Ők vették meg az MKB Bankot

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) döntött az MKB Bank értékesítéséről, a bankot a legmagasabb vételárat, 37 milliárd forintot kínáló, a Blue Robin Investments S.C.A., a METIS Magántőkealap és a Pannónia Nyugdíjpénztár, a CIG partnerség tagja által alkotott konzorcium veheti meg. Az MNB csütörtökön döntött az MKB Bank Zrt. piaci értékesítési eljárásában a bank 100 százalékos tulajdonrészének […]

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) döntött az MKB Bank értékesítéséről, a bankot a legmagasabb vételárat, 37 milliárd forintot kínáló, a Blue Robin Investments S.C.A., a METIS Magántőkealap és a Pannónia Nyugdíjpénztár, a CIG partnerség tagja által alkotott konzorcium veheti meg. Az MNB csütörtökön döntött az MKB Bank Zrt. piaci értékesítési eljárásában a bank 100 százalékos tulajdonrészének megvásárlására érkezett 3 ajánlat közül a nyertes kiválasztásáról.

Az Európai Bizottság által szorosan felügyelt értékesítési eljárás a zárási feltételek teljesülését és a vételár megfizetését követően a tervek szerint 2016. június 30-ig lezárul. Az MKB részvényeinek értékesítését az Európai Bizottság 2015. december 16-i határozata írta elő. Az értékesítési eljárás során pénzügyi tanácsadóként a J.P. Morgan Limited befektetési bank, jogi tanácsadóként pedig a DLA Piper Horváth és Társai Ügyvédi iroda járt el. 

A többfordulós eljárásban a kezdeti, nem kötelező ajánlattételi szakaszban hét pályázat érkezett, a megfelelő mértékű verseny biztosítása érdekében valamennyi lehetséges vevőjelölt részt vehetett az értékesítési eljárásban. Az átvilágítást követően a február 22-i határidőre három kötelező érvényű ajánlat érkezett, amelyek közül az MNB a legmagasabb vételárat ajánló konzorcium tagjait – Blue Robin Investments S.C.A., METIS Magántőkealap, Pannónia Nyugdíjpénztár – választotta ki győztesként, részesedésük a zárási feltételek teljesülését követően 45-45-10 százalék lesz az MKB-ban.

A kiválasztásról szóló döntésben az Európai Bizottság versenyjogi gyakorlata szerint meghatározó súlyt kapott a vételár, de ezen túlmenően figyelembe vették a pénzügyi stabilitási érdekeket felsorakoztató szanálási keretrendszer elvárásait is. Az MKB piaci értéke a problémás kereskedelmi ingatlan portfólió 2015 decemberében történt leválasztását megelőzően nem érte el a nullát, amit az MNB által megbízott két független értékelő is megerősített. Az MKB 32,1 milliárd forint támogatásban részesült azáltal, hogy a leválasztott toxikus portfóliót az MSZVK Magyar Szanálási Vagyonkezelő Zrt. az Európai Bizottság jóváhagyásával a piaci ár felett, tényleges gazdasági értéken vásárolta meg az MKB-tól.

Kedvezően hatott az MKB tőkehelyzetére az is, hogy a leválasztott portfóliótól megszabadítva az MKB tőkeigénye több mint 10 milliárd forinttal csökkent. Az MKB értékét tovább növelik a szanálási eljárás során megtett költségcsökkentő intézkedések. Az értékesítés lezárásának feltétele, hogy az MNB engedélyezze a befolyásoló részesedés szerzését. A vevőknek a vételárat a zárási feltételek teljesülését követően kell megfizetniük a jelenlegi tulajdonos, az MSZVK Magyar Szanálási Vagyonkezelő Zrt. részére. Ezt követően az MNB lezárja az MKB eladási folyamatát és szanálási eljárását.

Az MKB állami megvásárlásának feltételeként megvalósuló (270 millió eurós) feltőkésítés, a portfólió-tisztítás és a banknak a legmagasabb árat ígérő befektetőnek történő értékesítése új, stabil alapokra helyezi az MKB működését.

SOCIAL BOX