Lavinabiztos irodaházat építettek az Alpok tetején

Kengo Kumát nem kell bemutatni, hiszen a világhírű építész egy japán-magyar koprodukció társvezetőjeként (Janesch Péter mellett) megnyerte anno a Kormányzati Negyed pályázatát. Bár mifelénk divat, hogy a győztes tervek nem épülnek meg, szerencsére a nagyvilágban számos különleges projektje már megvalósult. Nemrég írtuk meg, hogy a japán Nomiban ő irányította annak az irodaháznak a renoválását, amely […]

Kengo Kumát nem kell bemutatni, hiszen a világhírű építész egy japán-magyar koprodukció társvezetőjeként (Janesch Péter mellett) megnyerte anno a Kormányzati Negyed pályázatát. Bár mifelénk divat, hogy a győztes tervek nem épülnek meg, szerencsére a nagyvilágban számos különleges projektje már megvalósult. Nemrég írtuk meg, hogy a japán Nomiban ő irányította annak az irodaháznak a renoválását, amely a világ első földrengésbiztos irodaházaként vonult be a történelembe, miután különleges szénszálakkal erősítették meg.

Most pedig itt az újabb megvalósult terve: az Alpok hófödte csúcsai közé tervezték a Blue Ice nevezetű cég központját. Az irodaház fából készült egyedi textúrája reflektál a környezetére, mintegy belesimulva a tájba feloldja az ember és a természet között meghúzódó ellentétet. Az épületet fedő deszkák nyersességének egyszerűsége kiválóan illeszkedik a havas tájban az erdők borította hegyek közé. A túlméretezett tető egyedi formavilágával szinte billeg az épületen, mintha egy gombát formálna, amelyet nagyszerűen kiegészítenek a homlokzatot alkotó tölgyfa elemek.

Az épület központi magja egy hatalmas szoba, amelyet a tetőablakok természetes világítással látnak el. A közlekedést szolgáló lépcsőt az épület oldalába helyezték, és a félemeleten is irodateret alakították ki, így az alkalmazottak a tetőablakokon keresztül még közelebb kerültek a természethez. A félemelet olyan, mintha egy hatalmas galériában alakították volna ki a munkaállomásokat, így a hatalmas tető alatt izgalmas megoldásként osztották el a munkatársakat.

A Blue Ice központja közelebbről a francia Les Houches településén található, ahol a cég hegymászáshoz szükséges felszereléseket kínál profi turistáknak és hegymászóknak. Hitvallásuk szerint úgy szeretnék meghódítani a hegycsúcsokat, hogy az a lehető legkisebb károsodással járjon a természetre nézve. Termékeiket környezettudatos és fenntartható módon gyártják. A francia-svájci-olasz határon fekvő síparadicsom mintegy 1000 méter magasan található, és innen indulhatunk neki a 4810 méter magas Mont-Blanc meghódításához.

A Blue Ice vagyis kék jég a wikipédia szerint a repülőkről leszakadó fagyott vizelettömbök neve a fertőtlenítésre használt anyag színe után. Akkor képződik, ha a vécétartály tömítése megsérül, és annak tartalma szivárogni kezd. A cseppek a nagy magasságban megfagynak, és jégdarabok képződnek. Ereszkedés során, a külső hőmérséklet emelkedésével ezek a tömbök néha leválnak a gépről. Esetünkben persze a kék jég azt a jelenséget  mutatja, amikor hó esik a gleccserekbe és a nagy nyomás hatására a légbuborékok kiszorulnak a jégből. A jég kristályai elkezdenek tágulni és kék színűvé változnak, így csodálatos természeti jelenségekben gyönyörködhetünk.

SOCIAL BOX