MIPIM: nagy a bizalom a magyar ingatlanpiac iránt

A közép-kelet-európai országok versenyképességének javításáról és a régiós kockázat csökkentéséről szóló panelbeszélgetésen részt vettek a régió meghatározó piaci szereplői, valamint Vilnius polgármestere, a Magyarországi Nemzeti Befektetési Ügynökség elnöke, a Poland Today magazin főszerkesztője és az RICS Magyarország elnöke, Noah Steinberg aki egyúttal az egyik legnagyobb hazai ingatlanfejlesztő, a WING Zrt. vezérigazgatója. Noah Steinberg, a bizalomról […]

A közép-kelet-európai országok versenyképességének javításáról és a régiós kockázat csökkentéséről szóló panelbeszélgetésen részt vettek a régió meghatározó piaci szereplői, valamint Vilnius polgármestere, a Magyarországi Nemzeti Befektetési Ügynökség elnöke, a Poland Today magazin főszerkesztője és az RICS Magyarország elnöke, Noah Steinberg aki egyúttal az egyik legnagyobb hazai ingatlanfejlesztő, a WING Zrt. vezérigazgatója.

Noah Steinberg, a bizalomról és az ingatlanokhoz kapcsolódó pontos információ- és adatközlés fontosságáról beszélt. Elmondta, hogy „az ingatlanpiac a bizalomra épül. A bérlőnek bíznia kell a vállalkozása jövőjében, hogy hosszú évekre előre el tudja magát kötelezni egy szerződéses viszonyban. A banknak bíznia kell a stabil gazdasági növekedésben, a befektetőnek pedig bíznia kell a biztos és kiszámítható jogi és gazdasági környezetben. Amennyiben ez mind teljesül, akkor az ingatlanfejlesztő új épületeket hozhat létre, amelyek révén értéket tud teremteni. A bizalom alapkövei a megbízható és pontos információk és adatok. Az RICS által megfogalmazott szabványok nagyban segítik az ingatlanokhoz kapcsolódó teljeskörű és pontos adatszolgáltatást.”

A közép-kelet-európai régió befektetési tendenciái azt jelzik, hogy a legtöbb piacon pozitív a hangulat, az országok többségében viszonylag erőteljes a gazdasági növekedés, az ingatlanpiacokon pedig figyelemre méltó fejlődés várható. Különösen igaz ez Budapest, Prága és Szófia esetében. Az optimista piaci várakozások azonban megváltozhatnak, ha a helyi piacok nem képesek kiszámítható és egységes működési feltételeket nyújtani. A szektoron belül érvényben levő, egymásnak ellentmondó etikai kódexek, valamint a befektetői döntéseket támogató, egységes viszonyítási rendszer hiánya bizonytalanságot eredményezhet, hatást gyakorolva az ingatlanfinanszírozásra.

Az RICS szakmai véleménye alapján az egységes nemzetközi szabványok bevezetése a politikai és gazdasági vezetők, a nemzetközi befektetők és az ingatlanpiaci szakemberek számára egyaránt azonnali és hosszú távú előnyökkel jár, mivel elősegítik a megalapozott döntéshozatalt. Ugyanakkor a szabványok alkalmazását egyre inkább igénylik az ügyfelek is. Így végeredményben a szabványok elősegíthetik a globális tőkeáramlást és a gazdasági növekedést.

+++

Az RICS (Royal Institution of Chartered Surveyors) a Nemzetközi Ingatlanszakértői Szervezet, amely etikai és szakmai szabványokat népszerűsít és érvényesít, egyúttal a világ legelismertebb képesítését kínálja. Az Egyesült Királyságban alapították királyi okirattal 1868-ban. Magyar tagszervezete 1997-ben alakult. Az RICS tagság megszerzése egy szigorú, a szakmai és etikai kompetenciákat is felmérő vizsga- folyamat sikeres teljesítésével szerezhető meg. Időről-időre az RICS legfelsőbb testülete (Governing Council) felajánlja az RICS tagság legelismertebb fokozatát (FRICS, Fellowship) azoknak a szakembereknek, akik példaértékű szakmai múlttal rendelkeznek. Az RICS a szabványok gyakorlati alkalmazását öt területen segíti: szakmai etika, ingatlan-területmérés, az építőipari mérőszámok rendszere, földterület-mérés és értékbecslés.

SOCIAL BOX