Most lesz vagy nem irodatorony a Kopaszi-gátnál?

A területre jelenleg 65 méteres magassági szabályozás érvényes, amibe a többi, köztük 15 emeletes épületek beleférnek. A Property Market megvizsgálja a magasház építésével kapcsolatos műszaki/ gazdasági kérdéseket, és tárgyal majd a fővárosi önkormányzattal és Újbuda önkormányzatával a szabályozás esetleges módosításával kapcsolatban. Erre lehet is idejük a beruházóknak és az önkormányzatoknak, mivel a 200 milliárd forintosra becsült fejlesztés […]

A területre jelenleg 65 méteres magassági szabályozás érvényes, amibe a többi, köztük 15 emeletes épületek beleférnek. A Property Market megvizsgálja a magasház építésével kapcsolatos műszaki/ gazdasági kérdéseket, és tárgyal majd a fővárosi önkormányzattal és Újbuda önkormányzatával a szabályozás esetleges módosításával kapcsolatban. Erre lehet is idejük a beruházóknak és az önkormányzatoknak, mivel a 200 milliárd forintosra becsült fejlesztés nyolc-tíz évig fog tartani – tudta meg a Magyar Idők az ingatlanfejlesztés mögött álló Property Market PR-ügynökségétől.

Árendás Gergely, a Property Market ügyvezető igazgatója korábban elmondta: a Kopaszi-gátat is felölelő 54 hektáros területen 15 hektáron közpark lesz, az ingatlanberuházások 23 hektáron terülnek el, és csaknem 600 ezer négyzetméternyi ingatlant foglalnak magukba. A tervek szerint 100- 300 lakásos társasházakat, A+ kategóriás, 15-35 ezer négyzetméternyi irodaterületeket – köztük a 120 méter magas tornyot -, továbbá szállodát és kiskereskedelmi egységeket.

A javasolt 120 méteres magassági korlátot a jelenleg érvényes fővárosi szabályok már alkalmazzák Budapest egy másik területére, Csepel északi részére, ami az újbudai fejlesztéssel szemközt, a Duna túlpartján van. A területnek a 2024-es olimpiai pályázatban kiemelt szerepet szánnak. Korábban ott – az azóta eltűnt – spanyol Fedesa akart százhektáros, felhőkarcolós, ultramodern negyedet felhúzni.

Néhány száz méterrel odébb, a Soroksári-Duna-ág mentén, az egykori nagybani piac környékén is kezdődött volna egy gigantikus ingatlanberuházás Duna City néven, amely 2006-ban bekerült a Podmaniczky- programba, Budapest középtávú városfejlesztési tervébe is. A két résztulajdonos a Gropius és a Quaestor volt, a Quaestor tavalyi csődjével azonban a hatalmas építkezés lekerült a napirendről.

SOCIAL BOX