A leginnovatívabb energiatakarékos hűtőberendezés

A hűtő-fűtő berendezések nagy előnye, hogy melegben időben hűtenek, hidegben pedig langyos levegőt fújnak ki. Ám sajnos van, hogy egyesek túlműködtetik az eszközt, ezzel jégveremmé változtatva az irodát. A légkondicionálóval amúgy is vigyázni kell – nem csak a túl hideg levegő miatt –, ugyanis nem megfelelő karbantartás esetén számos megbetegedéshez, akár tartós betegséghez is vezethet. […]

A hűtő-fűtő berendezések nagy előnye, hogy melegben időben hűtenek, hidegben pedig langyos levegőt fújnak ki. Ám sajnos van, hogy egyesek túlműködtetik az eszközt, ezzel jégveremmé változtatva az irodát. A légkondicionálóval amúgy is vigyázni kell – nem csak a túl hideg levegő miatt –, ugyanis nem megfelelő karbantartás esetén számos megbetegedéshez, akár tartós betegséghez is vezethet. Érdemes félévente, de legalább évente megnézetni és kitisztíttatni szakemberrel, hogy a munkatársak véletlenül se betegedjenek meg. Biztos sokan találkoztak már az irodában azzal a jelenséggel, hogy a légkondicionáló nem működik, vagy csak időszakosan. Ez részben a készülék hibája lehet, de általában az irodaház/iroda dönt úgy, hogy ki-be kapcsolják, mivel a berendezés rengeteg energiát fogyaszt el, ezáltal az üzemeltetési díja is az egekbe szökhet, különösen a forró nyári napokon. Erre talált egy remek megoldást a kaliforniai székhelyű Be Power Tech startup, akik igazán értik a dolgukat – hiszen ott nem luxus, hanem sokszor életmentő is lehet egy hűtőkészülék a nagy melegben.

Az új eszköz a BeCool nevet kapta, mely hűteni és fűteni is tud egyaránt, ám nem a hagyományos levegőbeszívó-kifújó technikát alkalmazva. Ez a forradalmian új technológia alapjában változtathatja meg az irodák életét! Ha nem lenne elég, hogy a berendezés egyedülálló módon földgázzal üzemel (!), akkor itt van még egy érv mellette: míg hűti (vagy melegíti) a levegőt, addig egy kis üzemanyag cellát tölt fel, mely villamos energiát állít elő. Az a tény, hogy a klímaberendezés földgáz segítségével üzemel – az energiát ebben a formájában könnyebb és olcsóbb tárolni – önmagában is újszerű. A földgázzal való hűtés ráadásul lényegesen csökkentené a nyári csúcsban felhasznált energiát, így a költségeket, és a környezetre gyakorolt káros hatásokat is. A BeCool rendszere ráadásul tetőre szerelhető, így nincsen szem előtt, nem rondít bele az összképbe. A berendezés várhatóan 67%-kal tudja csökkenteni az energiaköltségeket, csúcsidőben pedig a 70%-os csökkenés sem kizárt! Kereskedelmi forgalomban 2017-ben lesz kapható.

SOCIAL BOX