A BIG FISH romirodája a Nyugatinál. Underground, sörcsap, Ecseri piac

A csaknem két évtizedes múltra visszatekintő BIG FISH Kft. egyrészt webáruházak, e-kereskedelmi portálok tervezésével, másrészt mobil applikációkkal foglalkozik, utóbbi esetében meglehetősen széles a repertoár, hiszen például interaktív mesekönyvet vagy éppen alkalmazást is készítettek már a Mumbai-i reptér utasai számára. A cég 2012-ben bérelt ki egy 330 m2-es területet a Nyugati téren, majd tavaly ősszel az […]

A csaknem két évtizedes múltra visszatekintő BIG FISH Kft. egyrészt webáruházak, e-kereskedelmi portálok tervezésével, másrészt mobil applikációkkal foglalkozik, utóbbi esetében meglehetősen széles a repertoár, hiszen például interaktív mesekönyvet vagy éppen alkalmazást is készítettek már a Mumbai-i reptér utasai számára. A cég 2012-ben bérelt ki egy 330 m2-es területet a Nyugati téren, majd tavaly ősszel az alatta lévő szintet is birtokba vették, amelynek belsőépítészeti kialakítása nemrég fejeződött be. A kollégák létszáma időközben megduplázódott, jelenleg csaknem negyven munkatárs dolgozik itt, de a leendő bővülés miatt vannak még szabad helyek.

A felső szinten kapott helyet a recepció, egy hatalmas munkaszoba, illetve a folyosóra felfűzve találhatók még tárgyalók, irodák és a teakonyha. Az egyik tárgyalót nemrég „újracsomagolták”, és a retró jegyében a hetvenes évek televíziós készülékét, foteljeit helyezték el, a falakat pedig régmúlt, viseltes térképekkel fedték be. Egy LED-es, full HD-s smart TV biztosan elájulna itt. A Bajcsy-Zsilinszky út felé eső egyterű irodában pedig egy hatalmas hal úszik a levegőben, mintha teljesen természetes volna, hogy egy irodában halak lubickolnak. Alatta néhány babzsák, miközben két oldalt munkatársak ügyködnek laptopjaik előtt csapatok szerint.

Már ez a szint is jó néhány eredeti ötlettel rendelkezik, de ha a frissen kialakított új szintet is szemügyre vesszük, akkor rá kell ébrednünk, hogy még csak egy kis bemelegítésben volt részünk. Az underground és az overground, ahogy viccesen nevezik a kollégák a két szintet, amelyet egy belső lépcsőház köt össze. Persze ezt a kis rejtett közlekedőt sem hagyták érintetlenül, hiszen mintha egy graffiti kiállítás gyöngyszemeit pingálták volna a falakra. Amíg abszolváljuk a két szint közötti lépcsősort, addig kapunk egy kis posztmodern vizuális kiképzést.

Babos „Zsili” Bertalan irányította a tervezői munkákat, aki stílszerűen rom irodának nevezte el az új szintet. Ki tudja, talán követőkre talál, és esetleg rom iroda kultusz is kialakulhat. A kivitelező csapat egyébként a budapesti Google irodában bizonyított már. Itt a legkülönbözőbb egyterű irodákat alakították ki, ahol lehetett, kivették a válaszfalakat, hogy minél nyitottabb és átláthatóbb legyen a térszerkezet. Persze a központi közlekedő itt is megmaradt, de egészen elképesztő installációk fedik a falakat. Bekukkantunk a toalettre is, ahol a mázolt falak se a szokásos mosdóhangulatot sugallják, sőt, még hangszórót is beépítettek.

Ha pedig körbenézünk a munkaszobákban, akkor szinte minden egyes négyzetméteren valami olyan eredeti dolgot, enteriőrelemet találunk, amely nem csak hangulatot és stílust teremt, hanem gondolkodásra is ösztönöz. Az inspiráció mindenütt megbújik, mindegy egyes tárgy elősegítheti a dolgozókat, hogy a virtuális világban megmerülve nagyszerű ötleteket hozzanak a felszínre, amelyeket aztán realizálhatnak egy netes alkalmazásban.

Persze az iroda csúcspontja esztétikai és kreatív szempontból itt sem lehet más, mint a társalgó. Ez azonban minden eddigi élményünket túlszárnyalja, hiszen ez valóban egy kiköpött romkocsma sörcsappal, mérleggel a hetvenes évek Csemege élelmiszerüzletéből. Maga a pult pedig kiszuperált sílécekből készült. De nehogy azt higgyük, hogy már vége a dolognak! Dehogy! Hátul egy műfüves részen egy ló néz velünk farkasszemet, miközben oldalán egy rágcsáló motorozik, ha pedig valaki a társaságukra vágyik, akkor mellettük egy hintaszékben ringatózhat. De fokozva a hangulatot, semmi sem az, aminek látszik. Ugyanis a ló nem ló, hanem egy pegazus és egy unikornis keveréke, hiszen szárnyai és szarvai vannak, vagyis ez a Pegazunikornis, becenevén Peg. Vannak itt persze régi moziszékek, retró válogatás székek és asztalok tekintetében, néhány vicces tábla (pl. „Vállalatunk területén minden anyag és alkohol mérgező.”), és ha kinézünk az ablakon, akkor az épület belső udvarára látunk: a tűzfalhoz talán ötven éve nyúltak utoljára.

Ez a hely a relaxáció, a kikapcsolódás helyszíne, de ugyanúgy meetupokat, rendezvényeket is tartanak. A közös céges meetingre szintén itt kerül sor két hetente, amikor egyszerűen csak lehúzzák a vásznat, és máris jöhet a prezentáció. Egyébként szemben egy hatalmas poszteren egy cigányzenekar játszik, mintha a régmúlt idők lokáljába tévedtünk volna, szinte a fülünkben cseng egy-egy hegedűszólam.

Úgy tűnik, mintha előzetesen az egész Ecseri piacot megszállták volna, hogy válogatott retrós termékekkel örvendeztessék meg magukat, miközben persze az újrahasznosított berendezési tárgyak, bútorok felhasználása a fenntarthatóság irányába tett erőteljes lépésnek tekinthető. Az eklektika olyan szinten van jelen itt is és mindenhol, hogy azt szinte lehetetlen szavakba önteni, inkább saját szemünkkel kell meggyőződni arról a jótékony és ösztönző kavalkádról, ami fogad minket a BIG FISH tereiben.

 

SOCIAL BOX