Az Erste új főhadiszállása egy csodálatos bécsi kampusz

„Nyilvánvalóvá, hogy a banki tevékenységnek meg kell újulnia: a modernizáció szükséges. Ez az egyik oka annak, amiért hagyományos irodáinkból egy olyan épületbe költözünk, ami azt mutatja: nyitottak és mindenki számára elérhetőek vagyunk. Az Erste Campus több mint modern irodaépület. Olyan tér, ami munkatársaink és a közösség növekvő igényeit szolgálja ki. Itt gyorsabban tudunk majd reagálni, […]

„Nyilvánvalóvá, hogy a banki tevékenységnek meg kell újulnia: a modernizáció szükséges. Ez az egyik oka annak, amiért hagyományos irodáinkból egy olyan épületbe költözünk, ami azt mutatja: nyitottak és mindenki számára elérhetőek vagyunk. Az Erste Campus több mint modern irodaépület. Olyan tér, ami munkatársaink és a közösség növekvő igényeit szolgálja ki. Itt gyorsabban tudunk majd reagálni, rugalmasabbak leszünk, és sokkal jobban érezzük majd a valós ügyféligényeket.” – mondta el Andreas Treichl, az Erste Csoport vezérigazgatója.

A 25 ezer négyzetméter alapterületű és bruttó 165 ezer négyzetméter hasznos irodaterületű Erste Campus nyitott tereinek és íves vonalainak köszönhetően kiemelkedik a környezetéből, ugyanakkor szervesen illeszkedik a város történelmi kontextusába. A földszinti terek nyitottak a nagyközönség számára is. Az étkezésre és vendéglátásra alkalmas egységek (éttermek és kávézók) sokszínűsége garantálja, hogy a Campus eltér szokásos bankközpontoktól. A Campus emellett Európa legnagyobb pénzügyi oktatási kezdeményezésének, a FLiP (Financial Life Park) elnevezésű programnak is otthont ad. A diákok az 1400 négyzetmétert meghaladó területen interaktív módon, játékos formában ismerkedhetnek a pénzügyi tudatosság személyes életében betöltött fontosságával, valamint képet kapnak a  bankok gazdaság életében betöltött szerepéről is.

Az új központot a Henke Schreieck Architects építésziroda tervezte. „Az Erste Campusszal kapcsolatban az volt a víziónk, hogy egy olyan épületet hozzunk létre, amely a lojalitást elősegíti, egy átlátható, a város felé nyitott és a környezetbe olvadó megjelenési formában. A Campus emellett egyfajta lendületet ad a környéknek, felértékeli a kerületet, valamint a lehető legjobb munkahelyet kínálja a munkatársak számára” – mondta Marta Schreieck, a Henke Schreieck Architects építésze.

Az összesen 40 ezer négyzetméter alapterületű Campus az új vállalati kultúra jelképe: az Erste Holding, az Erste Bank Oesterreich és az ausztriai leányvállalatok központja ad otthont a közel 4500, első ízben egy térbe költöző munkatársának. „Feltettük magunknak a kérdést: milyen ideális környezetet tudnánk teremteni munkatársaink számára, ahol szabadon dolgozhatnak együtt, alakíthatnak ki csoportokat üzletágakon átívelő módon, így segítve elő új ötletek létrejöttét. A tervezési folyamatba munkatársainkat is aktívan bevontuk. Nagyon örülünk, hogy a Campus a maga nyitott tereivel és hívogató találkozási pontjaival olyan hely, ahol összejöhetnek a munkatársak, az ügyfelek és mindenki, aki a jövőt alakítani kívánja” – világított rá Andreas Treichl.

Az Erste Csoport jelenleg több mint 20 különböző bécsi telephely között szétszórtan működik, ám négy hullámban az összes munkatárs átköltözik az új központba 2016 közepére. Az építkezés során nem lépett fel késedelem, és a költségvetést sem lépték túl. Az építési költségek mintegy 300 millió eurót tettek ki, ami a tervezetnél kevesebb. A Campus révén a bank rezsiköltsége mintegy 20 százalékkal fog csökkeni. A projektfejlesztői és a fővállalkozói feladatokat az Erste Group Immorent AG, az Erste Csoport ingatlan- és infrastruktúra-finanszírozásra szakosodott leányvállalata látta el. Az építkezés munkálataiban mintegy ezer alvállalkozó vett részt.

A bécsi Südbahnhof, a déli és keleti irányba induló vonatok egykori pályaudvara történelmi jelképként is funkcionál, hiszen ez volt a legfontosabb központ, amely Ausztriát összekötötte a kelet-közép-európai országokkal. Az új központ helyszínének kiválasztása egyértelmű stratégiai fontossággal bír Andreas Treichl számára: „Kelet-Közép-Európa egyik vezető bankjaként új központunk révén már földrajzilag is orientálódunk a térség országai felé, ugyanakkor hűek maradunk gyökereinkhez, hiszen megmaradunk hagyományos osztrák takarékbanknak.”

Már az építési munkálatok során is teljes mértékben zöld energiát használt az Erste Csoport. Az ÖGNI, a Fenntartható Ingatlangazdálkodás Osztrák Szövetsége 2012 decemberében platinafokozatú oklevéllel jutalmazta az Erste Campust. Az épület akadálymentesített, tehát a fogyatékkal élők számára is biztosítja a bejutást és a beltérben való közlekedést. Az épület betonszerkezetébe épített csőhálózattal oldja meg az épület fűtését és hűtését, mely energiaellátását geotermikus hőszivattyúval oldják meg, mely csatlakozik a bécsi önkormányzatával távfűtési rendszeréhez is.

Az épület homlokzata kétrétegű, nyitható ablakokkal és intelligens, a napsugárzástól védő automata zsaluzia (külső árnyékoló) rendszerrel rendelkezik. Az épületben található épületfelügyeleti rendszer automatikusan szabályozza az épületben lévő hőmérsékleteket, éjszaka pedig csökkentett hőmérséklettel biztosítja az energia megtakarítást. A mesterséges megvilágításokat modern LED-es fényforrásokkal oldották meg. A liftrendszerek energiavisszanyerő rendszerrel rendelkeznek

SOCIAL BOX