A Vodafone posztmodern irodaháza

A Vodafone korunk klasszikus karrierútját járta be. 1984-ben még csak egy kezdő kis vállalkozás, mai szóval élve startup volt az Egyesült Királyságban. Ma pedig a világ vezető telekommunikációs vállalatainak az egyike. A nagyság pedig megnyilvánul az ingatlanpiacon is, hiszen olyan ikonikus épületeket vesznek birtokba, amely jól szimbolizálja a cégcsoport erejét. Ennek egyik ékes példája a […]

A Vodafone korunk klasszikus karrierútját járta be. 1984-ben még csak egy kezdő kis vállalkozás, mai szóval élve startup volt az Egyesült Királyságban. Ma pedig a világ vezető telekommunikációs vállalatainak az egyike. A nagyság pedig megnyilvánul az ingatlanpiacon is, hiszen olyan ikonikus épületeket vesznek birtokba, amely jól szimbolizálja a cégcsoport erejét.

Ennek egyik ékes példája a Portóban található Vodafone irodaház, amelynek építészeti stílusát nem is tudjuk behatárolni, de az biztos, hogy lenyűgöző ingatlanról van szó. A tervek helyi építészek nevéhez fűződnek, hiszen a Barbosa Guimarães Arquitectos két vezetője, vagyis José António Barbosa és Pedro Guimarães tehetségét dicsérik, akik még 2006-ban álmodták meg ezt a különleges irodaházat. A kivitelezési munkák pedig 2007-2009 között zajlottak.

Az építészek koncepciója szorosan kapcsolódik a Vodafone hitvallásához, amelyet nagyon röviden a „Vodafone az élet. Az élet mozgásban” szlogen határoz meg. Az épület folyton mozgásban van, mintha egy dinamikusan változó élőlény lenne. A képlékeny formák ellenére az ingatlan mégis egyensúlyi állapotban van, vagyis a stabilitás és a dinamizmus kettőse uralja az irodaházat. A homlokzati megjelenés láttán egy befejezetlen origami alkotásra is tippelhetünk.

A nyolcemeletes épület három szintje a föld alatt található. A földszinten a lobby teret alakították ki, majd két két szintet foglal el az üzlet, a rendezvényterem és a kávézó. A mínusz egy szinten tréning központ és raktárhelyiségek találhatók, míg a mínusz 2. és 3. emeleten alakították ki a mélygarázst. Az épület felső szintjein pedig az egyterű irodák sorakoznak. A világítást szolgáló fénycsövek pedig úgy futnak végig a mennyezeten a közös területeken, mintha egy földrengés során megrepedtek volna a falak.

SOCIAL BOX