mint munkaállomások, társalgók, közösségi terek. Nyilván az üzleti jellegű funkciók ekkor háttérbe szorulnak, mint például egy reprezentatív tárgyaló, inkább hangulatosabb tárgyalókat alakítanak ki, ahol a kollégák egymás közt megbeszélhetik az aktuális dolgokat. Innovációs labort egyébként működtethet egy egyetem, egy közösségi iroda is, nevezhetjük ezt akár hellyel-közzel inkubációs tevékenységnek, ekkor külsős cégek, startupok is bejöhetnek, és használhatják a rendelkezésre álló technológiát.

Étkező-konyha

Végre egy szó, amely magyarul is ugyanazt jelenti. A korábbi időkhöz képest annyi az újdonság, hogy ez a helyiség is multifunkcionális térré nőtte ki magát, hiszen nem csak étkezni lehet, hanem beszélgetni, kávézni, sőt az étkező kényelmes ülőgarnitúrájának köszönhetően egy-egy munkamegbeszélésre is sor kerülhet, vagy tematikus céges rendezvényeknek is helyet adhat. Ez köszönhető az esztétikai nívónak, amely jellemzi ezeket a helyiségeket is.

A 2. rész itt olvasható: Generációk harca az irodában! Digitális kultúra, infók és kollaboráció

SOCIAL BOX