Ez a világ leggazdaságosabb irodaháza!

A NuOffice a világ egyik leggazdaságosabban működő épülete, ahol a hűtés-fűtés, a szellőztetés és a világítás a lehető legkevesebb energiafelhasználással működik, így minimális mértékben terheli a környezetet. A Hubert Haupt leányvállalata építette a – 2013-ban átadott – 11 ezer m2-es irodaházat, amely magas energiahatékonysági sztenderdekkel és maximális komfort követelményekkel rendelkezik. Megszerezték a LEED Platinum minősítést […]

A NuOffice a világ egyik leggazdaságosabban működő épülete, ahol a hűtés-fűtés, a szellőztetés és a világítás a lehető legkevesebb energiafelhasználással működik, így minimális mértékben terheli a környezetet. A Hubert Haupt leányvállalata építette a – 2013-ban átadott – 11 ezer m2-es irodaházat, amely magas energiahatékonysági sztenderdekkel és maximális komfort követelményekkel rendelkezik.

Megszerezték a LEED Platinum minősítést is, amelyhez minimálisan 80 pont szükséges, itt az épület 94 egységet teljesített, amely a legmagasabb pontszám a világon a saját kategóriájában. A minősítési folyamat egyes szempontjait vizsgálva például az „energia és atmoszféra” maximális 37 pontját érték el, míg a fenntarthatóságnál a maximális 27-ből 25 pontot gyűjtöttek.

Az ökobarát épület titka az újszerű szerkezeti megoldásokban rejlik, a falak fontos szerepet kaptak a koncepcióban. A külső falak nagyon vastagok, nyáron szinte nem is kell hűteni, de télen is komoly mennyiségű energiát tudnak megtakarítani, így a bérlők rezsiköltsége nagyon alacsony. Vastagon szigetelt külső falak és tripla üvegezésű ablakok biztosítják a jó hőszigetelést. A tervezők nem preferálták a mostanában divatos üvegpalota dizájnt, így a külső megjelenés nem annyira attraktív, azonban a nyári és téli hatásoktól is jobban védve van az ingatlan, hiszen kevesebb üvegfelülettel rendelkezik.

A termoaktív mennyezetbe épített csőhálózat segítségével tudják szabályozni a beton saját belső hőmérsékletét, a terek hűtése-fűtése lényegesen egyszerűbb és gazdaságosabb. Télen ugyan minimálisan rászorulnak a hagyományos energiaforrásokra, de például a hűtéshez nyáron csak forrásvizet használnak, az elektromos áramot pedig nagy részben a tetőre telepített napelemek biztosítják.

A külső és belső hőmérsékletet, valamint a páratartalmat folyamatosan figyelik, hogy szükség esetén beavatkozhassanak. De ez már szinte alapkövetelménynek számít egy fenntartható épületben. 2013-ban, az átadás évében egy év alatt 30 kWh felhasználásra számítottak négyzetméterenként. Összehasonlításként egy átlagos új irodaház, amely nem különösebben fókuszál az energiatakarékosságra, m2-ként 100-150 kWh-t használ fel. A tervezők előzetesen úgy kalkuláltak, hogy régebbi irodaházakkal összevetve 90%-os energiamegtakarítást érhetnek el.

A bérlők nyilvánvalóan értékelik az olcsó rezsiköltségeket, hiszen Németországban az elmúlt 10 évben 50%-kal emelkedtek az energiaárak. Ennek is köszönhető, hogy előbérlet formájában még az irodaház átadása előtt 90%-os kihasználtságot tudtak felmutatni, azóta persze fullon vannak. A projekt egyébként a Direction nevezetű európai kutatási program keretében épült meg.

SOCIAL BOX